Vad kan vi förvänta oss av Polen i EM del 2: Pessimisten
Nej, du kan tyvärr inte göra allt

Vad kan vi förvänta oss av Polen i EM del 2: Pessimisten

Vad kan vi förvänta oss från det polska landslagets insats i EM? I denna artikel får pessimisten lägga fram sin version av hur det kommer att gå.

Ännu ett mästerskap, ännu en chans för Polen att visa hur hopplösa de är när det verkligen gäller.

När Sverige spelade VM 2018 i Ryssland var deras officiella VM-låt Gyllene Tiders och Linnéa Henrikssons ”Bäst när det gäller”. En sång som precis symboliserar allt vad Polen inte är när det kommer till fotboll. Trots att landet är (borträknat Ukraina och Ryssland som uppstod ur det sönderfallande Sovjetunionen) det land som haft störst befolkning och en av de bättre ekonomierna så har det inte alls återspeglats på fotbollsplanen. Snarare har den postkommunistiska eran nästan varit parodiskt dålig för Polen i fotbollsammanhang.

Vi pratar om ett landslag som på 30 år som bäst lyckats komma till en kvartsfinal under EM 2016. Utöver detta så har vi en lång rad av misslyckanden och besvikelser. Innan Robert Lewandowski slog igenom hette den genomsnittlige polska stjärnspelaren Euzebiusz Smolarek och Maciej Zurawski, bra spelare men inte europeisk toppklass direkt. Jerzy Dudek var länge landslagets bästa spelare, målvakten.

Till kommande EM har truppen valts ut av Paolo Sousa, en tränare som anställdes i panik då fotbollsförbundet insåg att hyfsade resultat med mittenlaget Wisla Plock i Ekstraklasa inte är en merit som kanske räcker för att leda landslaget i ett mästerskap. Därmed har Polens förbundskapten haft hela 5 månader på sig under en pandemi att sätta ett spel med landslaget… en omöjlig uppgift helt enkelt.

Själva truppen då? Lewandowski och Szczesny, toppklass. Zielinski, Klich och Krychowiak, bra spelare… men sen då? Ska Bednarek och Glik stå upp mot Spanien, Sverige och Slovakien? Det är ändå en av de viktigaste positionerna vi pratar om. Lewandowski och Szczesny kan inte förväntas vinna alla matcher på egen hand när resten av truppen saknar toppkvalité. Talangerna då? Det talas mycket om Józwiak, varför då? Han spelade hela säsongen i Derby County, ett lag som höll på att åka ur Championship och presterade 1 mål och 3 assister på 41 matcher. Det är direkt svagt.

Nej, detta kan bli ett kort mästerskap för Polens del. Slovakien har faktiskt fyra vinster mot Polens tre i tävlingssammanhang länderna emellan. Viljan för slovakerna att tvåla till de pretentiösa polackerna från andra sidan Tatra-bergen kan mycket väl ge slovakerna den kick som krävs för att vinna matchen.

Matchen mot Spanien kommer troligtvis att sluta som det alltid gör när Polen möter toppnationer, en hygglig insats men ändå förlust. Polen vinner nästan aldrig mot fotbollens toppnationer, ett oavgjort resultat mot dessa firas som en vinst, att då trolla fram detta mot ett Spanien i ett mästerskap är nästan omöjligt.

Sverige… Svenskspöket. Sedan kommunismen föll har Sverige aldrig förlorat mot Polen på sju matcher. När Damian Gorawski satte 3 – 1 i den 89:e minuten i Solna 2004 så hade Sverige inte släppt in ett mål mot Polen på 452 minuters speltid. Det är kanske den match som är svårast för Polen. Polen har otroligt svårt att spela mot skandinaviska lag rent generellt och Sverige specifikt. Det fysiska och kollektiva spelet som Sverige spelar är något som Polen inte lyckats knäcka. Sverige har nu fem vinster i rad mot Polen. Glöm tyskspöket, svenskspöket är på riktigt för Polens del.

Tre matcher, tre förluster och vi kan njuta av EM under resten av mästerskapet i lugn och ro. Kanske heja på Sverige, eller något annat roligt land. Ungern är ju en polsk favorit.

”Men EM 2016!” ropar vissa. Då är mitt svar: ”En svala gör ingen sommar”. Se på de senaste mästerskapen som Polen deltagit i. VM 2002 – fiasko, VM 2006 – fiasko, EM 2012 – megafiasko, EM 2016 – jättebra!, VM 2018 – fiasko. Hur ser prognosen ut? Vad blir medelvärdet av detta? Finns det någonting alls förutom Lewandowskis monsterform som talar för något annat än att historien (förutom 2016) upprepar sig?

Jag är förberedd på ett fiasko – är du?

I nästa del, del 3 av 3: Realisten
 

Pessimisten2021-06-06 12:00:00
Author

Fler artiklar om Polen