Tjeckiens sista test inför EM  *Uppdaterad med startelvan mot Sydkorea*
Utan speltid under ett års tid utan att märks. Fenomenet heter Tomáš Rosický. Bäst på plan var han när Tjeckien i veckan besegrade Ryssland.

Tjeckiens sista test inför EM *Uppdaterad med startelvan mot Sydkorea*

Segrar mot Malta och Ryssland har det redan blivit. Rosický har sett väldigt bra och spelsugen ut. Imorgon genrepar Tjeckien mot Sydkorea.

Den 13 juni inleder Tjeckien sin EM-kampanj mot storlaget Spanien. På söndag klockan 15.10 spelar Tjeckien sin sista träningslandskamp inför mästerskapet mot Sydkorea i Prag. Förhoppningsvis ger matchen förbundskapten Pavel Vrba de svar han behöver inför EM-slutspelet i Frankrike.

Startelvan mot Sydkorea är: Cech – Kaderábek, Sivok, Kadlec, Gebre Selassie – Pavelka, Darida – Šural, Rosický, Krejcí – Necid. Intressant att notera är att Vrba väljer att testa Werder Bremen-proffset Gebre Selassie som vänsterback istället för Limberský.

Tjeckiens förberedelser har hittills gått bra resultatmässigt. Först besegrades Malta i en inofficiell landskamp med hela 6-0, och nu senast vann tjeckerna mot Ryssland med 2-1. Båda matcherna spelades i Österrike.

Trotts att Tjeckien vann matchen mot Ryssland finns det en hel del saker kvar att jobba med och förbättra inför EM. Första halvlek var rent ut sagt bedrövlig och baklängesmålet kom till efter ett helt onödigt bolltapp av Vladimír Darida i uppspelsfasen. Passningsspelet och rörelsen i laget var alldeles för långsam och även om Ryssland inte gjorde någon kanonmatch, ledde de med 1-0 i halvtid. Den enda tjecken som såg spelsugen ut i första halvlek var Tomáš Rosický. I den andra halvleken var det betydligt mer fart och fläkt från Tjeckiens sida och man lyckades rättvist vända matchen efter ett vackert mål av Rosický i början av andra halvleken samt ett mål av Tomáš Necid i slutminuten.

Det positivaste med förberedelserna så här långt är Rosickýs form. Denna trettiofemåring har knappt spelat en match under ett års tid och går ut och är bäst på plan mot Ryssland. Han är snabbare, kvickare, rörligare och bekvämare med bollen än någon annan. Dessutom gör han ett vackert mål. Det går inte säga något annat än att Rosický är ett fenomen. Man tror knappt sina ögon när man ser honom spela som han gör efter ett så långt skadeuppehåll.

Det som borde kännas tryggast är det som gör mig mest orolig, nämligen vår målvakt. Petr Cech gör väldigt ofta tavlor i landslaget och matchen mot Ryssland var inget undantag. Dock hade Cech tur mot Ryssland när han lät ett enkelt långskott glida ur vantarna. Bollen studsade i stolpen, så ingen skada skedd den gången, men vi får se vad som händer i EM. Jag känner mig inte helt trygg. Cech är dock given förstemålvakt.

Vem som är given spjutspets i Tjeckien är dock oklart. Det kanske kommer att avgöras i genrepet mot Sydkorea. David Lafata gjorde en svag första halvlek mot Ryssland och missade öppet mål. Inbytte Necid gjorde mål och assisterade dessutom till Rosickýs kvittering, därmed lär Necid ha stärkt sina chanser. Den tredje anfallaren i truppen, Milan Škoda, fick ingen speltid mot Ryssland, men kommer att få det i genrepet mot Sydkorea.

Marek Suchý är enligt mig Tjeckiens bästa mittback, men kommer inte att spela öppningsmatchen mot Spanien på grund av avstängning. Borek Dockal skadade sig mot Ryssland, men är han fit inför Spanien-matchen bör han finnas med i startelvan.

Tjeckiens bästa startelva:

Cech -
Kaderábek, Sivok, Suchý, Limberský -
Dockal, Plašil, Darida, Rosický, Krejcí -
Necid -

 

Martin martin.slavia@hotmail.se2016-06-04 14:15:00
Author

Fler artiklar om Tjeckien