Lagbanner
U21-panelen: ”Högerbacksfrågan är fortfarande vidöppen”
John Guidetti blir en viktig spelare för Sverige.

U21-panelen: ”Högerbacksfrågan är fortfarande vidöppen”

SvenskaFans går igenom förutsättningarna inför Sveriges match mot Italien.

Veckans panelmedlemmar:
Philip Semmler, Sverige-skribent
Joakim Forsell, Danmark-skribent
Filip Wollin, Tyskland-skribent

*** *** *** *** *** ***

Sverige spelade 2-2 mot Danmark i genrepet. Spelet såg inte särskilt bra ut. Hur oroade bör vi vara inför turneringen?

Philip: - Inte alls, baserat på Danmarksmatchen. Laget höll en hög och jämn nivå under slutfasen av kvalspelet, när tävlingsandan samt mästerskapsatmosfären sätts igång kommer vi nog få se en helt annan inställning hos spelarna. Det finns risker att bristen på maximal speltid för utlandsproffsen kan få konsekvenser, det krävs hög individuell skicklighet från första minuten i första matchen. Att ledarna och stjärnorna på plan för med gott exempel och lyckas prestera de extra 10% utanför det kollektiva spelet är mycket viktigt. Det gjorde de inte mot Danmark.

Joakim: - Inte särskilt oroade. Matchen mot Danmark präglades av den tidiga utvisningen på Banggaard och trots att båda lagen ville få in en ny elfte spelare vägrade domaren lyssna. Danskarna använde 20 spelare och Sverige var inte långt efter i den statistiken. Det blir en uppriven matchbild och tempot når aldrig normal nivå. Båda lagen saknade dessutom tongivande spelare och en träningsmatch är sällan mer än just en träningsmatch. Jag tror vi kan förvänta oss ett helt annat tempo och förhoppningsvis också bättre spel från Sverige under turneringen.

Filip: - Vi ska komma ihåg att det är en mycket tuff grupp som Sverige spelar i, så det gäller att man kan minimera sina misstag samt ha en del flyt inledningsvis. Jag tror inte att vi ska behöva vara särskilt oroliga, det finns många skickliga spelare som har bra säsonger bakom sig i sina klubblag och det skulle förvåna mig oerhört om man inte är med och strider i toppen in i det sista. Sen får vi se om det räcker hela vägen för avancemang, magkänslan säger att det kommer göra det.

Italien har ett spännande lag. Vilken spelare bör Blågult ha extra koll på?

Philip: - Det finns flera talanger som är värda att hålla ett öga på, men tråkigt nog måste jag svara Domenico Berardi. Vad underbart det har varit att följa honom i Sassuolo under säsongen som varit, helt överlägsen stundtals – trots att han är blott 20 år gammal. En spelare som kan skapa enormt mycket på egen hand, både för sig själv och medspelare – är avgörande i Italiens sista tredjedel. 

Vill även lyfta fram Tuscanasonen Daniele Rugani, som nog inte alla svenskar har koll på. Försvararen är uppvuxen och fostrad i Empolis akademi och har redan 78 tävlingsmatcher på kontot, numer ägd av Juventus. Spelat sig igenom alla Italiens ungdomslandslag och kan ses som en naturlig ledare i backlinjen.

Filip: - Utan tvekan är Domenico Berardi den spelaren som Sverige måste se upp lite extra för. 20-åringen har stått för ytterligare en fantastisk säsong för sitt Sassuolo i Serie A och har trots sin ringa ålder redan bevisat att han är ämnad för någonting större. Lyckas man få stopp på honom har man mycket vunnet.

Vilka är Sveriges/Italiens styrkor och svagheter?

Philip: - Sveriges styrka är truppen. Både sett till bredden, men framförallt sammanhållningen. Sällan har man sett en laganda och stämning som är så god som i Sveriges U21-landslag idag. De jobbar stenhårt som varandra och av berättande historier är samtliga även välfungerande vid sidan om planen. Det tror jag är jätteviktigt, speciellt i den åldern när erfarenheten för sådana här mästerskap saknas. Bredden är även väldigt god, på i princip samtliga positioner. Finns möjligheter för Håkan Ericson att absolut ändra matchbilder med sin bänk. Konkurrensen är sund, den verkar fungera utan strul.

Nackdelarna må jag tycka är det taktiska offensivt. När vi mötte Frankrike på bortaplan i play-off fanns det inget etablerat mittfältsspel, vilket jag tycker är märkligt sett till den individuella kvaliteten som finns där. Vi blev tillbakapressade och lyckades aldrig etablera anfall, det blev till tama kontringsförsök gång på gång och möjlighet till vila mot ett hårt pressande Frankrike fanns inte. Under kvalet tycker jag vi har fått förlita oss till alldeles för stor del av individuella topprestationer offensivt. Det håller inte under ett mästerskap med den gruppen Sverige hamnat i. Låt Oscar x2 spela boll på det centrala mittfältet!

Italien har jag sett alldeles för lite av i U21-sammanhang sedan EM i Israel 2013, för att skapa mig en helhetsbild. Men jag har fått intrycket att det unga laget har fått problem när man inte är i kontroll av matchbilden, mot spelande lag. Styrkorna finns ju i deras enorma kollektiv som finns djupt rotad i den italienska fotbollskulturen, kryddat med några enastående fina fotbollsspelare med mängder av Serie A-rutin.

Joakim: - Sveriges styrka är sammanhållningen. Det finns egentligen ingen spelare som sticker ut med vassa spetsegenskaper och ska man lyckas gäller det att truppen håller samman och pressar, och stöttar, varandra.

För att vara helt ärlig är mitt vetande om italiensk U21-fotboll i princip obefintligt. Jag chansar på att man är försvarsstarka och har några tekniska innermittfältare som jämförs med Pirlo och ett antal anfallare som ser riktigt bra ut men aldrig riktigt kommer blomma ut.

Filip: - För att börja med Sverige så spelar majoriteten av spelarna som är tänka som startmän antingen i ett topplag i Allsvenskan eller i en klubb utomlands, vilket får anses vara fördelaktigt. Den egentliga enda stora svagheten som jag anser Sverige har är målvaktsuppsättningen då ingen av de tre burväktarna känns som några bombsäkra kort. 

När det kommer till Italien så spelar samtliga spelare i någon av de inhemska serierna, vilket både är positivt och negativt. Man har god kännedom av det italienska spelsättet och bör således vara bra sammansvetsade. Men samtidigt har man ingen större erfarenhet av att möta spelare som huserar i andra ligor med en annan spelstil, vilket jag tror kan komma att straffa sig.

Vad blir viktigast för Sverige i premiären och hur går det?

Philip: - Kort sagt: Att vår defensiv håller på den höga nivån vi visat upp att den kan göra, men att vi samtidigt kan försöka etablera anfallsspel med våra fina tänkande mittfältare. Får vi bra bollar på våra anfallare så vet vi att de har kapaciteten nog att göra något bra av det. Vi har fördel att möta Italien i första matchen, kan hända att båda lagen känner i vilket form de är och att det i långa stunder kan bli rätt “tråkig fotboll”. Är Italien nöjda med ett  X? Antagligen inte, men det viktiga är att inte förlora.

Jag säger ändå att Italien lyckas besegra Sverige med 2-1, däremot tror jag på ett bra svenskt spel där förhoppningar finns om att vi kan prestera bra resultat mot England och Portugal. Italien ser jag som det starkaste laget i gruppen.

Joakim: - Viktigast är att ta poäng. Sättet man gör det på är mindre viktigt. Givetvis önskar man att försvarsspelet sitter perfekt och att anfallarna hittar nätet. Jag tror det blir kryss, 1-1. Målskytt: Lewicki.

Filip: - Först och främst att man lyckas täppa till bakåt och att anfallarna kommer igång. Guidetti, Hrgota och Kiese-Thelin har bevisat förr att man kan göra mål och det är nu upp till bevis för trion. Defensivt känns Sverige väldigt stabila bortsett från målvakten, så kan backarna sopa rent framför målet och minimera Italiens målchanser så tror jag det kan gå vägen. Drar till med en 2-1-seger för Sverige där målen görs av Branimir Hrgota och Sam Larsson.

Hur bör Håkan Ericson formera sin startelva?

Philip: - Carlgen - Lindelöf, Milosevic, Helander, Augustinsson - Tibbling, Lewicki, Hiljemark, Larsson - Guidetti, Kiese-Thelin

Joakim: - Carlgren - Augustinsson, Holmén, Milosevic, Nilsson Lindelöf - Larsson, Lewicki, Hiljemark, Olsson - Guidetti, Ishak

Filip: - Högerbacksfrågan är fortfarande vidöppen efter Emil Krafths sena återbud, i övrigt känns det som att Ericson har hittat sin startelva som han tror på. För egen del är det oerhört svårt att sätta ihop ett lag, tycker Sverige har en fantastisk bredd på de flesta positionerna och det är egentligen bara Tyskland som kan mäta sig där. Hoppas verkligen på att Oscar Lewiciki och Branimir Hrgota får spela från start, i övrigt förlitar jag mig på att de som får chansen gör sitt yttersta.

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2015-06-18 07:00:00
Author

Fler artiklar om U21