2020-09-04 20:45

Italien - Bosnien & Hercegovina
1 - 1

UNL Italien - BiH 1-1: Fin start för Bajevic

BiH och Italien delade på poängen i Florens efter att Dzeko satt ledningsmålet och Sensi kvitterat. Därmed bröt man Italiens fina svit på elva raka segrar.

Det märktes att nästan ett år gått sedan senaste landskamperna då tempot var lägre än vanligt och det skapades inte så många farliga lägen. Bajevics första trupp innehöll tre debutanter i form av Sanicanin, Hadziahmetovic och Cipetic. Samtliga gjorde det bra och det bådar gott inför framtiden. Dessutom testades Hodzic på kanten i tremannaanfallet, som annars är en central anfallare.

MATCHEN
Det var en hård och organiserad första halvlek som inte bjöd på många farliga lägen. Italien hade som väntat mycket boll medan Bosnien låg rätt i positionerna och jobbade hårt i varje duell. Hade bra koll på de italienska spelarna och speciellt trion Insigne, Belotti och Chiesa. Stundals hettade det till, exempelvis när Hodzic vann en duell, tog sig förbi målvakten men träffade stolpen från en snäv vinkel. Insigne ville inte vara sämre kort därpå och nickade i stolpen han med. Efter knappa timmen spelad fick BiH en hörna som skickades ut till Sunjic som vann duellen och hittade in till en fristående Dzeko som distinkt sköt bollen i mål och 0-1 var ett faktum. Anfallarens 59:e mål i landslaget. Matchens bästa spelare, Dzeko, gjorde det svårt för de italienska försvararna under 90 minuter och vann nästan alla dueller. Som de italienska medierna skriver "när Dzeko har bollen är han bossen". Otroligt vass spelare och vital för det bosniska laget.

Tyvärr kunde BiH inte hålla ledningen speciellt länge. Tio minuter efter Dzekos mål spelar Italien bra samtidigt som BiH slarvar och hittar Sensi snett inåt bakåt, mittfältaren skjuter via en bosnisk spelare in, något turligt, 1-1 målet. Sista 20 minuter präglas av främst många byten från båda lagen, men det är BiH som är närmast segern i slutminuterna när inbytte Besic kommer en mot en och avlossar ett ganska tamt skott som smiter utanför Donnarummas stolpe. Matchen slutar 1-1 och en kanonfin start på Nations League.

SLUTSATS
Bajevics första match, Bajevics första poäng, mot en stornation dessutom. Taktiskt var det nästintill perfekt, längesen man såg ett så organiserat och diciplinerat bosniskt landslag. Italien tilläts inte skapa många farligheter, fram till 1-1 målet hade man bara släppt förbi Insignes nick, annars full kontroll på läget. Många nya spelare, många orutinerade, att då gå ut och helt rättvist få med sig 1-1 borta mot Italien är väldigt bra gjort. Debutanterna gjorde det bra och Bajevic visar att han tror på spelare utanför de stora ligorna, i startelvan hittade vi bland annat lirare från den bosniska, serbiska, kroatiska och turkiska ligan. Konkurrens är bra och när Pjanic, Zukanovic, Lulic, Krunic, Todorovic och nye Hadzikadunic med flera är med, kommer den att öka ytterligare och förhoppningsvis leda till att fler levererar när de väl får chansen.

Nu väntar Polen hemma på måndag, lär göras förändringar då Bajevic säkert vill titta på fler spelare inför den viktiga playoff-matchen mot Nordirland i oktober.