Fem livsviktiga matcher för HIF
HIF åker till Borås för toppmöte med Elfsborg. Två lag som gillar att spela fotboll inbjuder som vanligt till en match innehållande mycket skönlir.

Fem livsviktiga matcher för HIF

Enligt Stuart Baxter är de fem kommande matcherna avgörande för HIF om säsongen 2007 ska bli fågel eller fisk. I morgon åker Di Röe till Borås för att möta de nuvarande serieledarna. Seger där och HIF äter upp ytterligare poäng upp till toppen.

HIF har efter 3-0 borta mot GAIS, 5-0 hemma mot Kalmar, bra resultat i UEFA-cupen och nya spelare på ingång åter igen fått upp ångan inför den annars kylslagna hösten. Inför omgång nitton parkerar HIF på en sjundeplats, sex poäng efter topptrion Elfsborg, Djurgården och Halmstad. Toppstriden i den ruggigt jämna serien tätnar, men HIF:s tränare Stuart Baxter ägnar väldigt lite tanketid till tabelläget. Det viktiga är att få till ett fungerande eget spel igen.

- Jag är nöjd med vår stabilitet och effektivitet de senaste matcherna. Tidigare har vi varit bra under kortare perioder och mentalt har det varit lite av en berg- och dalbana. Nu verkar vi dock ha fått grepp om de problemen.
- Vi har fem livsviktiga matcher för vår ambition att göra bra framför oss. Om det blir bra matcher kan vi få en rolig avslutning, men om inte det kan det bli avslaget, säger han och syftar på toppmötena med Elfsborg och Djurgården, samt mötena med de tre jumbolagen Brommapojkarna, Trelleborg och Örebro.

Elfsborg kommer också de från en stabil storseger i förra omgången, när man besegrade GAIS med 5-1. Hittills i år är Elfsborg obesegrade på konstgräset på Borås Arena. HIF har dock inte förberett sig på något särskilt vis med tanke på konstgräset.

- Jag tror inte att man kan förbereda sig på något speciellt vis inför spel på konstgräs. Det gäller att dra fram vissa grejer och fjärna andra som inte passar. Elfsborg gillar att spela diagonalt ut på kanterna och det är svårare att lägga boll på djupet. Vi anpassar alltid vårt eget spel en aning efter motståndaren, genom att hitta nya nyanser i strategi och press i försvarspelet.

Små marginaler som avgör

Fasta situationer är något Stuart Baxter tror kan komma att avgöra matchen. De senaste mötena lagen emellan har varit målsnåla, om man bortser från kvartsfinalen i Svenska cupen i fjol.

- Det gäller att ta de få chanser man får att tysta motståndaren. I Supercupen och även här på Olympia i våras var det två fasta situationer som avgjorde. De kan komma att vara avgörande.

Stuart Baxter gillar inte att ändra för mycket på en startelva och väljer att starta med samma elva man som i storsegern mot Kalmar FF. Det innebär att den tidigare givna högerbacken Erik Wahlstedt som är tillbaka från avstängning börjar på bänken. Det innebär även att McDonald Mariga fortsatt får stå utanför truppen på grund av icke EU-kvoten. Anmärkningsvärt är dock att förra matchens succéinhoppare Mattias Unkuri inte får plats på bänken samt att Andreas Landgren även saknas efteom han ådrog sig en skada i ljumsken i P18-landslaget. Något Stuart Baxter är besviken på, att Landgren matchats så flitigt i Sveriges P18 i dubbelmötet mot Belgien.

- Jag är inte speciellt nöjd med den. Han spelade vår allsvenska match, sedan två gånger i P18 och i den andra matchens 70:e minut gick han sönder. Med den belastningen hade han gått sönder i HIF också.

Fjolårsmötet på Borås Arena slutade 0-0, för övrigt Hans Eklunds första match som huvudtränare. Annars har HIF haft lätt för just Elfsborg och i Borås besegrade Elfsborg HIF för första gången på 25 år när man vann på höstkanten 2005 med 2-0.

HIF:s startelva (4-4-2)
D. Andersson
C. Andersson - A. Jakobsson - O. Rönningberg - A. Tamboura
O. Karekezi - A. Dahl - Ó. Skúlason - F. Svanbäck
H. Larsson - R. Omotoyossi

Avbytare:
O. Berglund, S. Beloufa, E. Wahlstedt, F. Olsson, P. Åström

Skadade/Indisponibla:
A. Landgren, G. Andersson, I. Chansa

Mikael Öhrn2007-08-24 17:42:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"