Krönika: En bra in, en bra ut

Skadeläget gör att Adama Tamboura får stå åt sidan.

Kritiska röster höjdes mot HIF när man ställde över Olivier Karekezi mot Djurgården och Elfsborg för att släppa fram Razak Omotoyossi och se vad han går för. Nu, när HIF redan förlorat tre matcher och varit skrämmande uddlösa i just matcherna mot DIF och Elfsborg, finns Olivier Karekezi med i matchtruppen och förhoppningsvis även startelvan igen.

HIF fick en mardrömsstart mot Elfsborg när målet kom i matchens inledning. Men det var inte en förlust som bara smakade surt och som var oroväckande. Det var en match där vi även fick se andra spelare ta initiativ som vi inte anat. Babis Stefanidis är ett exempel på en spelare som visar vilken klass han håller. Som släpande forward var han mycket bättre än vad jag vågat föreställa mig. Marcus Nilsson gjorde en godkänd match med mersmak och är förmodligen första reserv bakom Björck-Beloufa. Adama Tamboura gjorde också han en av sina bättre matcher på vänsterkanten med små fina finter och ett bra spel rent offensivt. Tyvärr får vi inte se mer av det från Adamas sida i matchen mot AIK i morgon.

Skadorna och SvFF sätter stopp för Malis stjärna

Om vi ser till kvaliteterna på de fyra spelarna som inte har ett EU-medlemsskap, Mariga, Tamboura, Omotoyossi och Karekezi är Omotoyossi den som är minst aktuell i truppen. Men verkligheten är den att Henrik Larsson, Gustaf Andersson och Fredrik Olsson finns på skadelistan och man har tvingats ta Imad Khalili som anfallsreserv på bänken. Därför måste även Razak Omotoyossi med så man har en reserv om någon av Razak Omotoyossi och Olivier Karekezi skulle tröttna innan det att domaren Markus Strömbergsson sätter pipan till munnen för full tid. Imad Khalili blir reserv bakom Razak - Olivier, det ska tilläggas. Adama Tamboura var mot Elfsborg en av de absolut bästa, men det är föga betydelsefullt då Svenska Fotbollsförbundet med Lars-Åke Lagrell i spetsen och den långa skadelistan gör att Franco Miranda blir vänsterback. Det finns likheter mellan Franco Miranda och Adama Tamboura. Båda besitter offensiva kvaliteter, vilket är sällsynt bland allsvenskans ytterbackar. När det gäller de defensiva styrkorna är Tamboura bättre än Miranda. Allt som oftast känns Franco Miranda som en yr höna som inte är särskilt svår att ta sig förbi. Adama Tamboura kan å sin sida bli för offensiv, men spelar han som mot Elfsborg blir Razak Omotoyossi nästa man till frysboxen.

HIF har svårt för Stockholm

De senaste årens besök har inte varit något som HIF kunnat skryta med. Senast som HIF besegrade Djurgården borta i Allsvenskan var samma år som man tog hem det senaste SM-guldet för Sundets Pärla. Men nu är det inte Djurgården som står på andra sidan mållinjen, det är AIK. Ett AIK som är ute efter revasch efter att ha blivit totalt avklädda på Malmö Stadion. HIF har än större anledning att ta revansch då säsongsupptakten påminner oroväckande mycket om säsongen 2004, ett riktigt bottennapp för HIF då man säkrade kontraktet i den 25:e omgången och det inte av egen kraft. HIF kan mycket väl besegra AIK och det är oerhört viktigt för laget att man inkasserar en trepoängare. Bortsett från att det innebär tre poäng har HIF många segrar att hämta i Solna. Man kan visa att man visst klarar sig utan Henke Larsson, det är en chans att få arbetsro och, något som irriterat mig under en lång, lång tid. Man kan visa att man kan vinna utanför Helsingborgs gränser. På de senaste tre säsongerna har man tagit ynkliga sju bortasegrar i Allsvenskan vilket är under all kritik. En bortaseger mot en guldaspirant som AIK är ett steg i rätt riktning. Dessutom kan det hemska Stockholmsspöket skrämmas bort för bara bortamatchen efter morgondagens batalj äger även den rum i Stockholm mot nykomlingen Brommapojkarna.

Det viktiga är att laget vinner vilket är det enda av betydelse på denna  nivå. Och vem vet, kanske får vi se ett samarbete mellan Olivier Karekezi och Razak Omotoyossi som visar sig vara mer än vi vågat hoppas på. AIK kan bli först att få den obehagliga överraskningen...

Örjan Briand2007-05-04 18:20:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"