Stuart Baxter: huvudtränare för HIF ytterligare fem år?
Stannar Stuart i HIF under en lång tid framöver?

Stuart Baxter: huvudtränare för HIF ytterligare fem år?

HIF E-zine tog sig en pratstund med HIF:s tränare efter dagens träning. Truppstatusen, HIF-kultur, löjliga rykten och Baxters framtid i HIF diskuterades.

Imad Khalili utlånad till Bunkeflo, Fredrik Björck såld till Elfsborg och nu är risken överhängande att även Babis lämnar laget i sommar. Detta i en situation där HIF har en anfallare långtidsskadad och endast kan använda tre av sina fem afrikanska spelare samtidigt. HIF- tränaren Stuart Baxter borde vara mer än bekymrad.

Stuart, flera spelare har lämnat och nu kanske även Babis går. Hur ser du på nuvarande truppstatus?

Jo, det är en stor risk att Babis lämnar. Det gäller att upprätthålla en balans i laget och om Babis sticker måste vi ha in en ersättare. Samtidigt behöver man inte ha regeln en ut - en in. När spelare lämnar kan man lyfta fram ungdomar eller prova spelare på nya positioner.

Baxter själv har den senaste tiden varit föremål för en vild diskussion och norska medier har i dagarna gått ut med att han skulle ha fört samtal med Vålerengen under sommaren, något som Baxter helt tillbakavisar:

Jag har kontrakt med HIF och har inte varit i kontakt med Vålerengen. Klubbar och ledningar väljer att förmedla intresse på olika sätt och detta kan vara en metod om det är så att det skulle vara intresserade, men jag har inte haft någon som helst kontakt med dem. Jag försöker hela tiden att agera korrekt när det dyker upp sådana här rykten. För ett tag sedan var det i samband med Manchester City som mitt namn diskuterades, det är så det fungerar.

Med sitt stora kunnande, sin pondus och sitt engagemang har Stuart Baxter snabbt blivit en favorit bland supportrarna. Resultaten har inte varit alltför tillfredsställande under säsongen, men en undermedveten välbefinnandekänsla av att det Baxter uträttar har i många fall ändå infunnit sig. Många framgångsrika föreningar har haft en och samma tränare under en lång period. Kanske är detta något även HIF borde eftersträva?

Stuart, vad tror du om din framtid i HIF? Kan du se dig själv som tränare i föreningen om 3-5 år?

Det finns vissa kriterier som måste vara uppfyllda. Pengar är inte ett sådant kriterium, den aspekten lämnade jag bakom mig när jag flyttade från Japan. Jag ville komma hem för familjens skull och både jag och familjen älskar Helsingborg, så enbart sett till den aspekten är det inga problem. Samtidigt måste man känna att det jobb man utför är uppskattat, viktigt och att man lyckas få en bra balans i truppen. Man måste också ha självrespekt för det man gör. Så länge dessa kriterier uppfylls kan jag tänka mig att vara kvar en längre tid i föreningen.

Om Baxter blivit en favorit bland många supportrar har supportrarna samtidigt blivit en favorit hos Baxter. I flera uttalanden har Baxter pratat sig varm om det stöd laget fått under matcherna, och han fortsätter att betona supportrarnas roll:

Jag tror att vi har fått en bra relation till supportrarna, att de gillar den typ av fotboll vi spelar när vi spelar som bäst, lite ”småkaxigt”. På så sätt känns det som att jobbet man utför uppskattas

HIF-kultur är något annat som Baxter pratat mycket om på senare tid, att få alla nivåer i föreningen, från spelare och tränare till styrelse och supportrar, att dra åt samma håll. I diskussionen kring en eventuell långvarig tid som HIF-tränare dyker kulturen upp på nytt, och känns väldigt central i Baxters resonemang. Det känns på en och samma gång både tillfredsställande och oroligt när man hör Baxters visioner. Tillfredsställande på så sätt att HIF i Baxter har en tränare som känner att han hör hemma i staden och på ett ambitiöst sätt vill utveckla föreningen och ta den till en ny nivå. Oroligt därför att man av oklar anledning får uppfattningen att Baxter kanske inte riktigt får det stöd och den hjälp som han hade behövt:

Pratet om HIF-kultur ska inte ses som kritik, utan som att man har ett gemensamt mål att jobba mot. Ser man till de framgångsrika klubbarna ute i Europa så har de en kultur som inte har särskilt många lösa bitar, Liverpool och Chelsea till exempel. När vi kan säga att vi har en sådan kultur kan man vara framgångsrik under en lång period. Med ett bra lag kan man bara vara framgångsrik under ett enstaka år. Och att ha en obalans i truppen underlättar inte skapandet av en sådan kultur.

Christian Rurfors2007-07-22 22:22:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"