Krönika: Förmår HIF slå Elfsborg?

Det är två tänkta topplag som börjat säsongen svagt som drabbar samman på Olympia på tisdag

HIF har sammankopplats med ord som ineffektivitet och lojt. Lojt stämmer väl överens med det som HIF stod för i andra halvlek på Stockholm Stadion. Ineffektivitet är sett till antalet målchanser möjligen sant. Men ett mål mot Halmstad, tre mot Gefle och ett mot Djurgården där även Mariga noterades för två träträffar är väl ändå okej? Kanske till och med godkänt?

Razak Omotoyossi gjorde sin sämsta match i HIF-tröjan mot Djurgården. Men dålig? Usel? Nej, jag tycker han börjat bättre än jag vågat hoppas på. Mål i den allsvenska debuten och en bra insats mot Gefle är ett bra facit för en spelare som kommit hit i sluttampen av försäsongen. Dessutom tar det tid att vänja sig vid en ny liga och en ny omgivning. Razak har ju uttalats som Lutons ersättare och så är det kanske, men att förvänta oss samma resultat känns orättvist mot Omotoyossi. Till hösten kan man börja ställa högre krav när han haft en ganska lång tid på sig att acklimatisera sig.

Karekezi bör få starta mot Elfsborg

Eftersom Razak Omotoyossi fortfarande är ojämn och kanske inte orkar 90 minuter då Baxter berättat att hans fysik inte är helt perfekt än, känns Olivier Karekezi, fjolårets HIF-skyttekung, som det mest logiska alternativet som Henkes radarkompis. När HIF börjat mediokert behövs ett "säkert" kort och Karekezi levererar nästan alltid. Förhoppningsvis behöver inte HIF "slösa" Karekezi för att ha Tamboura som back-up till Landgren igen. Det är i anfallet som Karekezi känns som bäst och det är inget dåligt äss som Baxter har innanför rockärmen i form av Omotoyossi när det behövs ytterligare offensiv kraft.

Att HIF startat säsongen poängmässigt tveksamt beror en hel del på försvaret. Årets HIF:are 2006, Erik Wahlstedt, har inlett minst sagt darrigt och är inte att känna igen. Fredrik Björck är inte heller i den form som han varit under en längre tid och vänsterbacksplatsen, ja, ni vet själva...

Det är viktigt att HIF lyckas hitta ett fungerande samspel och ett betydligt bättre passningsspel. Just passningsspelet var en mardröm att skåda, mot Gefle i synnerhet. Skulle passningsspelet klaffa, försvaret bli solitt och anfallarna näta, då vet jag inte riktigt hur Elfsborg ska göra för att störa HIF.

Två revanschsugna lag talar för en drömmatch

Elfsborg kan som mästarlag inte vara nöjda med sin inledning och vill få slut på resultatet 1-1. HIF vill säkerligen visa att man blir att räkna med och seger mot mästarna och med de spelare som finns i Elfsborg, ja då blir man att räkna med. Så länge spelet klaffar vill säga. Matchen på tisdag kan bli en fest för alla involverade. Eller kan det bli mycket bättre än möte med mästarna, Sveriges vackraste arena, en soldränkt gräsmatta (förhoppningsvis) och ett heltaggat HIF som kommer göra allt för att få bort andra halvlek mot Djurgården från allas näthinnor?
Nej, jag tror inte det...

En sak som irriterat mig något fruktansvärt under hela fjolåret och gör det än i dag är det faktum att Mariga inte gjort mål på Olympia (bortsett från den avgörande straffen i straffläggningen mot Elfsborg i Cupen). Han har Skånes, ja kanske Sveriges bästa tillslag, men bollfan vill inte in. Nu tycks det inte bli mål vare sig på Olympia eller någon annan arena heller. Hans stolpskott mot Djurgården var i ärlighetens namn värt ett bättre öde...
Men lugn, han sänker Elfsborg... än en gång.

Örjan Briand2007-04-26 16:17:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"