Tillbakablick med Urban Hammar

Tillbakablick med Urban Hammar

För en tid sedan träffade jag ÖSK:s (dåvarande) assisterande tränare Urban Hammar för att blicka tillbaka på säsongen som nyss varit och ta en liten glimt på framtiden.
- ÖSK har alla förutsättningar att etablera sig i allsvenskan och bli ett topplag men man får rusa långsamt, säger han till Svartvitt.

Denna artikel skulle publicerats tidigare men på grund av diverse omständigheter har den färdigställts först nu.

Jag träffar Urban i fotbollshuset en grådassig kväll i slutet av förra året. Från fönstret på hans kontor kan man ser hur byggarbetarna utanför är i full fart med att bygga på det som skall bli östra läktaren. Kontoret som ligger precis innanför dörren är nästan helt fritt från saker sånär som på en bärbar dator, en printer, en tom anslagstavla på väggen, två stolar, och ett bord. Medan vi sitter och småpratar kommer Urban Juneholm in och tar printern som framöver skall stå inne hos medecinmännen. Det har bara gått någon dag sedan Hammar annonserade att han inte har för avsikt att fortsätta vara kvar i ÖSK:s ledarteam men kontorets beskaffenhet vittnar om att det inte är något hastigt påkommet beslut utan något det grunnats länge på. 

Innan vi sätter igång intervjun på allvar visar Urban mig en artikel på SvenskaFans och vi är båda lite förundrade över den hårda ton som denne supporter håller i texten till sitt eget lag. Vi pratar lite om vilka uttryck, positiva och negativa, en sådan passion för ett lag kan ta sig egentligen.

Utan att egentligen ha fått något sagt har vi pratat i gott och väl en halvtimme. Mörkret har fallit på. Byggjobbarna har gått hem, och någonstans i huset håller Stallas hov då hans stämma överröstar det mesta. 

Jag tar en klunk ur kaffekoppen och eftersom jag inte vill uppehålla vår tränare hela kvällen så jag tar fram diktafonen och anteckningsblocket som innehåller lite nedplitade stolpar och frågor. Dessa visar sig helt överflödiga då samtalet flyter smidigt och Urban är, det vet jag sedan tidigare, ett perfekt intervjuobjekt.

Kan du berätta lite kort om hur känslan var inför säsongen 2006 kontra säsongen 2005. Som utomstående betraktare fick jag uppfattningen av att det inte var samma press på laget och mer lugn och ro i truppen. Kände ni samma sak?
-.Jag kan väl säga så här om jag skall vara uppriktig att jag inte känt någon frånvaro av press. Däremot har det varit en större arbetsro runt laget och inte lika många som tittat på träningarna. Även medialt till en början var det mer sansat och inte lika mycket snack om själva degraderingen. Inför 2005 var ju alla kopplingar som gjordes till licensnämnden och nedflyttningen, man refererade hela tiden till det. 

-  Men jag tycker att vi fick goda förutsättningar även då, min uppgift som tränare var att hålla fotbollsfokus här ute, se till att spelarna hade en träning om dagen, att hålla ett tight fotbollsprogram. Där hade jag och Patrick en hel del idéer vi ville göra i träningsupplägget, ägna mer tid åt fotbollen och spendera mer tid på konstgräset. Vi hade en ambition att öka tiden i fotbollsskor helt enkelt. Något vi har fått mer genomslag på 2006 då vi har skördat frukterna av det arbete vi la ned året innan.

- De negativa känslor som fanns i klubben efter degraderingen och allt ståhej runt det som störde oss tränare och spelare gjorde att vi kände att vi behövde ha en snabb framgång för att få energi och stimulans. Vi behövde vinna våra matcher på försäsongen helt enkelt. Det fanns en ljuvlig revanschlusta i spelartruppen och redan i första träningsmatchen var man som tigrar och vi flög igenom den våren och vi behövde inte ens vara alltför aktiva med coaching även om vi formerade laget lite annorlunda och lanserade lite nya idéer kring spelet så var det en enorm energi hos spelarna som gav framgång under försäsongen.

Att man efter första säsongen i Superettan gick ut från klubbens sida  och dämpade förväntningarna och talade om att Allsvenskan senast 2008 var målet, hur påverkade det Er inom själva fotbollen?
- Omständigheterna kring den målsättningen klubben gick ut med officiellt att ”vi inte behövde” vara i allsvenskan innan 2008 har kanske betytt en del för spelarna men mindre för mig som tränare. Jag tyckte att det var nödvändigt att vi gick upp i år. Mer än två år i Superettan är väldigt tufft. Vi har gjort en ganska kortsiktig satsning i ÖSK, vi har hållit ihop laget så mycket som möjligt från allsvenskan. Vi har byggt på rutin och vi har valt spelare med stor erfarenhet som fått ta ett väldigt stort ansvar och när man gör det kan man naturligtvis inte sikta så långt framåt. Vi vill upp direkt och vi har till stora delar använt samma lag i de här sextio matcherna i Superettan.

- Jag tycker det var väldigt viktigt att gå upp i år. För publiktillströmningen har varit väldigt god, ÖSK-andan har vuxit sig starkare, vi har restaurerat klubben på alla plan såväl ekonomiskt som organisatoriskt, moraliskt och även på fotbollsplan. Vi har inte fått se vårt lag falla sönder vilket varit en prioritering från tränarsidan. Om man tittar på Norrköping så går de nu in på sitt femte år i Superettan och man har bara en enda spelare kvar i truppen som var med i deras senaste allsvenska sejour.

Så ni har tittat på Norrköping för att se vad de gjort för fel?
- Nej, det har vi inte gjort, absolut inte. Men jag ser bara konsekvensen av att inte lyckas och att du hamnar i en neråtgående spiral och mindre trovärdighet kring det satsning man säger att man gör och det infinner sig en viss ”trötthet”. Sen får man efter några år ett nytt lag att jobba med som består av spelare som är i Superettan. Man kan inte säga att man är allsvensk mer än ett kort tag efter att man flyttats ned och vi klarade av att komma tillbaka till allsvenskan på två år med både unga och gamla spelare i en väldigt fin mix.

- En annan väldigt viktig sak som hade med uppflyttningen att göra var att vi hade väldigt mycket skador inför säsongen 2005 med en stor skadehistorik och mycket frånvaro från jobbet så att säga. Det har varit en målsättning att förbättra de siffrorna och jobba mer intensivt med medicinmännen. Något som gett mycket bra resultat vilket vi såg redan förra säsongen men framförallt i år. Vi har kunnat ha en konsekvens i laguttagningen vilket är nödvändig för framgång. Mycket omsättning på spelare och avsaknad av kontinuitet ger inte framgång.

Ni har även lyckats bra med nyförvärven denna säsong och deras betydelse för att det blev uppflyttning skall inte underskattas antar jag?
- Sebastian Henriksson skulle kom hit och har levt upp till de kraven vi hade på honom genom att spela alla matcher och vara stabil. Vi spetsade även laget i slutet med en forward även om vi inte lyckades undvika att känna en viss stress innan fönstret stängde men det blev ju väldigt lyckosamt med Nedim.

Nedim ja. Som supporter kan man inte vara annat än överlycklig över att en sådan klasspelare hamnade i Örebro och Superettan. Vad har du för tankar om honom?
- Han har gjort det fantastiskt bra för oss. Han var i bra fysisk form när han kom hit och vi gav honom chansen direkt vilket överraskade honom då han trodde att han skulle få börja på bänken. Det tog lite tid för honom att lära sig hur vi spelar då han i början ofta kom ned för att möta uppspelen. Det ville vi inte att han skulle göra utan han skulle ligga längst fram och hugga hela tiden. Därför blir det också en del offsideavblåsningar mot honom men det köper vi.

- Den skandinaviska fotbollen är väldigt systeminriktad och lagen försvarar sig som en enhet. Nedim har en mer sydeuropeisk inställning och är oerhört bra på att sätta press på backarna i rätt läge. När han känner att han har en chans att ta bollen gör han ett defensivt ryck och så vinner han bollen. Om man ser på matcherna vi spelat med honom så kan vi konstatera att Nedim ofta har vunnit bollen åt oss högt upp i banan.

- Nedim har också en naturlig målskyttekänsla. Jag har alltid sagt att man skall ”passa” in bollen i mål och inte gå på kraft. Målet han gör mot Assyriska i första halvlek är ett bra exempel på det. Han tar en perfekt löpning och lurar deras backlinje och sedan väntar han ut målvakten och passar in bollen i mål. 

- Det är så de flesta målen går till i dagens fotboll med snabba uppspel och få passningar inom laget. Många menar att långbollar innebär tråkfotboll men det stämmer inte. Det handlar hela tiden om att slå rätt bollar. Det är inte speciellt många mål som tillkommer efter att du haft många passningar inom laget.

Efter att ha svävat bort från ämnet en aning återgår vi till att gå igenom säsongen i kronologisk ordning. Försäsongen 2005 gick ÖSK fram som en ångvält i Superettan och man slog Degerfors med 4-1, AIK på bortaplan med samma siffror och Norrköping med 5-2. Årets försäsong var inte lika övertygande. Vad kände ni när pianot inte var lika självspelande i år? 
- Det är en orimlighet att hålla en jämnhet för det är väldigt krävande och prestera så bra när det inte gäller någonting. Utan man ska jobba med utveckling av spelarna och enskilt matcha dem och man har inte laget i fokus på det viset egentligen. Men vi spelade flera positiva matcher och spelarnas energi och motivation var stor.  

- Vi gick ut inte ut för att driva fram, coacha fram, resultat i träningsmatcherna. Utan vi lät det vara träningsmatcher och titta på andra processer i stället till exempel hur spelare utvecklas och hur lagdelarna fungerar. Vi ändrade om en del i organisationen i laget förra året och nu valde vi att titta mer på det än själva resultaten och därför kanske många upplever att det gick trögare på försäsongen. Vi matchar naturligtvis inte ett lag för att de inte skall vinna men det finns olika sätt att hantera resultat som tränare. Du kan fixera dig vid just resultatet och prestationen går enbart ut på det men du kan också gentemot spelarna prata om andra mål i matcherna än bara att vinna. Vi matchade laget mer medvetet denna försäsong helt enkelt.

Efter ett otal försäsongsmatcher, med blandad framgång, och ett antal träningar på Behrn Arena var det så dags för premiär i Superettan. ÖSK inledde enormt starkt och laget var länge obesegrat. Man tog starka bortasegrar mot Landskrona och Sundsvall och på hemmaplan framstod man som orubbliga. Vad var det egentligen som låg bakom denna fantastiska vår?
- Vi var i en väldigt bra matchbalans inför serien och vi hade kunnat koncentrera oss på hur laget uppträdde i alla detaljer. Det var naturligtvis också väldigt viktigt att vi vann nyckelmatchen mot Landskrona i premiären och vi kände redan under första halvlek där nere att vi var väldigt starka och att våra idéer höll. Spelarna var pigga och de som var nervösa och stressade var Landskrona. Det gjorde att vårt självförtroende var väldigt starkt och när sen Fredrik (Nordback) avgjorde matchen med en väldigt fin frispark fick vi en kick som vi surfade länge på.

- Sen åkte vi upp till Sundsvall i den tredje omgången och vann även där en tät och bra match med hög kvalitet där vi avgör på egen styrka och inte deras misstag. Vi hade nio poäng efter tre matcher och satte lite press på våra seriekollegor då två nedflyttade lag får stryk direkt av ÖSK. Denna toppstart gjorde att de kommande månaderna blev väldigt lätta. Planeringen höll perfekt med träningen, matchningen, konsekvensen i laguttagningen, energin från segrar. Det blev en positiv trend som vi surfade på och spelarna växte naturligtvis.

I den tionde omgången var ÖSK fortfarande obesegrat då man resta till Grimsta IP för att möta BP. Fredrik Nordback gav laget ledningen på straff och även om laget inte imponerade så tycktes man gå mot seger. Tre olycksaliga övertidsminuter och två insläppta mål innebar dock årets första förlust.
- Förr eller senare förlorar man en match. Det var förfärligt jobbigt att vi förlorade på det sättet men vi gjorde ingen bra prestation på Grimsta. Sett över nittio minuters fotboll så var vi inte bättre än BP, men vi ledde i stort sett hela matchen och var nära att få tre poäng ändå mycket beroende på grund av vårt starka självförtroende och att vi kände oss väldigt, väldigt svårslagna. Men vi spelade inte bra fotboll och tvingades till en del ändringar på grund av skador och tappade kontrollen på matchen samtidigt som BP satsade allt på ett kort och forcerade in två mål, två fina mål, vilket var startskottet på deras uppryckning.

Efter att ha startat säsongen riktigt bra gick det lite trögare under sommaren. Laget åkte bland annat på en storförlust mot Qviding och det försprång man skaffat sig gentemot de andra topplagen var på väg att ätas upp.
- Det är väldigt svårt att hålla en jämn standard hela tiden. Energiflödet är inte riktigt jämnt och vi hade problem när värmen kom på allvar. Vi var inte riktigt i fysisk balans och förlorade en hel del matcher och sen gjorde vi några förskräckliga insatser på bortaplan. Jag tänker bland annat på matchen mot Qviding som var ett olycksfall i arbetet och vi blev väldigt ifrågasatta då. Den förlusten sved verkligen och var svårförklarlig.

Under den här perioden var det mycket snack om resor på diverse supporterforum. Många menade att förlusten mot Qviding berodde på att man åkt till matcharenan samma dag och bara anlänt till Göteborg några timmar innan avspark. Hur ser egentligen på resandet?
- Det är inte helt okomplicerat. Vi åkte till några fler matcher med övernattning förra året och tyckte inte att vi var på rätt nivå då. Det kändes snarare som om vi drabbades av ett energiläckage än att vi kände oss bättre förberedda och piggare av att vi hade långa dagar. Vi ifrågasatte oss själva och våra rutiner där och funderade på om vi kunde göra det bättre. Samtidigt som det fanns en önskan om besparing men de vill jag inte påstå vara avgörande, hade vi önskat att övernatta någon extra gång hade det naturligtvis blivit så. Men vi talade om det inför året och vi ville ha kortare förberedelser, hålla fokus på en matchdag.

- Sen när det blir några förluster är det klart att folk undrar och ifrågasätter vårt upplägg, jag fick mycket frågor om vår reseplanering ett tag men det finns inget givet svar att ge. Rutinerna ena året behöver inte vara de rätta nästa år. Resultat är en färskvara och man måste vara beredd på att ändra rutiner med kortare varsel. Men detta är inget stort problem och vi har övernattat de gånger vi måste övernatta. Men jag tycker inte att man skall ta något principbeslut om detta utan vara mycket flexibla. Vi har provat det mesta och haft allt ifrån övernattningsresor, dagrum och direktresor och utvärderingen visar en blandning av resultat så det är svårt att säga att det ena är rätt och det andra fel. Min bedömning är att man skall ta beslutet när man närmar sig matcherna och kanske vara lite mer flexibel.

ÖSK tappade under hösten greppet om direktuppflyttningen. Brommapojkarna och Trelleborg passerade laget i tabellen och svårspelade Ljungskile gick fram som en raket efter att man bytt tränare och det var lite av en ödesmatch när de svartvita reste till Bohuslän för ett möte med LSK.
- Ljungskile var liksom vi i ett stressat läge. De hade nyss bytt tränare och man hade samlat gruppen efter en lite tyngre period. Vi gör en väldigt svag första halvlek och då måste jag erkänna att det såg lite tungt ut. Men vi är väldigt starka i andra halvlek och går in och vänder matchen. Om det är några matcher som är nyckelmatcher till uppflyttningen måste jag säga att det är första matchen mot Landskrona och bortamatchen mot just Ljungskile.

ÖSK och BP alternerar om att ha greppet om andraplatsen och det är fördel 08-laget inför den sista omgången. De svartvita eleganterna möter Assyriska i vad som blivit en mytomspunnen match.
- Assyriska är inte med i första halvlek alls då de inte spelade det spel man behärskar. Vi är väldigt bra men det är jobbigt att målet inte kommer. Till slut får vi ändå utdelning genom Nedim som gör ett mål som är så typiskt för honom. I andra halvlek kommer Assyriska ut som ett nytt lag och spelar den tekniska kortpassningsfotboll man är van att se dem spela och vi hänger inte riktigt med. När de sen får 1-1 blir det jobbigt. Det finns inte mycket man kan göra som coach då spelet böljar så fram och tillbaka som det gör när båda lagen måste vinna matchen. Vi flyttar upp Tomas på topp och det bli väldigt lyckat. Nedim är som vanligt på rätt plats och sedan blir det nervös väntat på slutsignalen.

 Själv har jag glömt bort de omedelbara minuterna efter slutsignalen då jag befann mig i ett sådant glädjerus. Kan du försöka beskriva de känslor du hade då domaren blåste av och du insåg att ÖSK var tillbaka i finrummet?
- Jag brukar vara ganska lugn i sådana här lägen och vara mer observerande. Det var riktigt roligt att se all den glädje som fanns på planen och läktaren efter slutsignalen och detta är mitt bästa fotbollsminne någonsin. Jag var ju med om att förlora mot Mjällby i det allsvenska kvalet med ÖSK som spelare 1984 och det var riktigt tungt. Därför känns det lite extra skönt att nu vara med och hjälpa klubben tillbaka till allsvenskan igen som tränare.

Vi lämnar snacket om den gågna säsongen och kommer, inte helt osökt, in på framtiden och talangerna. Hur resonerar ni när ni lyfter upp spelar från U-laget och kan det vara atuellt att låna ut spelare till andra klubbar för att ge dem speltid på högre nivå än division 3?
- Vi bedömde att de skulle lära sig mycket av vara med på våra träningar och känna på den professionella miljön och få spela matcher med B-laget. Jag personligen tycker inte det är någon jättebra idé att låna ut våra unga talanger till andra klubbar då jag inte vill att vi låter någon annan stå för deras utbildning. ÖSK har tre heltidsanställda tränare och det är något unikt i länet och visst skulle man kunna tänka sig något slags utbyte med klubbar som Forward och Rynninge men jag vill att vi står för spelarnas utbildning. Samtidigt kan jag förstå, om vi lånar ut unga spelare, att den klubbens tränare vill ha med dem på träning så ofta som möjligt. Vi tycker det är viktigt att vi har åldersgruppen som saxar i varandra med erfarna spelare, mellanåldersspelare och unga spelare. Som jag ser det skall en klubb aldrig behöva genomföra en generationsväxling.

En oundviklig, tråkig, fråga måste jag ställa. Vad har ni för intryck av den nya konstgräsmattan?
- Den nya mattan är mycket bra, den klart bästa i Sverige. Men den belastas väldigt hårt och jag är inte säker på att den klarar av det slitaget. Mina förhoppningar är att det anläggs minst sju nya planer i Örebro varav åtminstone ett par har konstgräs då det inte är rätt att de unga spelarna i länet skall behöva träna i inomhushallar eller på grusplaner under vinterhalvåret.

- Att behöva byta underlag är inga problem. Vi är mycket tacksamma för att Mariebergs IK ställt upp med gräsplaner. Vi äger också en plan ute i Mosås och jag hoppas att ÖSK kan skaffa ett eget klubbhus. Precis som Kamratgården eller ÖIS-Gården.

Avslutningsvis, vad kan vi supportrar ha för förväntningar på ÖSK framöver?
- Jag tycker att supportrarna skall vara mycket optimistiska om framtiden. Klubben bygger en ny organisation, det finns en stor kommunal förståelse för vad ÖSK betyder för regionen och den nya arenan kommer att bli riktigt bra för klubben. Man har alla förutsättningar att etablera sig i allsvenskan och bli ett topplag men man får samtidigt rusa långsamt. Vi skall vara mycket tacksamma för Spelarinvest som faktiskt räddade klubben från konkurs.

Med det tackar jag Urban för ett mycket givande samtal. Konstaterar att han kommer att saknas mycket i ÖSK och jag önskar honom stort lycka till i rollen som talangutvecklare för svenska fotbollsförbundet.

Återigen vill jag poängtera att denna intervju genomfördes för en tid sedan. Därav kanske vissa frågor ter sig inaktuella och ha i åtanke att Urban var fortfarande anställd av ÖSK vid denna tidpunkt.











Marcus AvenbrandMarcusAvenbrand2007-01-25 08:00:00
Author

Fler artiklar om Örebro

Fem punkter från vallen #3