Krönika: Serien vänder - positiva känslor dominerar
Blir det liknande glädje på söndag?

Krönika: Serien vänder - positiva känslor dominerar

HIF har på de tre senaste allsvenska matcherna skrapat ihop finfina 7 av 9 möjliga poäng. Är det som vanligt med HIF att man är starkast på hösten?

3-2 med sekunden kvar borta mot Trelleborg, övertygande spel och 4-2 efter att släppt in Hammarby i matchen och 0-0 borta mot IFK Göteborg på Nya Ullevis "GRÄSliga" plan. Utan att ha sett matchen så känns 0-0 i efterhand som ett bra resultat. Extra skönt måste det vara för Daniel Andersson som efter några högklassiga räddningar håller nollan - andra gången på 13 matcher.

Serien vänder. Stefan Rehn, IFK Göteborgs tränare, sa att lagen stod inför ett vägval. HIF och Göteborg stod på samma poäng, samma målskillnad, lika många insläppta, lika många gjorda, lika många segrar, oavgjorda och förlorade matcher. Är lagen verkligen så jämna eller skulle något av lagen visa att de var bättre än det andra? Så jämnt är det faktiskt. Efter 0-0 är det fortfarande ett identiskt läge mellan lagen. De fortsätter att gå hand-i-hand upp för den allt brantare uppförsbacken. Att Elfsborg ligger sju poäng före ger jag inte mycket för. Man har trots allt en match mer spelad. Att Kalmar genom seger mot Hammarby i morgon kan gå upp i serieledning gör en desto mer uppgiven. Visst, de hamnar på samma poäng som Elfsborg, men HIF har ingen fördel av färre spelade matcher.

0-0 är ett bra resultat ur ett defensivt perspektiv

HIF har gjort en hel del mål, men också släppt in en del. I dag gjorde man inget, men höll även tätt. Det snackades överallt om stora siffror när ett nykomponerat försvarsnav skulle ställas mot skytteligaledaren Marcus Berg och pånyttfödda Jonas Wallerstedt. Som sagt, jag såg inte matchen, men utgår ifrån att man gjorde en hyfsad match då man höll tätt. På sportsammandraget fick man se Wahlstedts fina brytning, Daniel Anderssons fina räddningar och Andreas Jakobssons fot som styrde undan ett eventuellt baklängesmål i matchens slutskede. Synd var det dock att Svanbäck inte lyckades styra bollen i mål, men, ja. 0-0 känns ganska okej. Nu är Samir Beloufa tillbaka till returen på söndag. Den stora frågan är vem som gör honom sällskap i den centrala defensiven. Mycket hinner hända tills dess och inget är att utesluta.
Oavsett taktiska bekymmer så andas det optimism i Helsingborg. Allteftersom segrarna kommit (främst på senare tid), har man vågat tro. Man tror att HIF kan, det känns även som att spelarna själva börjar tro mer på sig själva än förr. Razak Omotoyossi gör sina mål och tystar därmed att som envisas med att jämföra honom med Luton "hjulben" Shelton. Snacket om Fredin vs Adolfsson är som bortblåst och man börjar se tecken på en ganska välmående förening.
Det väntar ett ganska intensivt spelschema för HIF:s del. Det blir dock inga jobbiga resor då de närmaste tre matcherna spelas i Helsingborg. På söndag tar man emot IFK Göteborg när Allsvenskan vänder och det är dags för returmöten. På torsdagen veckan därpå kommer estniska Trans Narva hit för att försöka krossa HIF:s drömmar om Europaspel, och på måndagen därefter kommer AIK på besök. Det är tuffa uppgifter och om vi för en stund lägger Uefa-kvalet åt sidan kan matcherna mot Göteborg och AIK komma att bli avgörande för huruvida HIF är ett topplag eller mitten/botten-lag. Även om det sagts att det bortsett från Björcks ersättare inte ska trilla in fler nyförvärv hoppas man självklart ändå. Det vore bra för klubben och kul för oss supportrar med nya bekantskaper.
Även nyttigt med nytt blod, vilket nyförvärvet Christoffer Andersson visat.

HIF kan, genom seger på söndag, lyfta för att skaffa sig ett ordentligt häng på den uttalade målsättningen "bland de fyra bästa". Göteborg har på senare år haft det trevligt på Olympia och man var obehagligt nära att få med sig en pinne i fjol sedan HIF pulvriserat de Blå-vit-randiga i den första halvleken och ställningen 3-0. I slutminuterna gjorde laget från Götet både 1-3 och 2-3. Tur var att domaren tittade på klockan innan 3-3:an hann trilla in. Spelar HIF som mot Hammarby ser jag inga bekymmer. Nu väntar träning i morgon, ledigt på torsdag, träning fredag och lördag. Sen är det dags för det som kan komma att bli en publik- och fotbollsfest på Olympia. Söndagen den 15:e är dagen då HIF kan lyfta. Och vem vet? Kanske gör man det med ytterligare ett nyförvärv i backlinjen?

Örjan Briand2007-07-10 23:50:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"