Vi är Hasses rödblåa pågar: Del 2
Granqvist är HIF: s senaste talang som tagit steget ut i Europa.

Vi är Hasses rödblåa pågar: Del 2

Helsingborgs IF har under flera år varit en av de mest framstående klubbarna när det gäller att utveckla svenska talanger och flera spelare representerar regelbundet sina ungdomslandslag. Årets reservlagsserie har blivit en U21-serie och det har bidragit till vissa förändringar i arbetet. Hans Eklund har arbetat hårt denna säsong och det har också gett resultat. I den andra delen beskriver Eklund målsättningen och vi tar en titt på problematiken.

”Målsättningen är att kunna jobba mer individuellt”

Målet med serien är att spelarna ska kunna utvecklas för att så småningom kunna på allvar konkurrera om en plats i seniortruppen, men det är inte lätt att ta steget från talang till färdig elitspelare.

- Målsättningen med U21 är det skall förbereda spelarna inför spel med A-laget. Målsättningen är att kunna jobba lite mer individuellt efter spelarens förutsättningar i U21 matcher. När spelarna kommer till U21-laget har nästan samtliga spelare olika bakgrunder att beakta för mig som tränare. I A-lagets matcher är det 3 poäng som gäller. Här kan föreningen och spelaren tillsammans jobba med individuell utveckling i matchsituation, säger Hans Eklund om målsättningen.

Detta innebär således att arbetssättet skiljer sig en del från a-laget:

- Det enda som är annorlunda är att resultatet kommer i andra hand. Jag och spelarna vill självklart vinna alla matcher. Men om spelare X behöver 90 min speltid inför A-lagets kommande match så får han spela i 90 min oavsett hur dåligt det går. I A-lagsmiljön blir han utbytt i jakt på ett bra resultat, fortsätter Eklund.

För att spelarna ska kunna komma in i a-laget så är det viktigt att spelsystemet är likt a-lagets upplägg. 

- Det enda som skiljer är lite annorlunda positioner på fasta situationer. Spelsystemet för A och U21 är detsamma. Allt för att underlätta arbetet för spelaren att kvalificera sig för spel med A-laget. Det är också viktigt för oss ledare om de yngre spelarna passar in i HIF:s A-lags sätt att spela fotboll, säger Eklund om spelsystemet.


Utvecklingen ger resultat!

Vi har idag stora stjärnor i det svenska landslaget och grunden till detta har lagts i ungdomslagen. Föreningar med bra talangutveckling har också fått fram spelare som håller mycket hög klass. I dagens svenska a-landslag finner vi Erik Edman som fått sin fotbollsutbildning hos Helsingborgs IF. Edman är ett lysande exempel på resultatet av Helsingborgs talangutveckling. En annan spelare är Wigans Andreas Granqvist som är på väg in i det svenska a-landslaget på allvar. Den 22-årige helsingborgaren inledde sin karriär i Påarp men har fått en stor del av sin utbildning av HIF. Beviset på utvecklingen är att han gått från talang till lagkapten i Helsingborg på endast 3 år. Detta året värvades han till Premier League och bottenlaget Wigan. Han har varit ordinarie i Wigans fem första tävlingsmatcher denna säsong och mäktade med att bli uttagen i månadens lag i augusti. Även Granqvists framgång är ett tydligt exempel på att Helsingborgs ungdomssatsning ger resultat.


Problematiken

Helsingborgs ungdomssatsning är inte perfekt och det finns flera olika saker som behöver förbättras. De senaste åren har det största problemet varit spelarflykten. HIF har utvecklat spelare som gått in i a-laget men sedan valt att lämna på fri transfer. Detta innebär att pengarna som satsades inte har gått tillbaka till förening utan spelarens utbildning har utnyttjas i andra klubbar. Anledningarna till att talangerna lämnat har varit flera. Det största hotet kommer dock från Danmark. Föreningarna där kan erbjuda mycket bättre ekonomiska lösningar och det kan inte en allsvensk klubb konkurrera med. Det sportsliga skiljer sig inte så mycket såvida spelarna inte hamnar i Bröndby och FC Köpenhamn. I Helsingborg är problemet extra påtagligt inte minst på grund av närheten till Danmark.

Ett annat problem som gör att spelarna lämnar är HIF: s satsning på den afrikanska marknaden. Helsingborg har satsat på en fotbollsakademi i Sydafrika och där har man redan börjat plocka spelare. Mike Sserumagga är den senaste spelaren som kontrakteras av klubben efter att ha befunnit sig på HIF: s akademi. De afrikanska spelarnas framfart har lett till att vissa svenska talanger har valt att flytta på sig eftersom de anser att de blir överkörda av afrikaner. Det ska dock tilläggas att en spelare som är bra nog och har rätt inställning inte bör vara allt för orolig.

Framtiden

För Helsingborgs IF talanger ser framtiden ljus ut. Med den nya U21-serien och en fortsatt ekonomisk satsning från föreningens sida så har spelarna goda möjligheter att utvecklas. Det är just blandningen mellan HIF: s sätt att slussa in egna talanger och förmågan att fylla på med spelare utifrån som gör att ungdomarna har en god utvecklingsmiljö. Det kommer att bli intressant att följa de spelare som har möjlighet att spela till sig en plats i seniortruppen till säsongen 2008.

U21-serien håller bra klass och tempot är stundtals mycket bra. Det är långt kvar till ett allsvenskt tempo, men det fungerar för att driva utvecklingen framåt. Dessutom tränar flertalet av talangerna med a-truppen, vilket också bidrar till utvecklingen av spelarna. Förhoppningsvis blir också U21-serien bättre med åren och kan bidra till framgång för svensk fotboll i framtiden.

Ted Egger2007-09-14 09:31:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen