Intervju med Daniel Andersson

Intervju med Daniel Andersson

Efter en lång träning och sedan över en timmes autografskrivande fick jag en pratstund med HIF:s målvakt.

Det var ett taggat HIF som tränade på förmiddagen bakom Olympia. Utan att jag visste det kom alla barn som de senaste tre dagarna varit på HIF:s fotbollsskola. Autografer skulle skrivas och det var bara att vänta tills allt var över. Det var en trött men ändå glad HIF-keeper jag träffade.

Senaste tidens motgångar avspeglas på träningarna. Det är en spänd men målmedveten trupp som genomför förmiddagspasset. Attityden fanns där vilket är väldigt positivt. När jag träffade "Danne" pratade vi lite om hur motivationen är och hur svårt det är att vara optimistisk.
- Jag gör som jag alltid gjort. Går in för att alltid göra mitt jobb. Det är inte så svårt att motivera sig. Sedan jag slutat lägga mig i debatter och annat som inte angår mig har jag kunnat ladda om och behålla fokuseringen på de saker som jag ska koncentrera mig på, säger han.

Det krävs inte ett geni för att se vilket lag som Daniels hjärta klappar för och han är väldigt lojal jämtemot klubben. På frågan om hur sugen han är på att fullfölja sitt kontrakt om framgångarna uteblir fick jag ett tydligt svar om att han är HIF troget.
- Med denna säsongen inräknad har jag tre säsonger kvar på mitt kontrakt. Som jag sa innan så fokuserar jag på mitt och allt går bra för mig personligen. Så för egen del känns det bra.

Daniel Andersson besitter en enorm vinnarmentalitet och när han inte får vinna kan man tycka att en viss irritation och framför allt frustration bör infinna sig. Men så är inte fallet. Han blir bara mer taggad och revanschsugen istället. Men som han sa i en intervju med FAN TV efter 2-0-förlusten borta mot Kalmar FF, ville han att laget skulle vinna och kunde inte glädja sig åt att han själv funkar bra när det inte ger laget några poäng. Hur realistiskt är det då att få HIF till ett vinnande lag?
- Jag vill fimpa allt vad guldsnack heter. Om det är något lag i allsvenskan som behöver använda sig av klyschan "en match i taget" så är det vi. Vi måste först och främst hitta oss själva igen och alla bör se över sin egen insats.

På måndag väntar ett nytt Skånederby, denna gången mot Trelleborg, som Daniel spelat för. När jag ber honom ranka vilka derbyn som smäller högst i Skåne behöver han ingen betänketid utav huvudtaget.
- MFF är väl det största derbyt, sen kommer BoIS och därefter Trelleborg. MFF-matcherna är ju de största och så har det nog alltid varit. TFF och HIF känns inte alls lika hett helt enkelt.

Vi tog en till i backspegeln för att leta efter den senaste allsvenska mötet mellan Trelleborg och HIF på Vångavallen. Året var 2004 och HIF befann sig då, liksom i dag, i ett utsatt tabelläge. Matchen mot Trelleborg kom att bli en vändpunkt och det blev en ordentlig utladdning och utklassning. På resultattavlan stod det Trelleborg-Helsingborg 1-6 när matchen blåstes av. Vad talar för att TFF-matchen även i år blir vändpunkten och kan man upprepa utskåpningen, tro?
- Frågan är vad som talar emot det. Det kan ske igen, men om vi vinner med 4-3, 1-0 eller 6-1 är ganska ointressant. Tre poäng är det absolut viktigaste i dagsläget.

I cupen har HIF ångat på och på vägen till den fjärde omgången har man två 4-0-segrar, mot IFK Hässleholm och överraskningen Utsiktens BK som slog ut Superettanlaget Ljungskile. I omgång 4 tar HIF emot Landskrona BoIS på Olympia och Daniel ser cupen som viktig.
- Samma satsning är det på cupen i år också. Åtminstone har jag inte fått några andra indikationer. Möjligheten finns att försvara cupguldet, men det blir i så fall en tuff resa då många allsvenska lag stött på patrull. Vi ser ju hur svårt Kalmar hade det mot Skövde igår.

Midsommarhelgen väntar runt hörnet. Hur firar då Daniel Andersson midsommarafton?
- Det blir med släkt och vänner, som vanligt. En och annan dans med ungarna blir det väl också, säger "Danne" med ett leende på läpparna.

20 frågor med Daniel Andersson.

1. Favoritspelare som liten? 
    Svar: Maradona

2. Världens mest underskattade målvakt?
    Svar: Ingen aning.

3. Världens mest överskattade målvakt?
    Svar: Magnus Hedman

4. Det bästa med att vara fotbollsspelare?
    Svar: Livet som det innebär.

5. Det sämsta med att vara fotbollsspelare?
    Svar: När det går tungt och man förlorar.

6. Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
    Svar: Glad, ärlig, ambitiös.

7. Det bästa med dagens HIF?
    Svar: Stämningen i gruppen. Sammanhållningen trots läget.

8. Det sämsta med dagens HIF?
    Svar: Resultaten.

9. På vilken position bör HIF förstärka?
    Svar: Pass. (vill ligga lågt i debatterna).

10. Vilken allsvensk spelare fruktar du mest?
    Svar: Jag fruktar väl ingen direkt. Fast Paulinho i Hammarby är ganska målfarlig...

11. Marjan Svab eller Simon Bank?
    Svar: Haha, ingen aning.

12. Favoritlag i England?
    Svar: Manchester United.

13. Sveriges bästa kommentator?
    Svar: Glenn Strömberg.

14. Vad gör du helst under bortaresorna?
    Svar: Det blir en del filmer.

15. Favoritdomare?
    Svar: Ingen.

16. Bästa vännen i något annat allsvenskt lag?
    Svar: Umgås inte med någon och har inte mer kontakt än att vi hälsar på plan när vi möts. Så ingen, igen.

17. Vad hade du gjort om du inte blivit fotbollsspelare?
    Svar: Vet ej. Jag läste ju till elektriker fast det hade jag inte velat pyssla med.

18. Bästa egna insatsen i år?
    Svar: AIK borta är jag nöjd med.

19. Vilken match är du mest missnöjd med?
    Svar: Är inte direkt missnöjd med någon av mina matcher. Finns egentligen inget mål som jag behöver ta på mig som t ex målet borta mot Halmstad i fjol där vi tappade två poäng pga min dribbling som inte blev lyckad. På det hela taget är jag rätt nöjd.

20. Ditt tips. Hur går det mellan Trelleborg och HIF på måndag?
    Svar: Vi vinner med 2-0.




Intervju: Örjan Briand

(Då inte Adama Tamboura var på träningen blev det dessvärre ingen intervju med honom. Enligt insatta personer i klubben skulle han anlänt för två dagar sedan. Åtminstone är det den officiella förklaringen. Förhandlingar med andra lag? Man ska aldrig säga aldrig)


Örjan Briand2007-06-21 14:16:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"