Förlust i Supercupen

HIF kunde inte vinna årets första tävlingsmatch. James Keene avgjorde matchen genom att nicka in matchens enda mål i den andra halvleken.

Den första historiska Supercupen slutade tyvärr med en knapp 1-0 förlust mot fjolårets allsvenska vinnare. I HIF gjorde Henrik Larsson comeback sedan hemkomsten, han bildade anfallspar med Razak Omotoyossi som gjorde sin första ”riktiga” match för klubben. I försvaret gjorde Samir Beloufa debut i tävlings sammanhang.

HIF gemomförde första halvlek på ett bra sätt då de inte gav Elfsborgs stjärnor Anders Svensson och Samuel Holmén mycket utrymme på mittfältet. Laget krympte ytorna på egenplan halva och Elfsborg hade svårt att få till några längre anfall utan kom fram korta stunder och främst med skott utifrån.

I anfallsväg hade även HIF svårt att skapa några riktigt bra chanser men skapade främst chanser genom McDonald Mariga som såg pigg ut i inledningen. Men precis som Elfsborg hade laget svårt att skapa några riktigt bra chanser.

När domaren blåste av första halvlek kändes det som HIF hade rätt så bra kontroll på matchen och var det laget som hade enklast att komma till avslut.

I andra halvlek tar Elfsborg tag i spelet direkt och man börjar nu känna igen fjolårets allsvenska vinnare. Känslan kommer mer och mer att Elfsborg håller på att jobba sig in i matchen och de känns farliga när de anfaller. Känslan skulle också visa sig vara korrekt då först Stefan Ishizaki prickar Larsson med ett volleyskott rätt i ansiktet, en något snurrig Larsson tvingas kliva av en kort stund och det utnyttjar Elfsborg med en inkast variant där James Keene är sist på bollen och nickar in 1-0 i den 55:e minuten. Misstänkt offside men målet kommer i en period där Elfsborg är mycket bra och därför är målet rättvist.

Henrik Larsson väljer att fortsätta matchen trots att Stuart Baxter vill byta ut honom och inte riskera något.
Efter målet öppnar matchen upp sig ännu mer och HIF kan genom Mariga och Mirandra skapa två bra chanser där båda skotten tar i målställningen.
HIF försöker sedan trycka på utan att skapa några riktigt bra chanser. Omotoyossi jobbar på bra och försöker genom bra löpningar komma igenom ett väl samlat Elfsborg försvar. Elfsborg är inte heller ofarliga efter målet och skapar en hel del oredda främst genom hörnor där de har en nick i ribban och ett skott lite senare i samma ribba. Baxter försöker på slutet få laget att trycka på genom att spela med tre anfallare och en diamant på mittfältet, tyvärr ger det inte HIF något övertag och man lyckas inte skapa några riktigt bra chanser.

Stuart Baxter sa efter matchen att han var nöjd med mycket av lagets insats men att han var mindre nöjd med resultatet. Han tycker man gör en bra första halvlek men att man sedan tappar i andra halvlek och att Elfsborg är det bättre laget.

Bäst i HIF tycker jag McDonald Mariga var med sitt slit där han främst i första halvlek överglänser Svensson och Holmén och skapar en del skottchanser. Han betyg dras dock ner genom att han tappar i slutet av matchen och inte riktigt orkar i samma goda stil som tidigare under matchen. De båda debutanterna Razak Omotoyossi och Samir Beloufa gjorde ett bra intryck på mig och framförallt Beloufa gjorde en stabil insats i mittförsvaret och den känns som en bra värvning. Omotoyossi hade det svårare men man ser i en del situationer att det finns en del bra intentioner med bra löpningar och hårt arbete. Dock skulle jag gärna se att han jobbade ännu hårdare men det kommer nog när han är full tränad.

Övriga spelare i laget gjorde en stabil insats utan att få ut det där sista som krävdes för att vinna matchen. Flera spelare hade problem med underlaget och att bollen fastnade när de ska ta emot bollen.

Elfsborg får ses som rättvisa vinnare av Supercupen och de 250 000 kronorna.

Supercupen är en mycket bra idé men med biljettpriser på 240 kr kan jag förstå att matchen endast lockade 1240 åskådare. Ytterligare en sak som fotbollsförbundet inte klarar av att hantera på rätt sätt.