Vad kan vi förvänta oss av Polen i EM del 3: Realisten

Vad kan vi förvänta oss av Polen i EM del 3: Realisten

Vad kan vi förvänta oss från det polska landslagets insats i EM? I denna artikel får realisten lägga fram sin version av hur det kommer att gå.

Det enda vi kan veta om det polska landslagets insats i det kommande mästerskapet är att det kan gå hur som helst. Vid en bra start på turneringen vid vinst mot Slovakien så kan det momentum som skapas svinga ut Polen ur gruppspelet och förbi en eventuell motståndare i en kvartsfinal. Men vid annat resultat kan istället resan ta slut lika snabbt som i VM 2018.

Polen har en lång rad misslyckanden i mästerskap bakom sig under 2000-talet (landslaget lyckades inte kvalificera sig till en enda turnering under hela 90-talet). Det är besvikelse i Sydkorea 2002 till bedrövelsen av att inte ta sig vidare från den på papperet svagaste gruppen i EM 2012 på hemmaplan. Men samtidigt som det historiska oket väger tungt är det orättvist att lasta dagens spelare för misslyckanden i början av 2000-talet då de flesta bara såg matcherna på tv.

Polen har under de senaste åren trots missödet i VM 2018 metodiskt arbetat sig uppåt i fotbollshierarkin och har idag en trupp som innehåller en av turneringens bästa spelare. Samtidigt så finns det spelare av lägre kaliber i andra delar av laget. Om förbundskapten Paolo Sousa kan lyckas få ut maximalt från varje spelare så har Polen visat sig vara en stabil enhet som kan spela oavsett om anfallaren heter Robert Lewandowski eller Arkadiusz Milik. De gånger när matcherna dock inte går enligt plan så verkar de polska spelarna lätt drabbas av nervositet och får då svårt att spela det spel som de är kapabla till att göra. Att hantera spelarnas mentalitet och få de att oavsett resultat fokusera och sluta oroa sig kommer att vara avgörande för hur Polens EM kommer att utveckla sig. Man kan nästan säga att det polska landslagets största motståndare är spelarna själva.

Jag tror att ett oavgjort resultat mot Slovakien inte skulle vara en katastrof för det mentalt starka svenska landslaget. De hade knutit näven och försökt kämpa till sig en seger i nästa match. För Polen har dock historien visat att när landslaget inte lyckas i mästerskap så låser sig sedan nästan allt för spelarna. Polsk media är brutal och kräver i princip att huvuden ska rulla på en gång och att förbundskapten ska sparkas under pågående turneringen (inte helt sant men känslan är så) när detta händer.

Polen har till kommande EM lottats i en tuff grupp. Inget snack om saken. Visst finns det tuffare grupper att hamna i men inget lag i Polens grupp kommer att lägga sig ner och ge bort 3 poäng. Varje match blir en hård kamp och hur ska polska psyken klara av pressen om det står 0 – 0 mot Slovakien i den 85:e minuten och rädslan för att släppa in ett baklängesmål blir allt större?

Slovakien och Sverige anses av media vara Polens väg till vidare avancemang. Vinst mot Slovakien, minst oavgjort mot Sverige. Slovakien är en motståndare som verkligen vill vinna mot Polen på grund av grannskapet och då många slovakiska spelare spelar eller spelat i Polen under sin karriär och känner till polsk fotboll bättre än vad polacker och polska spelare känner till slovakisk. Men ser vi på lagen så borde ändå Polen lyckas knipa segern i premiären.
Spanien är på en egen nivå. Där är allt annat än förlust en vinst som kommer att ses som en vinst för Polen. Skulle Polen klara av att inte förlora mot Spanien skulle laget kunna ta med sig enormt mycket positiv energi till en eventuell gruppfinal mot Sverige.

Sverige har varit något av en mardrömsmotståndare för Polen men samtidigt så har inte lagen spelat mot varandra sedan 2004. Lewandowski, Zielinski, Szczesny, Krychowiak och Klich har aldrig spelat mot Sverige och de är säkert sugna på att ge Polen sin första seger sedan 1991 mot Sverige. Samtidigt är Sverige ett väldigt bra kollektiv som kryddas av spelare som Isak och Quaison. Spelare som kan slå till och då ska ett mentalt krisande Polen göra mål på ett kollektivt starkt Sverige. På papperet en jämn match men det går ändå inte att bortse från Polens Lewandowski som en spelare som kan avgöra denna på egen hand.

När jag tittar på gruppen som Polen lottats i, och det faktum att första, andra och fyra av sex lag som slutar på tredje plats ger avancemang så tror jag att det polska landslaget har mycket goda chanser att ta sig vidare till kvartsfinal. Väl där kan allt hända då varje match lever ett eget liv. Allt är dock förutsatt att Paolo Sousa lyckas hålla spelarnas mentalitet i schack, lyckas han med det kan Polen hota alla lag i turneringen.
 

Realisten2021-06-07 12:00:00
Author

Fler artiklar om Polen