Gästkrönika: HIF a Way of Life – The Past, Present and the Future
Henrik Larsson hälsar på Sten-Inge Fredin förra sommaren vid Larssons första träning i klubben.

Gästkrönika: HIF a Way of Life – The Past, Present and the Future

Signaturen "HIF ENGLAND" ger här en genomgående syn på hur han anser att HIF ska arbeta vidare i framtiden.

Vid slutet av förra säsongen när Cupguldet var ett faktum så hyllades HIF för dess framgångar under hösten. Denna höst hade ur HIF ögon varit sagolik och bådade för en väldigt god framtid. Nu är vi framme i juni månad året efter och krisen är total i HIF. Vad har orsakat detta fall?

The Past
HIFs väg till framgång föddes under legandariske John ”Bill” Petterssons ledarskap. När Herr Ingvar Wenehed tog över HIF så var det ett HIF i division två och ett glasklart mål var att ta HIF till toppen av Allsvenskan. Detta mål nåddes oerhört fort och avslutades med SM Guldet 1999. Efter Herr Wenehed tog en herre vid Claes Johansson över Rodret och han har sedermera gått ner i HIFs historia som mannen som drog ner HIF i en gigantisk ekonomisk kris. Var detta verkligen fallet? Var det inte snarare så att Herr Wenehed ville ta HIF till toppen oavsett pris? Personligen anser jag att Herr Johansson har fått ta enormt mycket skit för saker som han ärvde och som har lett till hur situationen ser ut i dagens HIF.

Present
I Dagens HIF har vi en herre vid namn Sten-Inge Fredin Vid rodret. Om Claes Johansson hade en svår uppgift nar han tog över så hade Herr Fredin ”mission Impossible”. Förutsattningarna var glasklara, rädda HIF undan konkurs. Hur det lyckades är historia men i korta drag så genomfördes detta i sammarbete med den externa finansiären Bengt Adolfsson. Medans Fredin stod för det ekonomiska stålbadet så stod Adolfsson för den sportsliga satsningen. Detta var en oerhört lyckad kombination för att få HIF ur den ekonomiska krisen.

När det så beryktade ”sandlådekriget” utrbröt mellan dessa två ”tuppar” så var det en intern tävling vem som skulle bli ”the biggest cock” i hönshuset. Denna interna ”tävling”utfördes utan tanke på konsekvenserna som renderade sig för HIF, som blev den enda förloraren oavsett utgång skulle bli av med antingen sin ”ekonomiska stålbadsfarfar” eller sin sportsliga ”procent investerare”.

Vad har då hänt sedan denna skilsmässa? HIF har fått en envåldshärskare som verkligen vill gå ner i historien som HIFs ekonomiska räddare och likställa sig vid John ”bill” Pettersson. Det är ingen tvekan om vad Herr Fredin har gjort ekonomiskt för HIF för utan honom så hade HIF inte existerat idag. Det som är mindre lyckat med att ha en envåldshärskare vid rodret är det som syns nu i form ar konsekvenserna av ”sandlåde kriget”. Det finns en total avsaknad av sportslig kunskap inom styrelsen vilket leder till avsaknaden av planering för fotbollsverksamheten i form av att truppen blir ett hopföst gäng av spelare som anländer i sista stund. Spelare som lämnar utan att fullgod ersättare inskaffats. Den mest påtagliga konsekvensen är dock den totala avsaknaden av kommunikation med fansen som är en svensk klubbs röda tråd och utan dessa så lär en svensk klubb som HIF ej överleva i längden. Över 2000 år sedan så insåg senaten av rom hur viktig folkmassan var men tydligen så lär sig vissa ej av historien.

The Future
I min uppfattning om hur HIF skall ta sig ur denna enorma kris så finns det ett väldigt seriöst vägval som måste göras och detta måste ske snarast möjligt för nu är det ”räddas vad som räddas kan”.

För HIFs del handlar det om att hitta tillbaka till den ”röda tråden” och skaffa sig en egen identitet istället för att titta över sundet och försöka kopiera FCKs framgångsrecept eller i värsta fall kopiera den engelska modellen. HIF är en unik klubb med väldigt djup förankring kring folket i staden.

Fotbollsfansen kan kategoriseras i 3 delar, Fans, Marginalpublik och ”Rakmackor”. För att en svensk klubb som HIF ska kunna gå framåt krävs att alla 3 kategorier tillgodoses utan att trampa någon annan grupp pa tårna.

En annan viktig faktor i framtidens HIF är den sportsliga biten som måste förstärkas på ledarplanet. Dvs heltidanställda scouter så det kan minimera antalet provträningar som onekligen inskränker på truppen och dess förberedelser inför kommande säsong.

Kringförsäljningen måste stärkas i form av souvernirer. VIP loger, resturanger, barer etc. Detta är den bit sverige ligger ljusår efter de ledande länderna och här finns verkligen potential och inkomst möjligheter.

Men det viktigaste av allt som måste införskaffas är en ledare som har tilltro till den demokratiska formen av ledarskap och som kan delegera arbetsuppgifter till de personer som innehar kunskapen inom respektive specialist områden.Han ska även kunna lyssna på sina fans, marginalpubliken och räkmackorna och kunna tillgodose deras behov.

HIF hade med Henrik Larsson i truppen och en stark ekonomisk ledare och en stark investerare chansen att skapa något ofantligt stort och mäktigt inom svensk klubbfotboll. Tyvärr så togs inte denna chans tillvara på utan den låts sippra ut i sanden så nu är enda vägen framåt att börja om från början.

/HIF ENGLAND

Redaktionen2007-06-30 14:08:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"