Krönika: Ex-HIF:arna fortsätter måla...

Krönika: Ex-HIF:arna fortsätter måla...

När inte HIF kan göra mål så gör före detta HIF:are det. Vissa väntade, andra helt otippade...

Under fjolåret lämnade HIF planen mållösa endast vid två tillfällen. 0-0 borta mot Elfsborg och sista omgångens 0-3 mot Häcken i Göteborg. Redan efter årets nio matcher som HIF avverkat har man lämnat planen mållösa tre gånger. Förklaringen? Tja, de spelare som var mest tongivande under 2006 har inte lyckats återuppta formen där de lämnade den för "jullov" och en viss Luton Shelton har lämnat. Han gjorde inte bara mål, utan skapade ytor åt övriga medspelare. Mitt i all måltorka gör dock ex-HIF:are bättre ifrån sig framför motståndarmålet.

Rade Prica. Där har ni den som i den danska ligan vann skytteligan med sina 19 mål. Han har kanske haft sin bästa säsong någonsin och visst hade det inte varit en hel misslyckad affär att ta honom över havet till Helsingborg? Det är dock ingen garanti för samma utdelning i Sverige och HIF. Utan att ha sett särskilt många av Ålborgs matcher så antar jag att han har kompetenta framspelare då jag inte ser Rade som Messi som gör elva gubbar och petar in den. HIF har inte på något sätt odugliga anfallare. Tvärtom. De är mycket giftiga framför mål... Om serveringen kommer vilket Henke och Karekezi/Omotoyossi inte blivit bortskämda med.

Backen fortsätter producera

Mikael Rosén, tidigare Gustavsson, fortsätter att göra viktiga mål för Halmstad. Senaste målet kom igår på Malmö Stadion och blev det som jagade bort "Malmö Stadionspöket". Det blev tre poäng och för andra gången gjorde han det vinnande målet. Halmstad därmed i serieledning. Att Halmstad skulle ligga på 18 poäng efter 10 matcher är allt annat än väntat. Att Mikael Rosén "öser" in mål är en än större sensation. Ingen av målen är på straff ska tilläggas. Folk börjar prata om HBK som guldkandidat och, nja, det känns inte realistiskt att man ska lyckas bibehålla den fina formen i ytterligare 16 matcher. Men visst, vinner inte HIF så har jag inget emot att HBK går och vinner Allsvenskan. Rosén har med sina tre mål ett mål upp till samma antal som han gjorde i HIF 2003 då det till slut blev fyra fullträffar. Jag har svårt att se att han inte gör mer än fem mål i år om HBK:s form håller i sig.

Målskyttet - skillnaden mellan succé och fiasko

HIF hade mått bra av en offensiv back som har målsiktet inställt. Erik Wahlstedt, fd anfallare och mittfältare, har på sedan återkomsten till HIF gjort tre mål. Lika många som Rosén gjort på de senaste tre matcherna. Och det är absolut inte så att han ska lastas för att han inte gjort mål då det inte är en försvarares huvuduppgift, men gör inte anfallarna det så måste någon annan kliva fram. Erik är offensivt duktig och bör försöka oftare då han är en god avslutare som till slut gör mål, bara han vågar. Den ganska kritiserade Razak Omotoyossi är, tro det eller ej, HIF:s bästa målskytt hittills. Då HIF förlorat två matcher med uddamålet blir målskyttet plötsligt väldigt avgörande. 0-1 hemma mot Elfsborg, samma siffror i derbyt mot Malmö FF och 1-2 mot Halmstad i premiären. Hade man spelat bättre, skapat fler chanser och varit bara lite mer effektivt än vad man varit så hade HIF inte parkerat på en 12:e plats, rent logiskt. Oroväckande är det också att HIF, som tidigare spelat bra under halva matchen, nu spelar bra under allt kortare perioder. Senast mot Kalmar sa rapporten att spelet var bra under ca kvarten. Det finns mycket att jobba på för 100-åringen.

Målskyttet. En anfallare som är en målskytt i form, t ex Prica, SKA bara vara av högsta prioritet när transferfönstret slås upp. Och för att denne målskytt ska ha någon som levererar bollar ser jag Andreas Johansson, Wigan, som ett hett alternativ. Inte nog med att han är en bra framspelare, han springer gärna i djupled och gör sina mål.

Försvaret. Christoffer Andersson har redan blivit klar för HIF och det kanske löser vänsterbacksdilemmat. Försvarsproblemet påminner lite om cancer på ett sätt. När Adama hoppat in eller om Miranda gjort en bra match så sprids problemet vidare i lagbygget. Mittbacksparet Björck/Beloufa har blandat och gett...

Döda matcherna. När HIF har övertaget och ledningen gäller det att döda matchen. I premiären körde man spelmässigt över Halmstad och ledde mycket riktigt med 1-0. Halmstad var uddlöst, uselt och chanslöst enligt radiorapporterna. HIF vaggades in i någon slags falsk trygghet och vips hade HBK vänt på steken och stod efter 90 minuter som segrare efter sin vändning. I matchen mot Djurgården tog HIF tidigt ledningen och Mariga hade två klockrena träffar i virket. HIF var bättre och skulle dödat matchen. Men då klev en före detta HIF-guldhjälte fram och gjorde det istället - för Djurgården. Mattias Jonson sänkte sitt förra lag. I matchen mot bottentippade nykomlingen Brommapojkarna spelade HIF inte bra. Enda ljuspunkten var vänsterbacken Adama Tamboura. Ändå tog man ledningen genom McDonald Mariga. Då kändes det som att matchen var klar. BP ville annat. Man tilläts rada upp chanser och när Martin Ekström träffade målramen kändes det som att dagen skulle sluta illa ur ett HIF-perspektiv. Arash Talebinejad kvitterade i den 84:e minuten och han hade även en boll inne efter kvitteringen som dock dömdes bort pga offside. HIF har bara lyckats döda matcherna två gånger, mot Örebro och Gefle. ÖSK-matchen är dock den bästa rent lagmässigt från HIF i år. Man dödade inte bara matchen med 4-1, man vände också underläget vilket visade att moralen finns.

Coachning. Många har ifrågasatt Baxters val av Andreas Dahl på mitten match efter match. När väl Olafur Skulason intagit planen har det sett helt okej ut för att inte säga bra. Trots föga imponerande insatser från Hässleholmssonen (Dahl) så tycks han vara given i HIF. Baxter har vid ett flertal tillfällen inte utnyttjat sina byten. I den ärligt talat mediokra matchen mot BP valde Baxter att inte utföra ett enda byte. Mot Kalmar fick Dahl spela hela matchen trots att Olafur Skulason fanns disponibel. Den annars populäre tränaren från de brittiska öarna har haft en tung inledning.

Inköp av spelare. HIF kan behöva ett "säkert" kort. En spelare som kan höja laget och som levererar. De spelare som kom inför säsongen känns det inte som klubben haft stenkoll på. Razak Omotoyossi har som sagt gjort tre mål, men i övrigt har det inte skett mycket. Beloufa har ena matchen varit stabil och nästa match varit darrig. Fredrik Olsson har varit skadad och bara deltagit vid ett tillfälle. Olafur Skulason känns intressant men anledningen till att han inte varit ens i närheten av succé vet ni. Speltid...

HIF behöver diagnostiseras för att det ens ska vara möjligt att vidta åtgärder. Vi får snart veta hur bra/dåligt HIF är när man möter ett förvisso starkt Gais hemma på Olympia den 18:e. Därefter kommer en bortamatch mot också formstarka Trelleborg den 25:e och på torsdagen kommer Landskrona BoIS till Olympia för cupderby. BoIS som hittills inlett katastrofalt... Vilken "flopp" kommer gå vinnande ur den kampen? Den som lever får se...

Örjan Briand2007-06-15 18:10:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"