HIF värvar allsvenskt och förhandlar med tjeck
René Makondele skriver slutligen på för HIF. Samtidigt kan även den tjeckiska vänstermittfältaren Martin Kolár vara på ingång.

HIF värvar allsvenskt och förhandlar med tjeck

HIF förstärker truppen med yttermittfältaren René Makondele från Gefle. Under fredagsträningen deltog även tjeckiska 23-åringen Martin Kolár från Anderlecht i Belgien.

HIF ville ha den 25-årige kongolesiske yttermittfältaren redan innan säsongen men Gefle trissade upp prislappen. Makondele är en målfarlig kantlöpare och på 57 matcher för Gefle har det blivit 12 mål. Han är ett välkommet nyförvärv.

- René Makondele är en bra spelare som kan användas både som yttermittfältare och forward. Vi var intresserade av honom redan innan säsongen, men han var då för dyr, säger HIF:s tränare Stuart Baxter till HIF E-zine.

Tjeckisk konkurrent

HIF nöjer sig kanske inte med Gefles superstjärna utan kan även komma att värva den 23-åriga tjeckiska vänstermittfältaren Martin Kolár [BILD HÄR] som för närvarande tillhör Anderlecht i Belgien. Kontraktet går ut nästa sommar och det är redan klart att han kommer flytta från Bryssel. HIF är ett hett alternativ för mittfältaren själv som under ett halvårs tid spelade tillsammans med Samir Beloufa i Westerlo dit han var utlånad för ett par år sedan.

- Jag gillar det jag har sett av klubben och känner till Samir Beloufa från Westerlo och förstås Henrik Larsson sedan tidigare, säger Martin Kolár.

Han kom som artonåring från Bohemians Prag till den belgiska storklubben och fick genast förtroende och under de tre första säsongerna fick han spela den mesta av tiden. Sedan skadades han emellertid och var borta från fotbollen i ett år, och under den tiden hann klubben få en ny tränare samt en belgisk landslagsman på Kolárs plats.

- Det var svårt i början med språket och så men jag fick spela hela tiden de tre första åren och då utvecklades jag snabbt.

Stuart Baxter vet inte särskilt mycket om Kolár på förhand och dagens träning handlade ju i första hand om att förbereda laget inför morgondagens möte med Elfsborg, snarare än att kolla på en ny spelare.

- Jag har väldigt lite info om honom, men han ser rätt rörlig ut och kan försvara sig. Jag vet ännu inte hur det är med speeden.

När Martin Kolár själv får frågan vilka som är hans varumärken som kantspringare måste han ta kompisen Samir Beloufa till hjälp som tolk.

- Han är en bra spelare som slår bra inlägg, vilket är lite av hans specialité, och så är han lite av en lirare, säger Beloufa ödmjukt om sin kompis.

Martin Kolár vill inte prata för mycket innan han vet något konkret men hoppas självfallet på kontrakt och säger att han tror att han och klubben kommer att sätta sig ner och prata under dagen. De senaste två åren har han varit utlånad till Westerlo i Belgien, Stoke City i England och nu senast Ajaccio i den franska andradivisionen.

Mikael Öhrn2007-08-24 16:05:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"