Om BP inför söndagens match

Redaktionen fortsätter presentera våra motståndare i Superettan.

Brommapojkarna
Föreningen bildad: 1942
Säsonger i allsvenskan: 0
Säsonger i näst högsta serien: 29
Bästa placering näst högsta serien: 2:a 1986
Arena: Grimsta IP, Vällingby
Publikrekord: 3910 (mot Djurgården 1986)

Europas troligen största klubb sett till antal aktiva lag och spelare. En imponerande rad spelare och tränare som fostrats i klubben. Men inte en enda allsvensk sejour trots 29 säsonger i den näst högsta divisionen. Ödet har inte varit helt generöst mot landets skickligaste plantskola. Neutrala bedömare kan tycka att om klubbar som Häcken och Västra Frölunda nått allsvensk status borde BP också få vara med om det vid något tillfälle.

Kanske blir det året 2007, serieupptakten med bl a 5-2-seger mot förhandsfavoriten Landskrona har åtminstone inte helt motsagt ett sådant scenario. På söndag får BP ses som klara favoriter mot GIF. Det är första gången sedan mitten av 1990-talet som det styrkeförhållandet råder mellan två klubbar som mötts åtskilliga gånger sedan man 1973 för första gången spelade i samma serie.

Brommapojkarna bildades 1942 i trakterna kring Brommaplan i västra Stockholm. Klubbens första kassabok presenterade 21 medlemmar och inkluderade bland sina sektioner förutom fotbollen bl a brottning, friidrott, armbrytning och frimärkssamling (!).

På 1950-talet höjdes ambitionerna med fotbollssatsningen och när Gösta ”Knivsta” Sandberg på 1960-talet (parallellt med allsvenskt spel i Djurgården) tog över tränarsysslan började man klättra i seriesystemet. Först gjorde man det i Stockholmsserierna, men i slutet av decenniet var man tillräckligt bra för att 1969 vinna Division III för första gången. Man hade då redan etablerat sig som en av landets starkaste ungdomsklubbar.

1970 debuterade man i Division II, den tidens andra nivå. En placering mitt i tabellen var godkänt, men föreningens årsrapport berättar att det då som nu fanns en besvikelse: ”det ljumma publikintresset”.

Föreningen hade redan på 1960-talet fostrat allsvenska spelare, Giffarnas spjutspets Hans-Erik ”Lillis” Jonsson var bara ett exempel. Men det dröjde till 1982 innan klubbens fotbollsskolor presenterade ett första superlöfte. Det året debuterade en 17-årig Anders Limpar i A-laget, vad den historien följdes av vet alla som läst Nick Hornbys ”Fever Pitch” (Limpar var en av Hornbys absoluta favoriter i Arsenal).

Limpar har sedan följts av en imponerande rad löften. Några namn som nått proffsstatus eller bra allsvensk dito: Pascal Simpson, Thomas Antonelius, Bojan Djordjic, Nils-Eric Johansson, Pablo Pinones-Arce, Babis Stefanidis, Cain Dotson och Nicklas Carlsson.. Bland dem som i o f s inte fostrats i klubben men väl spelat där finns namn som Daniel Sjölund och stortränaren Hans Backe. På tal om tränare så har landets största fotbollsskola givetvis också fostrat tränare, några namn är Tommy Söderberg, Kjell Jonevret och Rickard Norling.

1991 nådde BP sin relativt sett största framgång då man, efter att ha slagit ut Malmö FF i kvartsfinalen, nådde semifinal i Svenska Cupen (eller Skandia-cupen som den kallades då), men där blev Öster för svåra.

BP har sedan de gick upp 1970 aldrig tillbringat mer än två säsonger i rad i tredje division. De hade en smärre svacka och missade Superettan när den debuterade år 2000. Samma år missade man efter seger i Division II kvalet till SE (mot Gefle). Men 2001 gick man upp efter kval mot IFK Luleå och har efter en tuff första säsong (kontraktet klarades först i slutskedet) etablerat sig som en kandidat till en snar allsvensk premiär. 2005 slutade man till slut åtta poäng efter kvalspelande GAIS men hade länge kontakt med uppstigningskandidaterna.

Utåt sett mest kände spelare i årets trupp är Thomas Lagerlöf (f d AIK och norska Lyn) men de viktigaste spelarna är oftast tre andra namn. I synnerhet målspottaren Olof Guterstam (hattrick mot Landskrona nyligen), den hårt arbetande Joakim Hagernäs och Kim Odelius som kan vara mycket vass vid farliga situationer.

GIF-relation:

De två klubbarnas möttes första gången i seriesammanhang 1973, då i Division II Norra. Därefter går det att koppla ihop klubbarna vid flera tillfällen. BP har t ex haft några av sina bästa säsonger när GIF lyckligtvis varit ännu starkare. 1986 nådde BP sin bästa placering, tvåa i Division II norra, men GIF vann serien med en poäng och gick upp i allsvenskan. 1990 hade BP en annan stark årgång och kom trea, men samma sak nu: GIF vann och gick upp. 1993-96 var klubbarna siamesiska tabelltvillingar och slutade fyra säsonger i rad intill varandra i tabellen – alla gånger med GIF på den högre positionen. Senaste gången vi fanns i samma serie var 1999 då GIF vann medan BP missade att ta sig till den nystatade Superettan.

Relationer på spelarsidan har redan berörts: BP-fostrade Hans-Erik ”Lillis” Jonsson var allsvensk med GIF 1965. Att Cain Dotson kom till GIF från BP inför den allsvenska comebacken år 2000 glömmer nog ingen Giffare. På tränarsidan är Anders Grönhagen den uppenbara kopplingen, denne tränade BP säsongen 2004. Men även f d GIF-tränaren Rickard Norling har en bakgrund i BP.

Så kommer man dit: tunnelbana till Vällingby Centrum.

Bilder Grimsta:
http://www.fussballtempel.net/uefa/SWE/Grimsta.html
 

Redaktionen2006-05-05 10:13:00

Fler artiklar om Sundsvall

Omfamna misslyckandet.