Vi är Hasses rödblåa pågar: Del 1
Hans Eklund har lett U21-laget till slutspel denna säsongen.

Vi är Hasses rödblåa pågar: Del 1

Helsingborgs IF har under flera år varit en av de mest framstående klubbarna när det gäller att utveckla svenska talanger och flera spelare representerar regelbundet sina ungdomslandslag. Årets reservlagsserie har blivit en U21-serie och det har bidragit till vissa förändringar i arbetet. Hans Eklund har arbetat hårt denna säsong och det har också gett resultat.

Ungdomarna i de svenska föreningarna är framtidens storstjärnor och i dagens fotboll krävs det mycket av framtidslöftena. Alla drömmer de om att bli nästa stora export från svensk fotboll och självklart vill de alla representera det svenska landslaget. En förutsättning för att spelarna ska utvecklas och att det kommer fram spelare som kan prestera ute i Europa, är dock att svenska elitklubbar satsar på sina talanger.

Helsingborgs IF har under flera år varit en av de mest framstående klubbarna när det gäller att utveckla svenska talanger och flera spelare representerar regelbundet sina ungdomslandslag. Genom åren har publiken fått se flera spelare ta nästa steg och spela seniorfotboll på elitnivå. Det senaste exemplet är Andreas Granqvist som trots sin unga ålder redan är ordinarie i engelska Wigans startelva. Även i dagens HIF finns flertalet spelare som har möjlighet att utvecklas på samma sätt som Granqvist.


Nytt upplägg på reservlagsserien

År 2007 har svensk fotboll valt ett annorlunda koncept för reservlagsserien. Istället för en så kallad reservlagsserie har en U21-serie skapats. Serien är indelad i tre regioner: Södra, Västra och Norra. HIF befinner sig i den södra serien. De två bästa lagen i varje region går direkt vidare till slutspel, vilket även de två bästa treorna får chans att göra. Nytt för i år är också att det delas ut prispengar, enligt följande fördelning.

Slutsegrare: 200.000:-
Förlorande finallag: 100.000:-
Förlorande semifinallag: 50.000:-

Hans Eklund

U21-laget har under säsongen letts av HIF:s assisterande tränare Hans Eklund. Den förra HIF-anfallaren har ett talangfullt lag att disponera över och resultaten har varit mycket positiva. Hans Eklund blev tillfällig huvudtränare när Peter Swärdh fick lämna i maj år 2006 och har utöver detta även hunnit med att träna ungdomslag i Helsingborg med stor framgång. Två seriesegrar på lika många försök blev resultatet innan seniortruppen behövde Hasses hjälp. Eklunds uppgift, att leda U21-laget, är kanske den allra viktigaste ur ett långsiktigt perspektiv, eftersom det är med hans hjälp som ungdomarna ska förädla sin talang för att ta steget till a-laget.

Nyckelmatchen mot Malmö

HIF är redan klara för slutspel trots att det är en match kvar och i år spelades nyckelmatchen mot rivalerna Malmö FF. Inför mötet hade HIF ett utmärkt utgångsläge. Vid vinst skulle det innebära att laget gick om Malmö i tabellen och placera sig på andra plats. Malmö FF vann bortamötet i våras med 1-0 och ställde upp med bland annat storstjärnan Junior. HIF fick en smakstart och gjorde 1-0 i början av matchen. Trots att MFF ställde upp med ett mer meriterat lag så höll Helsingborgs talanger hög klass och vann till slut med 4-2. Matchens stora målskytt blev Fredrik Olsson och han har mäktat med hela 12 mål på lika många matcher i U21-laget. Därmed lades grunden för att säkra slutspelet i den näst sista matchen mot Bunkeflo och där blev det seger med 10-1. I den matchen var det högeryttern Mathias Unkuri som hade lekstuga och gjorde 4 mål.

Kan gå långt i slutspelet

Säsongen har varit mycket lyckad och laget har spelat bra hela säsongen.

- Laget har spelat en mycket bra fotboll vilket är glädjande. Vår offensivlusta har varit stor vilket också speglar sig i flest antal gjorda mål av alla lag i serien. Det syns också att våra yngre spelare har fått en mycket bra utbildning i HIF:s regi. När de väl får chansen i U21 har de visat upp en mycket bra funktionell teknik och en lust att spela en passningsorienterad anfallsfotboll efter marken vilket har varit en stor skillnad mot många av våra motståndare, säger Hans Eklund om säsongen.

I år är den stora skillnaden slutspelet och upplägget kring laget har inte skilt sig särskilt mycket i övrigt.

- Fram till nu har det inte varit någon skillnad i vårt tankesätt eller upplägg mot tidigare år. Vi har spelat med de spelare som varit disponibla för spel och inriktningen har varit att försöka förbereda spelarna för A-lagsspelet. Nu går vi in i ett slutspel där det finna chans att vinna lite pengar åt föreningen. Möjligen att jag kommer coacha mer för att vinna matcher än tidigare, men vi har mött samma lag som tidigare år med varierande skillnad i matchkvalité. Så efter vi har vunnit slutspelet kanske jag har en annan känsla för den nya U21 serien, fortsätter Eklund.

Lagets fortsatta chanser i slutspelet är stora inte minst på grund av hur hårt laget har arbetat under säsongen. Ändå så finns det några andra faktorer som spelar in.

- Våra yngre spelare har haft en tuff säsong med många matcher. De har stöttat upp och hjälpt till när A-truppens spelare inte har räckt till på grund av alldeles för stor spelaromsättning. Om inte de yngre spelarna är allt för slitna kan det räcka långt. Chansen att gå långt i slutspelet finns med en bra mix av äldre erfarna spelare och yngre hungriga spelare. Sen beror det också på om vi kan avancera i UEFA-cupen. Gör vi det då tror jag inte att Boss Baxter vill låna ut allt för många spelare till U21-laget. A-lagets resultat är trots allt viktigast, avslutar Hans Eklund.

Ted Egger2007-09-14 09:30:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"