Krönika: Vad väljer Henke?

Krönika: Vad väljer Henke?

Det är Henke Larsson och enbart Henke Larsson som bestämmer om han kommer tillbaka till HIF 12 Mars. Allt annat är meningslösa spekulationer.

Det är strunt samma om sir Alex gräver djupast i kassakistan eller skruvar upp hårtorken till max för att försöka övertyga honom att stanna. Det kvittar hur tvetydiga uttalanden Sten-Inge Fredin än kastar omkring sig. Osmakliga skit-i-allsvenskan-kampanjer från tidningar som för ett par månader sedan skrev att han var slut, är totalt meningslösa.

Henke är en envis jäkel och gör vad han själv vill. Vill man spekulera var Henke spelar i vår får man försöka förstå är hur han själv känner och tänker.

Själv är min gissning fortfarande att han kommer tillbaka och är spelklar till den allsvenska avsparken, men jag tror inte han bestämmer sig förrän i februari när han kommit in i serielunken och alla känslor från den första tiden har lagt sig. Folk verkar tro att adrenalinkicken Henke upplevde i helgen kommer vara hela våren. Glöm det! Premiärkänslorna kommer snart ebba ut och då kommer proffsvardagen återkomma för Henke. Just den proffsvardag som han var så utled på i Barcelona och som var den största orsaken till att han flyttade hem till Helsingborg. Även världsstjärnor får uppleva vardagstristess med en vardag på hotell och på ständiga resor för bortamatcher.

Hemmapremiären och all uppståndelse därtill var sexigt och hur hysteriskt kul som helst. En vanlig tisdagkväll i ett regnigt Manchester är inte det. Familjen sitter hemma i Helsingborg. Henke har precis avslutat en hotellmiddag och sätter på en DVD-film han ska slötitta på någon timme innan det är dags att gå till sängs. Han ska upp tidigt dagen efter för en bussresa till Charlton. Been there, done that, not doing it again tomorrow.

Varför åkte han över till Manchester i första taget? Antagligen mest för att ändlös försäsongsträning i ett vintermörkt Skåne nog är ännu tråkigare än det låter. Framförallt om man levt i Spanien i två år. Sedan kan man nog inte komma ifrån att det hos Henke finns kvar en stor sting av irritation efter att hans insatser i Skottland inte värdesattes tillräckligt högt av svensk media. Väldigt ofta blev Henke förlöjligad för att han valde att stanna kvar i Celtic och inte testade vingarna i en mer konkurrenskraftig liga. Denna kritiken tystnade när han lyckades i Barcelona, men det känns som att Henke fortfarande är så envist sur över detta som bara han kan vara. Att åka över till Premier League och visa att han levererar där också blir den slutliga revanschen på belackarna som hånade honom oavsett hur bra han spelade och hur många mål han gjorde i den grönvita tröjan. Min gissning är att Henke känner att 12 veckor är nog för att bevisa sin poäng. En ensam regnig aprilkväll i Manchester är inte mycket roligare än en ensam regnig februarikväll.

/Ralph Macchio

Redaktionen2007-01-08 17:15:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"