Att bearbeta en förlust

"På ett par timmar har man gått ifrån att tro att hela världen kommer att rasa samman för att Andreas Johansson gjort 1-0 till Djurgården i den 81:a minuten till att vara helt övertygad om att vi kommer att vinna över Landskrona BoIS hemma på IP och sakta men säkert börja klättra i tabellen."

Man kan smälta en förlust på olika sätt. Ett par exempel är bänka sig framför TV: n i hopp om att Wernersson och ”Rit-Ola” ska säga något upplyftande på fotbollskväll, man kan ta en sväng till Club Leif efter matchen och snacka av sig lite eller kort och gott bara gå hem och sura i x antal timmar. Men bäst är antagligen när man har åkt på supporterresa, man är omgiven av likasinnade och har gott om tid att diskutera matchen och komma fram till vad det var som inte stämde. Innan bussen anländer till Sundsvall igen har man oftast redan lämnat förlusten bakom sig och blickar positivt framåt mot kommande match. De flesta är då överens om att nästa match är matchen då det äntligen kommer att lossna för Garba, Sundfors kommer att hålla nollan och framför allt – matchen då vi kommer att ta tre poäng.

På ett par timmar har man gått ifrån att tro att hela världen kommer att rasa samman för att Andreas Johansson gjort 1-0 till Djurgården i den 81:a minuten till att vara helt övertygad om att vi kommer att vinna över Landskrona BoIS hemma på IP och sakta men säkert börja klättra i tabellen.

Man lyckas med att somna hyfsat och drömmarna om Ålanders nickar över målet besöker en ett par gånger under natten, men värre än så blir det inte. Tills man går till jobbet…Det är antagligen det sämsta man göra efter en förlust.

Det är samma sak varje gång, ”Nu ligger ni taskigt till”, ”Dags att börja göra mål nu” och ”Hörru, den där nigerianen har inte riktigt lyckats” är några av de mest återkommande kommentarerna i år. Och även fast man håller med om mycket som olyckskorparna kraxar i så slutar det som vanligt med att man sitter och försvarar spelet och enskilda spelare, även fast de kanske har gjort sitt livs sämsta match. Helt automatiskt intar man en försvarsroll och försvarar något som man för ett par timmar sedan satt och svor över själv – det är konstigt hur man fungerar. Det måste vara en del i bearbetningen av förlusten som gör att jag sitter där gång på gång och försvarar allt och alla och hänvisar till att nästa match kommer vi minsann att vinna.

Att besöka gästboken efter en tung förlust är ett lotteri för den mentala hälsan. Känner man sig redan nere rekommenderar jag att vänta ett par dagar med att gå in och läsa. Just nu, efter sju omgångar, pratas det om superettan och kriser av olika slag. Men även här brukar det låta mer positivt efter ett par dagar. Engagemanget är det inget fel på vilket brukar kännas bra, att det finns fler som bryr sig och antagligen känner sig lika nere som en själv. Man är alltså inte ensam på jorden med att vara en nervös GIF-supporter.

Sammanfattning: Vid tuffa bortamatcher, följ med på Patronernas supporterresa. Se till att ta ledigt från jobbet dagen efter matchen och strunta i att göra det obligatoriska besöket på gästboken. Då kan du komma ganska lindrigt undan vid en eventuell förlust. Sedan är det bara att hoppas att ingen har varit sjuk eller på tjänsteresa dagen då du var borta från jobbet, då börjar det om igen precis när du har lagt förlusten bakom dig och börjat ladda inför kommande match, ”Du, den där norrbaggen ser lite tungt ut i steget”...

Andreas Royale2003-05-20 15:30:00

Fler artiklar om Sundsvall