Fredrik Svanbäck spräckte nollan två gånger
Fredrik Svanbäck gjorde säsongens första mål mot Kalmar.

Fredrik Svanbäck spräckte nollan två gånger

Årets första mål för den skottvilliga finska kantlöparen betydde också det första rödblåa i en hejdundrandes första halvlek av HIF.

Fredrik Svanbäck är en av de hungrigare spelarna i HIF framför mål. Han har många avslut men som oftast letar sig till helt andra ställen än målställningen. I derbyt mot Malmö hade han flera chanser, men kom inte närmare än att pricka trävirket. Samma svarvade ribba träffade han även mot Kalmar, men dessförinnan han hade han också lyckats slå in 1-0 bakom Petter Wastå i Kalmars mål.

- Det är jätteskoj att göra mål, men jag tänker inte på hur många mål jag gör. Det viktiga är att laget gör mål, säger Fredrik ödmjukt.
- Jag har varit nära många gånger, men man sätter dem förr eller senare. Det hade ju varit värre om man inte kommit till några chanser, fortsätter han.

För egen del, som ordinarie kantlöpare till vänster, har han haft en hel del skiften bakom sig. Säsongen började med Franco Miranda som vänsterback, men har gått över till ömsom Christoffer Andersson, ömsom Adama Tamboura. Något han säger inte ska påverka honom, vem han har bakom sig, men han erkänner ändå att det har blivit bättre sedan Andersson och Tamboura har skött de defensiva uppgifterna.

- Det ska inte påverka mig vem jag har bakom mig. Jag ska koncentrera mig på min uppgift, men både Adama och Stoffe är bra. Försvarsspelet har blivit stabilare. Vi släpper inte till lika många chanser längre.

Med 8-0 på de två senaste matcherna visar HIF en uppåtgående trend. Alla utomstående vill dra paraleller till fjolårshösten som också inleddes med en vändning mot Malmö och bortaseger mot GAIS. Svanbäck tycker att man varit på väg sedan ett tag tillbaka.

- Vi har varit på gång en längre tid. Vi har spelat bra de senaste matcherna och är på väg till höstformen. Vi vet att vi har haft problem att spela på den nivån vi kan, men vi har jobbat på det.

Det återstår att se hur länge höstformen håller i sig och hur långt den kan ta HIF i år. Säkert är att det numera bara skiljer sex poäng mellan HIF och serieledarna Elfsborg. Två lag som gör upp på Borås Arena på lördag.

Mikael Öhrn2007-08-20 11:30:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"