Vi vill ha en arena för alla!

I ett öppet brev protesterar Balders Hage tillsammans med GAIS supporterklubbar mot planerna på att förvisa ståplats till kortsidan på Göteborgs nya fotbollsarena.

Öppet brev till Higab, ansvariga politiker och alliansklubbarna

Bygg inte bort fansen och stämningen på nya Gamla Ullevi!

En ny arena ska byggas i stället för nedslitna Gamla Ullevi. Tyvärr inte i samförstånd med supporterklubbarna. Alliansklubbarnas trogna supportrar på ståplats kommer att förvisas till arenans sämsta platser bakom mål! Ett genomförande av dessa planer vore ett dråpslag mot såväl stämningen på arenan som alliansklubbarnas och arenans ekonomi!

Varför spelar vi på Gamla Ullevi i dag? Jo, när ståplatserna togs bort på Nya Ullevi, trots supportrarnas kraftiga protester, så rasade publiksiffrorna - och klubbarna hade inte råd att vara kvar. När vi nu ska vi bygga en ny modern fotbollsarena med målsättningen att öka publiksiffrorna är man på väg att göra om misstaget från Nya Ullevi - att inte lyssna på fansen!

Det kommunala byggbolaget Higab hänvisar till ett fullmäktigebeslut om att arenan ska ta 17.000 åskådare, varav 13.200 sittplatser och 3.800 ståplatser, och att bygget får kosta max 180 miljoner kr. Men i fullmäktigeprotokollet finns inte ett ord om vare sig byggkostnad eller publikkapacitet! Dessa siffror nämns endast i Higabs egen förstudie (publicerad våren 2005), vilken Higab själva förvandlat till ett "fullmäktigebeslut" man inte kan avvika ifrån utan ett nytt fullmäktigebeslut som skulle försena bygget!

GAIS och ÖIS har gjort klart för Higab att man inte kan ställa sig bakom denna läktarlösning. Men tjänstemännen på Higab vill trots upprepade påstötningar ändå inte träffa supporterklubbarna för att ens diskutera frågan.

Och när vi skriver till de ansvariga politikerna svarar de inte ens!

Nu har vi fått nog av denna kurragömmalek, med förhalande tills det är för sent att ändra på förslaget. Det är precis samma beteende från beslutsfattarna som vid ombyggnaden av Nya Ullevi. Och vi vet hur det gick när man inte lyssnade då: Skattebetalarna fick betala notan för fiaskot!

Supporterklubbarna har medlemmar ur alla publikkategorier: Unga och gamla, i och utanför klackarna, på sittplats och ståplats, och bland sponsorerna. Vi ser till helheten, inte till något partsintresse. För oss är det en självklarhet att den nya arenan ska vara allas arena – ingen ska vara ovälkommen!

Vill man ha kunder får man ge kunderna det de vill ha. Lika givet som att ha fräscha serveringar, handikappsanpassning med mera, lika givet borde det vara att det finns rätt läktartyp med bra placering för alla. Alltså både sitt- och ståplatser på långsidan.

Det finns plats för alla

Ståplatserna har inte bara fått den sämsta placeringen enligt planen; de utgör dessutom bara en sjättedel av platserna för hemmapubliken, trots att hälften av dem i dag finns på ståplats. Man kör alltså bort en stor del av publiken när man i stället borde göra sitt yttersta för att öka publiksiffrorna!

Det finns utrymme för att ge ståplatspubliken fullgoda platser. IFK har i år ett snitt på ca 9.000 åskådare om vi räknar bort derbyna. GAIS och ÖIS har sällan över 5.000 åskådare. Av dessa går ungefär hälften på sittplats. Higabs variant av den nya arenan har ca 9.000 sittplatser på långsidan. Många av dem kommer alltså att stå tomma i framtiden, även om antalet sittplatsåskådare ökar dramatiskt. Att inte upplåta en del av långsidan till de trognaste fansen på ståplats är då både ekonomiskt och känslomässigt självmål.

Det är dessutom ett misstag att tro att det ger mer klirr i biljettkassan att ersätta billigare ståplatser med dyrare sittplatser. Det går in dubbelt så många åskådare per kvadratmeter på en riktig ståplatsläktare som på en sittplatsläktare. Alltså ger en fullsatt ståplatsläktare högre intäkter än sittplats på samma sektion.

När det gäller UEFA-matcher (där bara sittplatser får användas) så kan man inte anpassa arenabygget helt efter detta fåtal matcher och strunta i de negativa konsekvenserna det får vid de cirka 50 inhemska serie- och cupmatcherna varje säsong. Oftast är motståndarna i UEFA-cupen oattraktiva lag där åskådarna gott och väl får plats på den nya arenans sittplatser, t.ex. nu senast FC Derry (3.316 pers). De tillfällen då våra göteborgslag möter attraktiva storlag måste matcherna ändå spelas på Nya Ullevi.

Säkerheten används som ett motiv för att ha ståplatser endast bakom mål. Det är fel tänkt. De som faktiskt vill stå bakom mål är de som vet att de då får ha den oattraktiva läktaren för sig själva, och därmed slipper äldre sansade supportrar med en lugnande effekt. En sådan läktarlösning är alltså ett sabotage mot Fotbollsförbundets och klubbarnas säkerhetsarbete.

Läktarinramningen är viktig

En av de viktigaste upplevelserna av en fotbollsmatch är inramningen. En match inför tysta läktare är inte lika häftig som samma match inför en sjungande och hejande röststark publik. En stående publik sjunger och hejar mer och högre än en sittande. Det vet alla som följt utvecklingen i till exempel England. Vi ser två scenarion:

-- Enbart ståplats på kortsidan. Resultat: Publiken minskar. Många ur den tidigare ståplatspubliken (både klack och "vanlig publik") väljer bort både sittplats och ståplats. Sittplats för att det är för dyrt och för att man inte gillar att sitta och titta på fotboll. (De enda som tjänar på det är betal-TV-kanalerna; ska de sitta, kan de lika gärna sitta hemma i stället.) Ståplats för att de platserna har för dålig sikt. Klacken blir alltså en klick. Det innebär sämre stämning, vilket i sin tur leder till ytterligare publiktapp. Det minskade publikintresset gör också fotbollen mindre attraktiv för sponsorerna. Supporterklubbarna känner INGEN delaktighet och glädje inför den nya, kalla, tysta arenan.

-- En rejäl och attraktiv ståplatsläktare på (en begränsad del av) ena långsidan, som det av tradition alltid varit i Göteborg. Resultat: Sektionens platser kommer att säljas slut som årskort redan under vintern vilket ger klubbarna hög likviditet under en årstid som annars är ekonomiskt tuff. Det blir strategiskt lättare att från mitten av långsidan sprida den goda stämningen runt hela arenan, än vad det är från nedre delen av ena kortsidan. Publiktätheten i sig påverkar i hög grad decibelnivån även på matcher med få åskådare. Alla publikkategorier känner delaktighet och glädje inför den nya arenan. (Om någon tycker att andelen ståplatser på arenan blir för stor kan man ju ta bort några av de bakom mål och ersätta med sittplatser.)

Fråga spelarna i GAIS, ÖIS och IFK vad de föredrar. En liten klack bakom mål - som vore man bortalag på den egna arenan? Eller att verkligen känna att man är på hemmaplan - med stöd från en ståplatsläktare med rejält tryck från långsidan?

"Gamla Ullevi - folkets arena" var slagordet när vi flyttade dit 1992. Låt också den nya arenan vara folkets arena. En arena där alla åskådarkategorier trivs tillsammans.


Jörgen Tollesson
ÖIS Supporterklubb Balders Hage

Robert Lindberg
Gårdakvarnen

Markus Lifmark
Grönsvart Göteborg


Ingemar Mann
Supporterklubben Makrillarna 





Magnus Börjesson2006-10-20 12:28:00
Author

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK