2017-02-28 20:45

Grimsby - Colchester

Kan HIF förlänga MFF:s dystra hemmasvit?
Bottenmöte på Malmö stadion

Kan HIF förlänga MFF:s dystra hemmasvit?

Dagen innan det som skulle kunna vara årets hetaste match i Allsvenskan. Formen i de båda lägren är dock allt annat än på topp och en seger hjälper vinnande lag inte mycket mer än till en stabil mittenplacering.

HIF kommer närmast från en 3-0-seger mot Trans Narva i Tallin, en match som inte blev någon direkt värdemätare. Dels därför att motståndet inte höll någon högre klass, dels därför att HIF saknade flera ordinarie spelare. Dessförinnan har HIF ytterligare en vinst (Trans Narva), en förlust (AIK) och två oavgjorda (IFK Göteborg) på de senaste fem matcherna.

Malmö å andra sidan förlorade sin senaste match (Hammarby 0-1) och hade dessförinnan förlorat en träningsmatch mot Hansa Rostock samt spelat oavgjort mot Djurgården på Malmö stadion. De två matcherna före dess slutade oavgjort (Djurgården hemma) och med vinst (IFK Göteborg). Värt att notera i övrigt är att Malmö har fem matcher i rad på hemmaplan utan vinst, varav tre 1-1-matcher och två 1-2-förluster. Ytterligare ett poängtapp och Sören Åkeby lär känna sig pressad.

HIF-truppen är (som vanligt) tunn och Samir Beloufa är fortfarande borta på grund av krånglande ljumskar medan icke-EU-kvoten ställer Olivier Karekezi och Isaac Chansa utanför truppen, något som indikerar att Adama Tamboura får spela från start.


HIF E-zine ringde upp assisterande tränare Hasse Eklund för att försöka räta ut frågetecknen:


Vad lutar det åt för staruppställning? Ni har spelat 4-4-2 under säsongen men testade ett system som liknade 4-1-4-1 mot Trans Narva.

- Vi har bara släppt en trupp och vill inte avslöja för mycket detaljer. Men som du säger så har vi några olika varianter att laborera mellan. Det var lite det som var testet mot Narva, att prova andra sätt att spela, men vi har hittat en uppställning som passar oss bra och som vi tror passar Malmö illa.

Har ni fått ändra något i er strategi i och med att MFF nu har en spelare med total insyn i er strategi?

- Nej, vi har vårt spel och det är ingenting man ändrar över en natt. Och även om Malmö nu till exempel vet om våra fasta situationer så utför vi dem så pass bra att vi blir svårtstoppade.

Hur är stämningen i truppen annars? Förlust mot AIK och lite flygplatsproblematik inför avfärden till Estland.

- Visst, det är givetvis tungt när det blir som senast. Sen har vi ju problematiken med fem afrikaner och om de då är bland de bästa i laget är det såklart jobbigt om de inte får spela. Matchen mot Narva senast var annars bra och stärker självförtroendet, så det är ingen risk för någon dålig stämning i laget, tvärtom.


Är alla spelare införstådda med vad derbyt betyder och att motståndarna kommer att vara mer taggade än vanligt? Tänker främst på de utländska killarna.

- Det behövs ingen extra tändvätska, utan vi får snarare hålla tillbaka spelarna så de inte blir övertända. Våra spelare ser fram emot matchen och pratar om den, samtidigt som vi tränare kanske är lite extra taggade också. De utländska spelarna är väl medvetna om vad som gäller. Sen märks det ju på stan också, man blir inte opåverkade. Folk kommer fram och ger en ryggdunkningar och lyckönskningar på stan, säger att nu ”måste ni ta och vinna!”. Spelarna blir ju igenkända överallt så de tar till sig av stämningen.


Truppen

Målvakter: Daniel Andersson, Oscar Berglund
Backar: Andreas Landgren, Andreas Jakobsson, Adama Tamboura, Erik Wahlstedt, Oskar Rönningberg
Mittfältare: Fredrik Svanbäck, Andreas Dahl, McDonald Mariga, Mattias Unkuri, Christoffer Andersson, Olafur Skúlason
Anfallare: Henrik Larsson, Patrik Åström, Razak Omotoyossi


Övrig upplysning inför morgondagens match: Tyvärr kommer ingen ifrån E-zineredaktionen att ha möjlighet att bevaka drabbningen från pressläktaren, vilket kommer att innebära mindre efterrapportering än brukligt. Huruvida detta beror på allmän stadionfobi, depression på grund av HIF:s miserabla säsong eller andra anledningar låter vi vara osagt. FAN-TV kommer dock att vara representerade.








Christian Rurfors2007-08-06 16:08:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"