Krönika: Fotboll och samhälle - synonymer

Fotbollen gick från att vara en vänskaplig lek till att bli ett enda stort krig.

Skandalerna och hånen avlöser varandra. För ett par år sedan var läktarvåldet ett stort problem som aldrig tycks ta slut. Det är ännu inte slut, men ett annat slag av fotbollsvåld är fött. Det mellan spelare och tränare, och detta rör inte bara fotbollen. Det rör hela idrotten och hur smittades idrotten?
Jo, av samhället.

Visst har det säkert funnits oroligheter på arenorna och på gräsmattan genom alla tider. Det är inte det som är huvudproblemet. Precis som i samhället tar man numera ett mord på en öppen gata (när man läser om det i tidningarna) med ett "jaha" och bläddrar över till tv-tablån. Ingen höjer på ögonbrynen längre åt dessa problem och våldet och rasismen på idrottsarenorna och i samhället har dessvärre blivit vardagsmat. En del av innehållet. Men i ärlighetens namn är det inte offren som jag lider mest med. Det är bovarna. Bovar som går runt med så mycket hat och aggressioner och som måste få utlopp av sina känslor på något sätt. Dessa ointelligenta "människor" som förstör det som en gång var underhållning, gemenskap och en stor glädjekälla. Det sista som fotbollen gör idag är att ena folk. Det är skandal när "fotbollsintresserade" slåss för att man inte håller på samma lag (länge leve demokratin). Och förebilder till småkillar och småtjejer borde göra allt för att bidra till att vi ser ett slut på mardrömmen. Vad de gör? De apar givetvis efter och slagsmålet mellan Valencia (med Navarro i huvudrollen) och Inter är ledsamt nog bara en skandal i raden. Men frågan är om inte det verbala kriget tar hårdast på spelarna. Jag skämdes något fruktansvärt när IFK Göteborg var på besök i en minst sagt händelserik match. Apljuden mot Samuel Wowoah ekade mellan Olympias väggar och jag hoppades faktiskt att det skulle bli någon typ av konsekvens. För är det något jag gillar mer än HIF så är det rättvisan och allas lika rätt till att slippa utsättas för sådan skit. Jag har börjat tänka lite på den snackis som är uppe mest för tillfället. HIF:s agerande mot förbundet angående regeln om huruvida HIF ska få använda samtliga av sina afrikanska spelare eller inte.

Jag är helt och hållet inne på HIF:s linje. Men jag måste faktiskt ta tillbaka något jag sa innan. Det där med att svenska talanger inte höll måttet. Det gör de flesta visserligen inte, men jag tror inte riktigt att de ska bära skulden. Åtminstone inte majoriteten. Det känns som att svenska lag alltmer vill ha snabba resultat och tålamodet hos de svenska klubbarna är i det närmaste obefintligt. Tålamod att träna upp talanger och göra de till bra allsvenska spelare? Jo, visst. Vad kommer härnäst? Bush blir Irakisk medborgare? Det är bekvämt, relativt "billigt" (i många av fallen) och snabbt gjort att importera utländska förmågor. Eftersom de afrikanska lagen lyckats få fram så bra spelare måste de haft tålamod då det inte finns mycket annat att be för. Och Allsvenska lag har bra träningsförhållanden med inomhushallar, träningsläger och allt vad det nu kan vara. Så på ett sätt måste jag hålla med de som förespråkar en satsning på de unga. Vad sägs om en mix? Eller förresten, vi får lita på klubbarna helt enkelt.

Men tillbaka till problemet som kommit in på läktarna. Vår idrott i världen håller på att rasa samman och när en tränare i cricket blir mördad är väl botten nådd? Och de rasister som hånade Wowoah med apljuden skulle nog tänkt ytterligare ett steg. De tänkte kanske inte på att HIF hade tre spelare som var mörkare än Wowoah. Jag är säker på att de också tog illa vid sig. Förr blev man lite smått överraskad när supportrar tände bengaliska eldar och när de betedde sig som idioter. Även det att folk springer in på planerna var sällsynt, åtminstone här i Sverige. Och nu? Mot Brasilien på träningarna kastades det stenar mot spelarbussen (fråga mig inte varför, jag trodde Brasilien var älskat av alla), "fans" sprang in på planen både på träningen och i matchen mot Chile. Och så var det även mot Ecuador när det senast begav sig till Sverige för Ronaldinho & the gang. Jag förstår mycket väl om de inte är intresserade av att komma hit mer. Det hade inte jag varit.

Men. Vem är den egentliga boven till att det trappats upp med eländigheter runt fotbollen? Givetvis är det de som utför alla dessa saker, men förbunden och poliser är två bidragande faktorer. En spelare gör ett fult efterspel eller slår ner någon. Eller vad sägs till exempel om van Bommels målgest mot Real Madrid? Straffet? Böter, 57 000 kronor. Det är som 40 kronor för dig och mig. Svider inte särskilt mycket.

Jag kan bara göra mitt för att lindra eländet och hoppas på att åtminstone HIF:s supportrar bidrar till att göra HIF känd som en trevlig klubb med supportrar som bara buar för att motståndarna gör mål. Inte för etniskt ursprung, hudfärg, sexuell läggning eller något annat som inte har på en fotbollsplan att göra.
Förresten. Visst är väl HIF:s publik allsvenskans bästa?


Örjan Briand2007-03-27 18:54:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"