”Helst av allt vill jag stanna”
På språng mot nytt kontrakt. Frågan är bara med vem. HIF, Hajduk Split eller Treviso?

”Helst av allt vill jag stanna”

I början av 2006 var det uppenbart att Robin Kacaniklic var en av dom unga talangerna som HIF visade mest förtroende för. Kaca, Tobias Holmqvist och Alexander Zaim luftades konstant i träningsmatcherna och var även med A-truppen på träningslägret på Cypern.

Ett år senare är läget annorlunda. Alexander Zaim accepterade inte HIFs lärlingskontrakt och valde Åtvidaberg, Tobias Holmqvist skrev förvisso på lärlingskonraktet, men främst för att kunna ansluta till GAIS direkt och Robin Kacaniklic är för tillfället helt kontraktslös även om förhandling med HIF fortfrande pågår.
-Jag har inte skrivit på något lärlingskontrakt ännu, utan vi sitter fortfarande i förhandlingar. 

Även om dom ekonomiska förutsättningarna vid kontraktsskrivande givetvis är av stor vikt, verkar det vara känslan av att inte få fullt förtroende av HIF som stör mest bland dom spelare som erbjudits lärlingskontrakt.
Att kastas fram och tillbaka mellan A- och U-truppsträningspass är inte ett upplägg som fallit spelarna i smaken.
-Kontrasten är för stor att träna med U-laget. Jag lär mig mer av att träna med tex Mariga än med nån av dom yngre i U-truppen. Det smäller på mycket mer i A-laget.
-För att jag ska känna att jag ska kunna utvecklas måste jag träna med A-laget hela tiden, säger Robin Kacaniklic

Eftersom Kacas U-lagskontrakt har gått ut står han för tillfället utan försäkring. Därför deltar han inte heller i HIFs träningspass. Han lär därmed inte heller vara aktuell för HIFs träningsläger i Sydafrika.
-Inte som det ser ut just nu eftersom jag är oförsäkrad. Men det kanske händer något dom sista dagarna innan lägret. Jag ska prata med Baxter i eftermiddag.

Att han är oförsäkrad hindrade honom inte att nappa på erbjudandet om att träna tillsammans med kroatiska Hajduk Split. Nyss hemkommen efter att ha spenderat nio dagar tillsammans med Hajduks A-trupp under klubbens uppbyggnadsträning är han en erfarenhet rikare.
-Det var en rolig upplevelse. Det märktes att dom hade många bra spelare i laget. Bland annat har man precis värvat Igor Tudor. 

Någon speciell erfarenhet du känner att du fått av besöket hos Hajduk Split?

-Att jag har tappat respekten! Jag har nog haft alldeles för stor respekt för spelarna i HIF innan. Nu fick man ett perspektiv på det hela. Jag kände att kunde jag prestera bra hos Hajduk kan jag göra samma sak i HIF.

Något kontrakt i näven fick han inte med sig hem. Men enligt Kacas agent, Jozo Palac, är det på gång. Kaca har även blivit erbjuden att följa med Hajduk på träningsläger i Turkiet.
Även om han får ett kontraktsförslag är Hajduk absolut inte det självklara valet. Att bege sig till Kroatien för att starta en fotbollskarriär är inget man gör i en handvändning som 18-åring. Det är många bitar som ska falla på plats.
-Helst av allt vill jag stanna i HIF.
-Jag vill lösa det här med kontraktet. Det är det viktigaste just nu. 

Även Italienska Serie B-klubben Treviso har visat intresse för unge Kacaniklic. Kaca är nerbjuden redan på måndag till klubben. En inbjudan han ännu inte bestämt sig för om han ska acceptera. HIF lockar mer.

anders.sjolin@comhem.se2007-01-19 16:04:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"