I fokus: McDonald Mariga
Mariga, given på HIF:s mittfält

I fokus: McDonald Mariga

Med Andreas Jakobsson på avbytarbänken efter ett par mindre lyckade insatser riktades fokus på McDonald Mariga. Den unge kenyanen förväntades få axla en större roll på HIF:s innermittfält med Andreas Dahl som partner, men istället blev det den sistnämnde som kom att föra den mest framträdande rollen.

Skillnaden gentemot GAIS-matchen är i matchens inledning uppenbar. Då HIF-spelarna agerade passivt och tillät sig att bli pressade av gästerna i förra omgången, höll man ikväll själva i taktpinnen och utnyttjade en hög press.

Förarbetet till ledningsmålet är också resultatet av att man pressat Trelleborg högt upp i banan. Mariga samlar upp bollen på mittplan, avancerar förbi två hemmaspelare och slår en boll i djupet till Henrik Larsson. Henke når inte bollen, men bollen når tillslut Razak Omotoyossi som enkelt kan rulla bollen i mål. Hela förarbetet är dock Marigas förtjänst och med sin tyngd och kraftfullhet faller Trelleborgarna som furor då de närmar sig.

I perioden som föranleder 2-0 använder HIF också hög press och stressar Trelleborgsspelarna, men i samband med TFF:s reducering tappar man fokus en aning. Man blir under en tiominutersperiod mer tafatta i sitt agerande och stöter inte lika hårt på motståndarna. Detta märks extra tydligt på McDonald Mariga och har som jag ser det varit genomgående under säsongen.

HIF har i flertalet matcher haft bra kontroll på händelserna och tagit ledningen, för att därefter tappa initiativ under längre perioder. Ytorna mellan backlinje och mittfält blir större och man fortsätter inte att stöta lika intensivt. När motståndarna får extra tid på sig kan de också utnyttja de ytor som uppstår mellan HIF:s lagdelar. Mariga är en så pass viktig kugge för HIF:s centrallinje att han inte har råd att tappa fokus och han om någon måste fortsätta ha hundraprocentigt fokus matchen igenom. Kanske hårt att lägga så mycket ansvar på en tjugoåring, men så pass viktig är han för att HIF:s press ska fungera. Fungerar inte Mariga så fungerar inte HIF:s press.

Nu över till något positivt. Till skillnad mot konstellationen Dahl/Jakobsson blir Dahl/Mariga ett offensivare vapen. Även om utgångsspelet är ett rakt 4-4-2 kommer både Dahl och Mariga med mycket mer i offensiven än vad Jakobsson gör. Den senare har ett större defensivt ansvar säger då en del, men i de långa perioder HIF spelar bra fotboll sköter Dahl och Mariga defensiven minst lika bra som Jakobsson gjort de senaste matcherna.

I andra halvlek mattas Mariga en del, precis som flera andra spelare i HIF-lägret och trots att Jakobsson avgör matchen (och gjort ytterligare ett par mål under säsongen) är Mariga att föredra om man vill ha ett kraftfullare och mer offensivt mittfält. Idag gör han ingen strålande insats och överglänses av sin kollegas arbetskapacitet, men det finns ingenting i dagens match som pekar på att Jakobssons petning i tillfällig, åtminstone inte om han ska få spela innermittfältare i ett 4-4-2-system. Mariga har speed, kraft och offensiva kvalitéer som gör honom till den mest givne spelaren på HIF:s mittfält i dagens läge. Att Dahl idag är snäppet vassare gör det självklart att låta de båda fortsätta kampera ihop i torsdagens cupmatch.


Mariga själv var nöjd med lagets insats i matchen:
- Vi gör en bra match. Fortsätter spela hela tiden och tillslut ger det utdelning.

Om sin egen insats ger han samma svar:
- Jag tycker att det gick bra. Laget spelade bra och vi vinner ju, så det är bra.

På frågan om det är någon skillnad att spela tillsammans med Dahl eller Jakobsson ger han följande svar:
- Nej, jag märker ingen större skillnad oavsett vem det är jag spelar med. Det är bra spelare båda två, så är det oavsett vilken roll det gäller, även om det är målvakt eller inte. De spelare som är med och spelar är bra.

Om framtiden och den stundande cupmatchen ger Mariga kommentaren:
- Det är en match vi måste vinna. Den är mycket viktig och det har de andra sagt flera gånger. Efter segern idag får vi en högre moral i laget och jag är 100 % säker på att vi kommer att vinna på torsdag.



McDonald Mariga i siffror:

Passningar/nickar till rätt adress: 25
Passningar/nickar till fel adress: 5

Skott på (mot) mål: 2
Skott utanför mål: 2

Närkamper/nickdueller vunna: 9
Närkamper/nickdueller förlorade: 7

Frisparkar för: 2
Frisparkar mot: 0

Brutna uppspel: 7
 

Christian Rurfors2007-06-26 00:30:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"