Veckans legend: Hasan Salihamidžic
Redaktionen återupptar skrivandet och presenterar varje fredag en artikel om de bosniska legendarerna som har lämnat stora spår efter sig, inte bara i hemlandet men också i Europa och världen. Hasan Salihamidžic är utan tvekan en av de mest framgångsrika bosniska spelarna, sedan landet blev självständigt 1992.
Från Hercegovina till Europeisk fotbolls finrum
I april 1992 blev Hasan Salihamidžic kallad till att representera Jugoslaviens U-16 landslag. Samlingen skedde i Belgrad, men det var mycket nära att det aldrig blev en match för rutinerade ”Brazzo/Braco”, som han populärt kallas. Han kom dock iväg till slut, med det sista planet som lämnade Sarajevo på fyra år, eftersom staden belägrades strax efter då kriget i Bosnien och Hercegovina härjade.
Salihamidžic fick stanna i Belgrad under cirka tio veckor efter landskampen och tränade med Röda Stjärnan innan han kunde återvända till Bosnien och Jablanica, staden han föddes i 1977. Väl där började karriären som bartender, men det skulle inte dröja länge innan ”Braco” fick ett kontrakt. Tack vare Ahmed Halilhodzic, bror till mer kände Vahid, som lyckades ordna en övergång till tyska Hamburger Sport-Verein (svenska Hamburg, HSV). Tre månader senare hade kontraktet med den tyska storklubben skrivits på. Inte långt efter det fick spelaren ett professionellt kontrakt, då tränaren Felix Magath såg något stort i ynglingen.
Salihamidžic gjorde nio matcher för Hamburg första säsongen som A-lagsspelare. Det var också Salihamidžic som ordnade så att Hamburg tog en plats i UEFA-cupen året efter, genom att göra två mål i 4-2 vinsten mot Eintracht Frankfurt. Han stannade i laget fram till 1998, med 72 matcher för klubben i bagaget.
Nära 10 säsonger i Bayern satte sina spår - mängder med titlar
Nästa anhalt blev giganten Bayern München. Första säsongen kunde inte ha börjat bättre. Mittfältaren, som han oftast agerade i Bayern, tog direkt en ordinarie plats i laget och gjorde 43 matcher samt fem mål för klubben. Han fick också hoppa in i Champions League-finalen 1999, mot Manchester United, som ju tillslut vann med 2-1 efter en match som för alltid kommer att bli ihågkommen som en av de mest spännande. Två år senare skulle han dock få sin revanch. Bayern besegrade Valencia i finalen, som spelades på San Siro i Milano, efter straffavgörande och "Braco" var en av spelarna som fick förtroendet att slå en straff. Salihamidžic och ytterligare fyra av hans lagkamrater bidrog till att laget kunde gå segrande ur striden och vinna den finaste av alla pokaler på klubblagsnivå.
Salihamidžic stannade i Bayern München i nära tio år. Till största delen som en viktig kugge i landets största klubblag. Under dessa år fick han vinna Bundesliga sex gånger, Champions League en gång (final 1999, vinst 2001), tyska cupen fyra gånger samt seger i VM för klubblag, 2002. En utav Bosniens utan tvekan absolut bästa spelare sedan landet blev självständigt.
Äventyr i Serie A och avslutet på karriären
2007 bestämde sig Salihamidžic för att testa vingarna i Italien och Juventus. Där blev han kvar till 2011 då han återvände till Tyskland och avslutade sin karriär i Vfl Wolfsburg, där Dzeko och Misimovic förtjänade legendarisk status. Under äventyret i Italien blev det tyvärr inga titlar. Det blev 74 framträdanden och åtta mål under de fyra säsongerna i Turin.
4 juli 2011 skrev ''Braco'' på för Wolfsburg, inte heller där blev det några titlar och han valde att avsluta sin professionella fotbollskarriär efter endast en säsong. Under karriärens sista säsong blev det fyra fullträffar på 16 framträdanden (i alla turneringar).
30 augusti 2017 tillträdde Salihamidzic som ny sportdirektör i sitt älskade Bayern München, konkurrenterna om platsen som sportchef var bl.a Oliver Kahn och Phillip Lahm. Bosniern är sedan 1 juli 2020 styrelseledamot i klubben, kontraktet sträcker sig till 30 juni 2023.
En av de största bosniska spelarna någonsin
I landslaget var han aktiv mellan åren 1996-2006. Landslagets kapten, som han ofta var, gjorde totalt sex mål på 43 framträdanden och var den som spelade fram till Elvir Bolics 1-1 mål mot Danmark 2003. Det är det närmaste Bosnien har kommit ett stort mästerskap, tillsammans med playoffen mot Portugal (en vinst hade inneburit spel i EM-2004). Många supportrar gillande dock inte hans inställning till landslaget och många menar än idag att han slutade för tidigt och att han inte ställde upp när det som mest behövdes. Dock ska man komma ihåg att Salihamidžic åkt på två tunga skador i karriären och enligt flera gamla landslagsspelare, gjorde Salihamidžic alltid sitt yttersta men hans kropp orkade inte längre spel på två fronter.
Förutom en fin karriär med imponerande titlar är ''Braco'' en familjeman. Tillsammans med sin fru Esther Copado har han döttrarna Selina och Lara June. Sonen Nick Salihamidzic förutspås ha en ljus framtid och har fostrats i Bayern Münchens akademi sedan unga år. För närvarande representerar Nick klubbens reservlag (Bayern II) som huserar i den landets fjärdedivision. Återstår att se ifall Nick beslutar sig för Tyskland, Bosnien & Hercegovina eller Spanien (mamman är spanjorska) i A-landslags sammanhang.
Salihamidžic var främst känd som en krigare på planen, en slitvarg som hatade att förlora. Det, och att han kunde spela på flera olika positioner, gjorde att han fick/har en mycket framgångsrik karriär. Eller som hans far, Ahmed, uttryckte det: ”När han förlorade en match, stängde han av telefonen i två-tre dagar och ingen kunde nå honom. Kanske var det en bra sak, kanske är det anledningen till att han blev så framgångsrik”.
Professionella karriären:
1995 - 1998 Hamburger SV: 87 spelade matcher, 21 mål, 14 assister
1998 - 2007 Bayern München: 365 spelade matcher, 47 mål, 53 assister
2007 - 2011 Juventus: 73 spelade matcher, åtta mål, åtta assister
2011 - 2012 Wolfsburg: 16 spelade matcher, fyra mål, noll assister
(Alla tävlingar inräknade)
1996 - 2006 Bosnien och Hercegovina: 43 spelade matcher, sex mål, sju assister
Meriter:
Bundesliga | 1999, 2000, 2001, 2003, 2005, 2006 (Bayern München) |
Champions League | 2001 (Bayern München) |
Tyska cupen | 2000, 2003, 2005, 2006 (Bayern München) |
VM för klubblag | 2002 (Bayern München) |
Källor: Eurosport.se, The Guardian, transfermarkt.com, bild.de, Wiki m.fl.