Krönika: Du hånar, han nätar

HIF:s nummer 11 har visat sig vara en ojämn spelare. Något som gör det än mer ovisst för motståndarna.

Ingen har sagt att det är lätt att träna HIF. Det är något som Stuart Baxter säkert skriver under på. Inte bara för att det målas upp en katastrofbild så fort det förloras ett par matcher på raken, även att måla upp en startelva är väldigt svårt. Speciellt när spelarna levererar när man minst anar det.

Utskälld, hånad, fiaskostämplad. Ja, jag talar givetvis om vårt nytillskott från Benin, Razak Omotoyossi. Ingen gillar att bli just utskälld, hånad eller fiaskostämplad, men den här killen använder kritiken som tändvätska. Åtminstone känns det så eftersom han levererar när han är som mest hånad. Redan innan säsongen när han kontrakterades var jag en av många som ifrågasatt nyförvärvet från den Moldaviska ligan. Inte för att Allsvenskan är särskilt högklassig, men betydligt bättre än den klubbfotboll som spelas i Moldavien. Vad gjorde han? Jo, precis som jag förutspått. Ville visa världen hur fel den hade och nätade direkt i tävlingsdebuten mot Halmstad i den allsvenska premiären. Dessvärre var det det enda glädjeämnet då Halmstad vände och vann. Razak gjorde bra i från sig mot Gefle men blev mållös. Därefter inleddes "Stockholmsturnén" och match borta mot Djurgården. Detta kom att bli hans sämsta match och kritiska röster höjdes då en viss herre med näsa för mål inte fanns med på planen, nämligen Olivier Karekezi. När han än en gång fick chansen när Elfsborg gästade Olympia var hans insats bättre än den mot Djurgården, men absolut inte godkänd. Det enda som gjorde att han fanns med på plan mot AIK i går var det faktum att Mr Helsingborg, Henrik "Henke" Larsson", var skadad och att Baxter ville testa Razak och Olivier tillsammans vilket kostade annars duktige vänsterbacken Adama Tamboura speltid. Vilket resultat sen.

Genidrag ? Kanske inte, men väldigt nära

Det är inte bara Razak Omotoyossi som kritiserats. Även Stuart Baxters coachning har ifrågasatts och det var upp till bevis när man åkte till Råsunda för match mot annars hemmastarka AIK. HIF lyckades efter bl.a fantomräddningen av Daniel Örlund som rensades undan på mållinjen, Marigas ribb/stolpträff och Skulasons osannolika miss på det öppnamålet vinna med 1-0 och ta en meriterande seger på AIK:s och landslagets hemmaborg. Matchvinnare? Dum fråga. Razak Omtoyossi så klart. Pratade med en vän som berättade att han läst att Stuart mycket väl kan tänka sig köra på med Karekezi-Omotoyossi i derbyt oavsett om Henke är disponibel eller inte. Det må vara bullshit, men snacka om beröm. Att ens få en tränare att tänka i de banorna och lämna Henke utanför ska man ta som en riktig komplimang. Givetvis ska Henke spela då han både är världens (?) bästa målgörare, eller åtminstone varit, men också en framspelare i världsklass. En spelare som sätter skräck i motståndarna. Ett som är säkert är i alla fall att Stuart Baxter och hela föreningen HIF fått en smula arbetsro vilket gör att man helt och hållet kan sikta på nästa match utan yttre press, den så viktiga matchen mot Malmö FF, Sveriges hetaste derby (?). Coachningen från Baxter och Eklund igår var mycket bra, fortsätt så.

Försvaret fick välbehövligt självförtroende

Det måste sägas. Om inte annat så visar matchrapporterna det. Försvaret har inte varit särskilt framgångsrikt i år då man totalkrossade Halmstad rent spelmässigt och tog ledningen, men inte kunde hålla den. Samma scenario mot Djurgården där HIF skapade riktigt heta chanser och Andreas Jakobsson fick göra ett riktigt drömmål, men HIF kunde inte stå emot. Givetvis är det hela lagets fel och inte bara försvarets, men backlinjen har ändå sett virrig ut ganska ofta. Just därför är denna segern där man lyckades försvara ledningen så overkligt viktig. Välbehövligt självförtroende infinner sig nu både hos målvakt Daniel Andersson och backlinjen. Moral är även ett ord som kännetecknade det HIF som bortaslog AIK. Rutin ett annat då man enkelt tog upp bollen på motståndarnas sida av planen och höll den vid hörnflaggan för att döda tid, något som AIK inte gjorde när man ledde med 2-1 mot HIF i fjol på Råsunda. "Gnaget" fortsatte med offensivt spel vilket givetvis gav HIF chansen att straffa Solnaiterna, något man också gjorde då Fredrik Björck, vars inkast är bättre anfallsvapen än hörnorna, kastade långt i matchens självande slutsekunder. Daniel Arnefjord nickade undan, trodde han, och HIF fick en pinne med sig hem till Skåne. Det misstaget gjorde inte HIF och, ja, nu har man äntligen vunnit borta vilket inte verkat gå om man ser till de två föregående bortamatcherna.

En sak är i alla fall säker. Jag ska fortsätta totalsåga, mobba, håna, hata och spy galla över nummer 11. Det är ju då killen levererar. Hur som helst. Vi har en blivande måltjuv i stan. Namnet? Razak Omotoyossi.

Örjan Briand2007-05-06 15:06:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"