Tränarna lovordar Sserumagas debut
Sserumaga möter den samlade världspressen efter matchen.

Tränarna lovordar Sserumagas debut

Ett rutinerat HIF B slog Öster B med 3-0.

B-lagsserien hade sin premiär för HIF under tisdagen. För att få en duglig gräsplan hade laget begett sig till Munka-Ljungby. Där besegrades Öster lätt med 3-0 efter ett konstant spelövertag från HIFs sida. Även om HIF ägde boll var Öster inte helt ofarliga när man väl kom i anfallsläge. Peter Gerhardsson summerar matchen:
-Det var många saker i matchen som vi gjorde bra, men tyvärr var vi lite ojämna. Emellanåt tyckte jag att passningsspelet såg bra ut och vi använder planens ytor bra. Tyvärr faller vi ibland in i gamla synder och spelar för kort. Då blir vi ofta av med bollen och Öster, som spelar konsekvent hela matchen, sätter direkt bollen långt på djupet. Vi får helt enkelt betala med defensiva omställningar för att vi slarvar för mycket högre upp i banan.

-Vi blev lite bättre i andra halvlek, fast å andra sidan var deras chanser då ofta farligare. Till vårt försvar kan man konstatera att det är väldigt många som inte spelat match på ett tag.

HIF ställde upp med ett rutinerat lag. Inte mindre än sex spelare hade allsvensk rutin. Augustsson, Christiansen, bröderna Karisik, Khalili och Tarmo Neemelo har alla provat på allsvenskan. Dock blev det en 17årig provspelande ugandier som stal showen. Efter att Imad Khalili stött in 1-0 redan i andra matchminuten var det Mike Sserumagas tur att presentera sig. Först gjorde han 2-0 i 25e matchminuten efter att påpassligt ha snappat upp en tillbakaspelning från Österförsvaret. 3-0 gjordes i slutet av andra halvlek av inhopparen Alexander Zaim. Bollen elegant framspelat av nämnde Sserumaga.

Efter matchen får Sserumaga mycket beröm av Peter Gerhardsson.
-Han är en mycket intressant spelare med väldigt bra speed, förstatouch och vänsterfot. Dessutom briljerade han med bra speluppfattning och skarvningar. Trots att han nästan aldrig sett dom andra spelarna verkade han hela tiden veta var dom befann sig. Hans passning till 3-0 målet höll absolut högsta klass. 

Även Peter Swärdh hade idel lovord att strö över Sserumaga efter matchen.
-Mike är en jättespännande spelare. Han har sett väldigt bra ut träningsmässigt och han har sett spännande ut här idag. Han har många positiva egenskaper. En bra vänsterfot, jättebra distansskott, bra passningsspel och huvudspel. Hans teknik och spelförståelse är fantastiskt bra. Det såg man inte minst vid hans framspelning till 3-0 målet. Han har en sån trygghet i sin teknik så att passen bara sitter där.

Vad som händer härnäst med Sserumagas framtid i HIF är lite ovisst.
-Jag vet faktiskt inte exakt vad som händer om jag ska vara riktigt ärlig. Jag vet inte hur länge han har visum. Men vi får sätta oss ner imorgon och prata igenom situationen. Normalt är att man inte kan värva en spelare förrän han har fyllt 18. Men där finns ofta lite alternativa lösningar. Visst kan andra klubbar anmäla sitt intresse, men just i detta fall har vi en väldigt bra relation med hans agent vilket kan vara nog så viktigt för framtiden, avslutar Swärdh. 


Sserumaga själv var nöjd efter dagens match. Om Felix Herngren någonsin behöver en stand in för Henrik Larsson i en framtida reklamfilm för Länsförsäkringar, är Mike Sserumaga killen att ringa. Han verkar nämligen helnöjd med det mesta. Han var helnöjd med insatsen i matchen och helnöjd med att överhuvudtaget vara här. Att han konstaterar att här är kallt som vid nordpolen verkar inte bekymra honom. Lite kyla ska helt enkelt inte få hindra honom från möjligheten till en ekonomiskt stabilare framtid.
-Det finns ju inga pengar inom fotbollen i Uganda, så jag är glad att ha fått en chans här. Om jag sen spelar i ett lag som spelar 4-4-2, 3-5-2, 4-3-3 eller 4-2-3-1 spelar ingen roll. Inte heller om jag spelar på mittfältet eller i anfallet. I Uganda har jag spelat i båda positionerna.

Succé för provspelande Sserumaga med andra ord. En som har haft det lite tyngre är esten Tarmo Neemelo som kom hit som firad målspruta. Hittills har han haft svårt att övertyga, och det närmsta mål han kom idag var ett bortdömt sådant. Ett felaktigt bortdömt mål bör kanske tilläggas. Gerhardsson är dock positiv i sin bedömning av Neemelo inför framtiden:
-Vi måste lyckas få med Tarmo mer i spelet och utnyttja honom som den targetspelare han är. Tyvärr lyckas vi inte sätta bollarna på honom. När vi väl får rörelse runt omkring honom med snabba spelare som Imad, Robin och Sserumaga blir situationen lite annorlunda. Tarmo skulle ha kunnat göra ett par mål idag om han bara fått understöd. Rent positionsmässigt fanns han på plats. Det gäller bara att vi lär oss utnyttja hans kvalitéer. 

Avslutningsvis vill vi bjuda på lite bilder från den idylliska idrottsplatsen i Munka Ljungby. Hur många idrottsplatser kan stoltsera med en elefant vid plan?


En bild av idrottssverige klockan 18:32 2006-04-11. Idrottsplatsen i Munka-Ljungby.






Idrottsplatsen i Munka-Ljungby har något för alla i familjen.


Elefant-tifo i paus. Den omedelbara succén uteblev och Ted ska hitta på något bättre till nästa gång. Han funderar på ett pingvin-tifo och hoppas att det får större gehör.


Sserumaga påpassad efter matchen.

anders.sjolin@comhem.se2006-04-12 02:43:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"