Zbigniew Boniek - Bello di Notte

Zbigniew Boniek - Bello di Notte

Zbigniew Boniek är idag den mest framstående polska spelaren genom tiderna. Boniek var en stor anledning till den guldålder som polsk fotboll upplevde under 70- och 80 talet. Med sin snabbhet och bollskicklighet sprang han igenom de flesta motståndarnas försvar. Idag är han en erkänt duktig administratör som aspirerar på en position högt inom den polska fotbollens styrande organ. Han är dessutom den enda polska spelare som återfinns på FIFA:s topp 100 lista över spelare.

Början i Bydgoszcz

1956 var ett viktigt år för polsk fotboll. Det var det året som det tillfälliga kommunistiskt kontrollerade fotbollsförbundet upplöstes och de politiskt oberoende (i teorin i varje fall) polska fotbollsförbundet (PZPN) återaktiverades efter andra världskrigets slut. En klubb som skulle bli den mest titulerade i landet, Górnik Zabrze, spelade sin första match i Ekstraklasa mot ett lag som också skulle komma att bli en framtida dominerande klubb inom polsk ligafotboll, Ruch Chorzów. Men den mest spektakulära händelsen för fotbollen i landet det året är att den 3 mars i den polska staden Bydgoszcz föddes en pojke vid namn Zbigniew. Hans efternamn var Boniek.
 
Zbigniew växte upp i det nya kommunistiska Polen. Tidigt märktes det att han på idrottslektionerna hade en talang för att komma förbi motståndarna när det spelades fotboll. Zbigniew uppmuntrades till att söka sig till en fotbollsförening av sina lärare. Zbigniew blev antagen till ungdomslaget hos stadens största klubb, Zawisza Bydgoszcz. Utvecklingen gick spikrakt uppåt och han ansågs passa som både mittfältare och anfallare. Zbigniew besatte en snabbhet med boll som ofta var snabbare än vad många spelare utan boll besatte. När han sedan utvecklade sin teknik var det inte många spelare som kunde få stopp på den långe mannen.

Flytten hemifrån
 
Innan Zbigniew hann känna på A-lagsfotboll i Bydgoszcz blev han värvad vid 19-års ålder till det nyligen uppflyttade Widzew Lódz som då gjorde sin första säsong i den högsta divisionen någonsin. Boniek spelade hela 27 matcher sin första säsong i klubben och gjorde sju mål. Ett mycket bra resultat för en tidigare oprövad 19-åring. Bonieks skicklighet blev direkt erkänd och redan ett år senare debuterade han som 20 åring i det polska landslaget i en vänskapsmatch mot Argentina 1976 som slutade med förlust med 1 – 2. Trots sitt goda spel ansåg inte den dåvarande förbundskaptenen Kazimierz Górski att Boniek var redo för större turneringar. Därmed fick inte Boniek följa med landslaget på de kommande olympiska spelen i Montreal där Polen var regerande mästare. Polen slutade på andra plats och resultatet var en stor besvikelse på hemmaplan.
 
Två år senare tog en ny förbundskapten över landslaget med namnet Jacek Gmoch. Han beslutade sig att använda Zbigniew Boniek som spelmotor i sitt landslag. Boniek fick nu en framträdande roll när Polen spelade matcher. Han följde med till världsmästerskapet i Argentina där landslaget tyvärr misslyckades totalt med att sätta intryck på turneringen. Trots det blev den 23 årige Boniek en spelare som från och med då var given i landslaget.
 
Under tiden hemma i Polen dominerade också Boniek på de nationella fotbollsplanerna. I ligan var Boniek en bidragande orsak till att Widzew Lódz blev en dominerande klubb inom polsk fotboll under 70- och 80-talet. Tiden i landslaget samt Widzews permanenta deltagande i europaspel varje säsong gjorde att Boniek rönte en hel del uppmärksamhet från utländska klubbar. 1979 blev han utvald till ett all-star lag kallat ”resten av världen” vilka ställdes mot de då regerande mästarna Argentina. Detsamma skedde 1986 men då till Michel Platinis avskedsmatch där Frankrike ställdes mot ”resten av världen”.

Karriären lyfter
 
Sex år efter att Boniek kom till Widzew, 1981, var han med och vann sitt första polska mästerskap med klubben. Det var även klubbens första mästerskapsvinst någonsin. Året därpå, 1982, blev ett avgörande år för Boniek. Det året vann han mästerskapet med Widzew Lódz för andra gången på raken. Samma sommar följer Boniek med landslaget i egenskap av lagkapten till världsmästerskapet i Spanien. Det polska landslaget slutade turneringen på tredje plats och Boniek gjorde fyra mål i turneringen, varav tre var ett hattrick mot Belgien. Efter turneringen valdes Boniek in i turneringens drömelva. Samma sommar tar även Boniek äntligen steget ut i Europa. Han lämnar Widzew Lódz efter sju säsonger och 172 spelade matcher där han gjorde 50 mål. Hans nya klubbadress blev Juventus i Italien.
 
Boniek kom till Juventus som en 26 år gammal etablerad landslagspelare och VM-bronsmedaljör. Boniek hade länge varit hett villebråd bland de europeiska toppklubbarna men dåtidens kommunistiska styrelseskick i Östeuropa gav sällan fotbollspelare tillstånd att flytta utomlands. Zbigniew Boniek kom till Juventus i sitt livs bästa form och bildade snabbt tillsammans med Platini och Paolo Rossi benstommen i Juventus. Redan 1982 blev han av tidsskriften France Football framröstad till Europas tredje bästa spelare. Boniek spelade i Juventus i tre år. Under den tiden var han med och vann Serie A, Italienska Cupen, Europacupen (dagens Champions League) för första gången för Juventus, UEFA:s Supercup, Cupvinnarcupen och den interkontinentala cupen. Totalt blev det 81 matcher och 13 mål för Boniek i Turinklubben. Boniek fick under sin tid där smeknamnet ”Bello di Notte” (Nattens skönhet) av Juventus president Gianni Agnelli för att han ofta spelade som bäst under kvällsmatcher.

De senare åren
 
Landslaget tappade under Bonieks tid som utlandsproffs sitt fina spel. Det världsmästerskap som Polen kvalificerade sig till efter succén 1982 slutade i fiasko med endast ett enda gjort mål. De efterföljande åren klarade inte landslaget att kvalificera sig till varken något världs- eller europamästerskap.
 
Tre år efter ankomsten till Juventus flyttade Boniek vidare. Flytten gick söderut och Roma blev hans nya klubbadress. Här spenderade Boniek den resterande delen av sin klubbkarriär mellan åren 1985 och 1988. I Romklubben spelade Boniek 76 matcher och gjorde 17 mål. 1986 vann Roma med Boniek Italienska Cupen. 1988 var året då Boniek bestämde sig, 32 år gammal, bestämde sig att lägga skorna på hyllan. Sin sista landslagsmatch spelade Boniek den 23 mars 1988 och den slutade oavgjort 1 – 1 mot Nordirland borta i Belfast. Zbigniew Boniek hade under sin karriär i landslaget spelat 80 matcher och gjort 24 mål.

Efter fotbollen
 
Efter den aktiva spelarkarriärens slut inriktade sig Boniek på tränaryrket. Mellan 1990 och 1996 tränade Boniek fyra italienska klubbar bland de Bari och Lecce. Tyvärr för Bonieks del så åkte båda klubbarna ur Serie A med honom som huvudansvarig och hans status som tränare blev ifrågasatt. Därefter var det klubbar i lägre divisioner i Italien som Boniek tränade fram till 1996. Efter det övergav Boniek tränarambitionerna för att ta plats inom det polska fotbollsförbundet. Boniek visade sig besitta kunskaper som var värdefulla för organisationen. Boniek blev tillslut vice-president för PZPN (fotbollsförbundet), en post han höll fram till 2002 då han, plötsligt, blev utsedd till Polens förbundskapten. Boniek stannade på posten i ett halvår då han efter kritik hur han skötte landslaget och en överraskande förlust mot Lettland i EM-kvalet valde att avgå i december 2002.
 
2008 ställde Boniek upp i valet till ny president för PZPN. En post som tillföll den gamle lagkompisen Gregorz Lato. Boniek ägnade sig därefter åt privata intressen men hamnade återigen på tapeten som ny PZPN president när Lato i september 2012 meddelade att han inte tänker kandidera till att bli återvald. Boniek ses av många som favorit till att få överta den posten i valet som avgörs i slutet av oktober.
 
Zbigniew Boniek är idag den ende från Polen som återfinns på FIFA:s topp 100-lista över spelare.


Oskar A.2012-09-29 20:49:00
Author

Fler artiklar om Polen