Krönika: Älskade klyschor

"Klyschorna har numer blivit vardag i sportvärlden, och så fort någon sticker ut från mängden och säger som man tycker eller känner blir det genast sensation"

Visst kan det vara väldigt roligt att se och läsa vissa matchreferat ibland? Vissa meningar eller kommentarer kommer ständigt tillbaka och blir vad vi brukar kalla en klyscha. Inte har dessa floskelklyschor blivit bättre i och med att utbudet och tillgången till sportsändningar har blivit större.

Tänker då främst på Comhems allsvenska sändningar under fjolåret där nervösa halvproffs skulle kommentera deras insats utan att våga titta in i kameran. Det blir oftast kommentarer som; jag såg bollen komma och satte dit foten, eller något i den stilen. Jag har försökt bena ut innebörden av dessa uttjatade kommentarer. Eftersom det ibland kan vara svårt att förstå den egentliga innebörden av dessa uttryck är dessa ytterst personliga tolkningar.

Bollen är rund
Ett självklart konstaterande som ofta används om ett lag som inte förväntas vinna eller tar poäng gör det. Rättare sagt, i bollsport kan allt hända. Klyschan används mest inom fotbollen och har de senaste åren fått en liten kultstatus.

Stolpe in/Stolpe ut
Används ofta som en ursäkt eller bortförklaring när laget inte har haft marginalerna på sin sida under matchen eller under en period.

Bollen rullade inte vår väg idag
Även denna är en enkel bortförklaring när laget inte lyckas slå passningar som hittar till sina medspelare eller när man inte har förmåga att träffa målet vid avslut. Såvitt jag vet går bollen åt det håll man slår den. (Med undantag för vissa höst/vårmatcher på IP: s gamla gräsmatta)

Tänk 0-0 nu grabbar!
En personlig favorit som används för att peppa sina lagkamrater vid underläge. Kan nog fungera bra bara man inte tänker för mycket att spela på ett oavgjort resultat. En klassiker är när någon skriker detta vid kvittering för motståndarlaget. Uttrycket har fått en pånyttfödelse i och med Killinggängets sketch om den energiske basketcoachen.

Vi gör årets hittills sämsta match
Är det någon Giffare som känner igen denna? Har nog inte sett eller hört en tränare som kommenterat sin förlust mot Giffarna som inte sagt denna klyscha. Anledningen till att jag tycker att det är en klyscha är att de inte förstår att det är GIFFARNA som gör dem dåliga genom att spela taktiskt. Även denna kommentar kan sorteras under fliken bortförklaringar.

Tycker ändå att vi gör en relativt bra första halvlek
Var tvungen att ta med denna. Används nog bara av en person så vitt jag vet. Anders Grönhagen. Men så ofta han använder den! När Comhem var nytt så skyndande man sig hem direkt efter matcherna för att återuppleva den på TV. Tror inte att "Grönis" missade kommentaren vid något tillfälle. En klassisk analys var när han kommenterade halvtidsresultatet mot Örebro 2001, (0-4);

- Tycker vi gör en relativt bra första halvlek, visserligen släpper vi in ett par enkla mål, men sett över hela halvleken gör vi en relativt bra sådan.
Nästa klyscha sades kanske av ovannämnde i omklädningsrummet i halvlek den matchen.

Vi kommer nog få se ett helt nytt lag efter halvtid
Så vitt jag har förstått det så får man endast byta tre spelare under en match (förutom träningsmatcher.) Vad som kan menas med detta ganska valiga uttryck är väl att laget kommer ut och gör en relativt bra andra halvlek?

Obeskrivligt skön känsla att sätta dit den
Oftast är detta en beskrivning på hur de kändes att göra mål. Visserligen tycker jag att frågan som oftast ställs när någon svarar med denna klyscha, är snäppet värre. Beskriv känslan vid målet. Senast vi hörde den i GIF-sammanhang var vid Kalle Ljungbergs 1-0 mål mot Halmstad. Visserligen är det nog jävligt skönt att göra sådana mål.

Vi tar en match i taget
Ett ganska svenskt uttryck, där man inte vågar säga som det är, på amerikanskt manér: Vi är i grymt slag nu och kommer att köra över alla motståndare som är kvar i serien. En gardering för att det nästa match kan gå förlorad eller att formen flugit sin kos.

Tabellen ljuger aldrig
Det tycker jag. Visserligen får den som gör mer mål än motståndaren mer eller samtliga poäng, men det kan lika ofta vara tillfälligheter som fördelar poängen. Sett över en hel säsong är nog uttrycket befogat, men inte som nu efter endast 10 omgångar.

En match är 90 minuter
Sören Åkeby och Zoran Lukic diskuterade denna klyscha i en Sportbladet reklam ifjol. Tycker personligen att det är ganska roligt när tränare kan göra parodi på sig själva. Men uttrycket är oerhört sant, och används ofta när ett lag tappar poäng i slutskedet av matchen. Uttrycket har för oss giffare varit väldigt användbart då vi haft en förmåga att tappa spel och poäng i slutskedet av matcherna. 2001, var det en trogen supporter som hade roat sig med att räkna ut vad giffarna skulle ha placerat sig om matcherna skulle vara i 85 minuter. Uträkningen visade en skrämmande femteplacering, men som sagt en match är 90 minuter, med ca tre minuters stopptid därtill.

David mot Goliat
Ett uttryck för mindrevärdsekomplex som oftast har setts i samband med matcher mellan lag från olika divisioner.

Man kan nästan ta på spänningen
Hur känns en spänning? Brukar beskriva en trygg stämning eller nervositet inför ett stor match eller händelse.

Han är en oslipad diamant
En beskrivning på en talang utöver det vanliga som inte har blommat ut i sin fulla prakt än.

Man vinner inte ett silver, utan förlorar ett guld
På den tiden jag var elitskidåkare resonerade jag som så att; second place is the first looser: Det var ett sett att ha målsättningar med idrottsutövandet, men så här i efterhand så känns det helt ok att ta ett silver. Men visserligen är uttrycket delvis sant tycker jag. Tror att det blev mer fest i och med Sveriges VM brons -94 än det skulle bli om vi förlorat finalen och fått silver.

Bara gå dit och ställa in skorna
En utländsk konstnär är väl den närmaste som kommit att förverkliga uttrycket då han placerade ut ett antal skor med smör i på en jämtländsk fjälltopp.
I idrottsliga sammanhang används det som ett uttryck för underskattning till motståndaren. Användes ofta av giffarnas motståndare under våra första år i allsvenskan. Nu har uttrycket vänds till det motsatta och sägs numer, I Sundsvall gå man bara inte ut och ställer ut skorna.


Man skulle kunna fortsätta att rota bland myllan av sportklyschor, och utan att egentligen aldrig komma till ett slut. Klyschorna har numer blivit vardag i sportvärlden, och så fort någon sticker ut från mängden och säger som man tycker eller känner blir det genast sensation. Tänker då på svenska stjärnor som Carolina Klüft och Zlatan. En eloge till de som vågar gå mot strömmen och tala direkt ur hjärtat.

Jag måste motvilligt erkänna att jag själv är en man som ofta använder mig av slitna uttryck och klyschor. Jag har vid flertalet tillfällen skrivit i Giffarnas matchprogram innan matcherna och jag kan meddela att ibland är det svårt att undvika dessa klysché fällor.

Andreas Berglund2004-06-14 15:00:00

Fler artiklar om Sundsvall