Säker HIF-seger i Hässleholm
Imad Khalili fick hoppa in och såg pigg ut

Division 2-laget IFK Hässleholm bjöd aldrig upp till något riktigt motstånd i torsdagens cupmatch på Österås IP och HIF kunde komfortabelt vinna med 4-0.

HIF ställde upp med följande lag:

Oscar Berglund -
Erik Wahlstedt, Samir Beloufa, Fredrik Björck, Adama Tamboura –
Andreas Dahl, Andreas Landgren, Andreas Jakobsson, Fredrik Svanbäck –
Olivier Karekezi, Razak Omotoyossi

Avbytare: Daniel Andersson, Mattias Unkuri, Marcus Nilsson, Olafur Skulason, Imad Khalili

Matchen börjar inte i något särskilt högt tempo och efter 8 minuter kommer HIF:s första farliga chans. Dahl slår ett inlägg från höger och Karekezi möter. Situationen blir ofarlig, men efter andraläget som uppstår blir det hörna. I samband med denna är det omvända roller då Karekezi fint spelar snett inåt från kortlinjen, men Dahl får en rejäl felträff.

Det dröjer dock endast ytterligare 2 minuter innan HIF tar ledningen. Bortvänd från målet i ett helt ofarligt läge blir Svanbäck kapad och straffen är lika solklar som korkad. Jakobsson förvaltar straffen genom att leverera en projektil mitt i mål. 0-1!

Efter 25 minuter lyckas hemmalaget att skapa sin första riktiga målchans och fem minuter senare får man ett nytt bra läge då HIF misslyckas med att ställa offside. Avslutet som följer går dock utanför.

Dessförinnan och därefter producerar HIF en mängd skott på mål. Skärpan i dessa är dock under all kritik och framför allt Razak har svårt att ställa in siktet. Även Karekezi och Tamboura testar lyckan utan framgång.

I matchminut 39 tar dock HIF ledningen med 0-2. Landgren bryter ett uppspel vid mittplan och spelar Dahl som i sin tur hittar Razak i djupled. Razak spelar in bollen från höger och framför mål kan en helt ren Karekezi sätta en fot på bollen. Enkelt och vackert.

Kort efter 0-2-målet byter HIF ut Beloufa till förmån för Marcus Nilsson, enligt Stuart Baxter en ren försiktighetsåtgärd då Beloufa fått känningar i ljumsken.

2-0 i halvtid, men knappast någon klang- och jubelföreställning. Tempot är lågt och även om HIF har kommando och skapar målchanser ser det inte övertygande ut. Samir Beloufa inger dock på nytt förtroende och spelar enkelt och säkert i samtliga situationer. En annan som höjer sig över mängden är Adama Tamboura, som agerar väldigt piggt på vänsterkanten. Arbetar i princip över hela banan och spelar följsamt både offensivt och defensivt.

I halvlek gör HIF ett byte. Andreas Landgren går ut och ersätts av Olafur Skulason, vilket kan tyckas märkligt då Landgren inte fått särskilt mycket speltid tidigare och framför allt inte på sin rätta position. Baxter förklarar agerandet med att även Landgren fått känningar i en ljumske under första halvlek.

I öppningen av andra halvlek märks en tillfällig tempohöjning. HIF pressar högt och intensivt, vilket sätter de mindre rutinerade IFK-spelarna på prov. Både Wahlstedt (x2) och Svanbäck kommer till bra skottläge de första fem minuterna och efter 52 minuter tar HIF helt naturligt och rättvist ledningen med 0-3. Målskytt Olafur Skulason.

I och med 0-3-målet punkterar HIF matchen och återigen sjunker tempot. IFK Hässleholm tillåts skapa en del chanser och har bland annat ett klockrent skott i stolpen och en boll som räddas på mållinjen av en Hässleholmspelare(!). HIF saknar dock inte chanser, men det dröjer tills den 77:e minuten innan man fastställer slutresultatet till 0-4.

Imad Khalili tråcklar efter bara 5 minuter på banan sig förbi två hemmaspelare och friställer Razak som bara har att dundra bollen i mål. Läckert av Imad, som vid flera tillfällen visar prov på fin teknik och speluppfattning.

Slutsatsen blir densamma som efter första halvlek. HIF styr och ställer, utan att övertyga nämnvärt. Offensiven ser emellanåt spännande ut, men samtidigt bjuder man till en del bakåt. Ofokuseringen tar vid igen efter Skulasons 3-0-mål och de flesta spelare mattas i takt med att matchen lider mot sitt slut.

Sverker summerar det annars rätt väl: "Det kunde ha varit i Umeå, på Gamliavallen..."