Nya Ullevi, framtidens arena?

Lars Ranäng, ordförande i Alliansen, berättar om planerna på att göra om Nya Ullevi till en bra allsvensk fotbollsarena.

Den här långa intervjun gjordes för ca en och en halv månad sedan men har inte hunnit sättas på pränt förrän nu. Men ingenting i den har så vitt vi vet blivit inaktuellt under tiden.

Not: Göteborgs största arena heter egentligen inte Nya Ullevi utan Ullevi Stadium. Vi har dock i det nedanstående konsekvent använt namnet Nya Ullevi, som den ju också heter i folkmun, för att det tydligt skall framgå vilken arena som avses.



Lars Ranäng är ordförande i Göteborgsalliansen, som är en sammanslutning av de tre göteborgslagen Örgryte IS, GAIS och IFK Göteborg.

- Bildades om jag minns rätt 1911, säger Ranäng.

Alliansens uppgift är att ta tillvara gemensamma frågor och också att arrangera gemensamma matcher i olika sammanhang. Men gemensamma matcher, där man plockar ihop ett lag med några spelare från vardera allianslaget, har det inte blivit några på de senaste tio åren.

- Programmet är så packat så ingen ställer upp med folk till det.

Alliansen driver de intressefrågor gentemot t ex kommunen eller förbundet där de tre lagen vill uppträda med gemensam front. Dessutom driver man bolaget med samma namn.

- Vi bildade bolag 1991, när vi tog över Gamla Ullevi, för att driva Gamla Ullevi i bolagsform, berättar Ranäng.

Lars Ranäng blev ordförande i Alliansen 1989. Då var han vice ordförande i Örgryte IS styrelse, där han hade suttit på olika poster i nitton år. Ranäng kom först in i styrelsen 1970 som aktiv, han var längdhoppare (med ett personligt rekord på 7,40). Men nu, efter nitton år, ville han trappa ner.

- Jag tyckte att jag hade varit med så länge så det räckte. Dessutom hade jag ett jobb som gjorde att jag inte tyckte att jag hade tid.

Men han fick då frågan om han ändå inte kunde åta sig något. På den tiden roterades ordförandeskapet i Alliansen mellan klubbarna varje år, och det var ÖIS tur att inneha posten. Så Ranäng tog jobbet. Men när det efter ett år var dags för IFK Göteborg att ta över, då hade de andra planer.

- Gunnar Larsson var deras ordförande då, och han sa: "Vad är det för dumheter, att hålla på och byta? Du gör det ju bra som det är. Du kan väl fortsätta!" Och på den vägen är det.

Styrelsen i Alliansen består av tre ledamöter från varje klubb. Ordföranden, som också är ordförande i bolaget Alliansen där GAIS numera inte är med, är tionde man i styrelsen och skall inte tillhöra någon klubb, även om Ranäng alltså ursprungligen kommer från ÖIS-leden.

- Det gäller att balansera det när jag sitter här. Jag får inte markera för mycket ÖIS, det går ju inte!


Den bästa tänkbara arenan

Bolaget Alliansen, alltså ÖIS och Blåvitt (och inte GAIS), har tillsammans med det kommunala bolaget GotEvent fått i uppdrag från Göteborgs kommun att förutsättningslöst utreda vilka möjligheter som finns att skapa den bästa tänkbara fotbollsarenan i Göteborg, och vad som är ekonomiskt möjligt att åstadkomma. I slutet av juni lade gruppen fram ett förslag på hur Nya Ullevi skulle kunna anpassas för allsvenskt bruk.

- Vi hade inte pratat om det utåt, berättar Ranäng, men Aftonbladet ringde och började dra igång. Och eftersom de visste om att vi pratade om det här så var det ju ingen idé att hemlighålla det.

Samtidigt med Nya Ullevi har man också undersökt dels hur Gamla Ullevi skulle kunna rustas upp, dels förutsättningarna för att bygga en helt ny arena. Det har visat sig att oavsett vilket alternativ man tittar på så handlar det om en storinvestering.

- Och storinvestering, då talar jag om flera hundra miljoner, understryker Ranäng. Det som står i tidningarna är spekulationer. Jag har passat mig för att tala med dem om exakt hur mycket. Men vi talar alltså om flera hundra miljoner om vi skall ha en modern arena som vi ställer krav på och som skall fungera bra i 30-40 år till.

Vad gäller Gamla Ullevi så skulle det krävas helt nya läktare på tre sidor, det skulle behövas mer serveringsmöjligheter och mängder av nya utrymmen av varierande slag.

- Det skrivs alltid att man skall göra saker för sponsorerna, och det är väl OK. Men den stora massan är ju resten av publiken. Som det är här idag så är det för omodernt, det är för dåligt med serveringsutrymmen. Vi vill gärna att folk kommer en halvtimma eller kanske en timma innan match. Så ser det ut på kontinenten. Man går dit och käkar, går dit och tar en öl eller vad som helst - men då måste man ha utrymmen som är tilltalande.

Dessutom ställer media högre och högre krav på faciliteter och teknisk utrustning - krav som redan finns tillgodosedda på Nya Ullevi.

Slutsatsen som dragits av Alliansens och GotEvents undersökning är att man först måste uttömma alla möjligheter som finns att anpassa Nya Ullevi. Det vore politiskt omöjligt att driva frågan om ett nybygge eller en storsatsning på Gamla Ullevi så länge det inte stod helt klart att den befintliga moderna arenan, alltså Nya, inte gick att använda.

- Så vi har sagt att vi börjar med det, och så går vi igenom alla tänkbara förutsättningar, säger Ranäng. Att få Göteborgs kommun att ställa upp med flera hundra miljoner och få Nya Ullevi ståendes tom, det går inte. De måste ju kunna försvara om de investerar pengar. Den arenan är snart 50 år, det har investerats mycket i den. Och nu skall det investeras ytterligare en stor slant eftersom EM i friidrott 2006 kräver en rätt stor investering.


Ståplats och konstgräs

Det som bland annat gör Nya Ullevi intressant är att där redan finns mycket faciliteter som man skulle vilja använda. Där finns t ex tre restauranger idag, och en fjärde kommer till inför EM i friidrott 2006. I Lars Ranängs vision vänds fotbollsplanen nittio grader och nya långsidesläktare byggs upp. Dessutom förses arenan med ett tak, som gör det möjligt att använda den för alla möjliga arrangemang året runt.

- Vi vill skapa en multiarena, berättar Ranäng entusiastiskt. Delvis är den ju redan det, med Bruce Springsteen och sånt. Det skall gå att göra massor av olika grejor: motorcykel, friidrott, skridsko, konserter, hockey. Frölunda hockey har ju tänt mycket på det här.

- Och när vi spånade så kom då den här mest spektakulära idén, att vända planen. Från början kom GotEvent med en idé att man skulle ha monteringsbara läktare som skulle in på gavlarna. Men då protesterade vi. Jag sade att om vi nu skall spela vardagsfotboll, och i bästa fall dra dit 10-15 000 åskådare, så kommer de inte att börja med att ställa sig på gavlarna. De kommer att gå in på långsidorna och fortfarande komma lika långt ifrån planen. Så det är inte lösningen. Och då kom en arkitekt med idén: "F-n, kan vi inte vrida på planen då? Och bygga långsidesläktarna direkt inpå planen."

För att få plats med detta får man offra de fem nedersta sittraderna på varje sida, vilket ger höga och fina gavelläktare. De nya långsidesläktarna skall vara demonterbara, så att man kan vrida tillbaka planen och använda hela arenan. Just nu utreds hur mycket det skulle kosta per gång att utföra demonteringen.

[Fortsättning i del 2]

Magnus Börjesson2003-08-28 05:21:00

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK