Silly Season 07/08 - Pavicevic och Lönnqvist till Forward
Pettersson byter ÖSK mot Degerfors under kommande säsong.

Silly Season 07/08 - Pavicevic och Lönnqvist till Forward

Svartvitt-redaktionen håller koll på vad som händer på transfersidan i Örebro SK.

På denna sida kommer vi kontinuerligt att uppdatera bekräftelser och rykten angående spelare och ledare som tillkommer eller försvinner från vårt svartvita lag. Med andra ord har vi stenkoll på ÖSK:s förehavanden under den löjliga säsongen.

Senaste nytt uppdaterat med röd text.

Nyförvärv:
Roni Porokara, anfallare, Honka
Finländske mittfältaren/anfallaren Roni Porokara är högaktuell för spel i ÖSK kommande säsong. 24-åringen, närmast från FC Honka och med en landskamp på meritlistan, imponerade i inomhusturneringen Cramo Cup i Kristinehamn och ÖSK har valt att gå vidare och förhandla om en eventuell övergångssumma.

På måndagen (11/2) presenterades Porokara som klubbens nyförvärv.

Samuel Wowoah, mittfältare
Samuel Wowoah dök under den sena hösten upp på talangtruppens träningar. Syftet var att han skulle få en smula hjälp och inspiration, då han rehabiliteringstränade efter den hälseneskada som han ådragit vid spel på Cypern. Då A-truppen körde igång vinterprogrammet i början av december bytte Wowoah sedan träningskamrater, samtidigt som ÖSK inte längre ville utesluta, att han skulle kunna vara en kandidat för A-truppen. Under januari månads gång kom en övergång att te sig allt sannolikare och den 14 januari meddela ÖSK så, att man kommit överens med Wowoah om ett flerårigt kontrakt. Det blir andra gången som Wowoah representerar klubben. Den första gången var under perioden 1995-1996. Då blev det dock inte mer än sammanlagt 5 tävlingsmatcher för den svartvita klubben.

Magnus Kihlberg, mittfältare, Ålesunds FK (Norge)
Magnus Kihlberg, fostrad i Karlslund, är klar för Örebro SK. Den rutinerade mittfältaren som inför varje säsong de senaste åren diskuterats som ett potentiellt nyförvärv är äntligen klar för ÖSK. Förra säsongen representerade han norska Ålesund i Tippeligan och gjorde tre mål på sjutton matcher. Enligt ett pressmeddelande från klubben har man skrivit ett flerårigt avtal.

Eric Magloire Bassombeng, mittfältare, Astres de Douala (Kamerun)
- En teknisk variant, väldigt speedig och snabb och utmanar gärna. Det är en sådan spelare som vi har sökt så vi hoppas att det kan bli bra, berättar Sjögren för Svartvitt om den 24-årige mittfältaren som främst håller till som högeryttermittfältare, men kan även figurera som anfallare.

Bertin Samuel Ze Ndille, försvarare, Canon de Younde (Kamerun)
- Det handlar om en spelande mittback som är väldigt lång (194 cm) och en bra huvudspelare. Vi tror att det ska bli intressant att se honom och vi tror att han kan gå in och konkurrera från start, trots sin ålder, berättar sportchef Sjögren för Svartvitt om den 19-årige mittbacken.

Sixten Boström, tränare, finska fotbollsförbundet
Sixten, som har den högsta tränarutbildningen i Finland, har bland annat haft ansvaret för FF Jaro i den finska högstaligan. Han har även fungerat som spion åt landslagsledningen och agerat expertkommentator för YLE under VM-slutspelet i Tyskland 2006. De senaste två åren har han spenderat som utbildningsansvarig hos finska fotbollsförbundet.
- Min uppgift är att få ÖSK till den nivån som de tidigare varit på, säger Sixten till YLE.

Alexander Axén, assisterande tränare, Start
Fredagen (30/11) presenterade ÖSK inte bara sin huvudtränare, utan även vem som kommer att bistå som assisterande tränare. Valet föll på "Alec" som närmast kommer från ett uppdrag i norska Start. Tidigare har han varit tränare i Rynninge i division 2.
- ÖSK är en spännande förening på frammarsch, säger Axén till Svartvitt.

Michael Jidsjö, anfallare, Karlslunds IF
Den mycket lovande centertanken Michael Jidsjö skrevs i somras över till ÖSK från Karlslunds IF. Karlslund har dock lånat honom säsongen ut och Micke har prickat in 11 baljor i division 3. 17-åringen har mängder av pojk- och juniorlandslagsrutin och går en mycket spännande framtid till mötes.
- Det är en mycket bra och intressant kille. Att ha den fysiken vid den åldern är såklart jätteintressant. Det finns inte många utav dem, berättade sportchef Lennart Sjögren till Svartvitt när övergången blev offentlig i somras.

Joakim Green, försvarare, ÖSK Ungdom
ÖSK Ungdoms lagkapten och stötte(s)pelare får ta steget från Talangtrupp och div 3-spel i ÖSK Ungdom till A-lagstruppen och allsvenskan. Den i år 22-årige Green med fotbollsrötterna i Mellringe/Eker har fått vänta litet längre än många andra talanger på en plats i A-truppen, men han kommer med sin snabbhet och goda teknik som utmärkande egenskaper helt säkert att vara med och slåss om en plats i årets startelvor.

Oskar Johansson, mittback, Karlslunds IF
I december månad anslöt Karlslunds mångsidige 17-årige försvarare Oskar Johansson till A-truppen för att känna på hur det är att träna med en allsvensk trupp. Oskar verkar tycka att det känts bra och ser gärna en fortsättning i klubben. Helst skulle han vilja se en lösning i stil med Michael Jidsjös. Alltså att han delar sin träningstid mellan ÖSK och moderklubben och att han för årets seriespel lånas ut till moderföreningen Karlslunds IF för spel i div 2.

Den 29 januari meddelar ÖSK Fotboll och Karlslunds IF att övergången är klar. 


Peter Rosendahl, målvakt, Bullermyrens IK
Den långe (194 cm) och unge (19 år) målvakten från Borlänge kommer att provträna med ÖSK under denna vecka. "Rosen" ses som ett mycket stort framtidslöfte och har även haft ögon på sig från andra klubbar i Allsvenskan och Superettan. 

ÖSK skriver på sin hemsida den 5 februari att alla parter nu är överens om övergången. Rosendahl, som blir ÖSKs tredjemålvakt, kommer att träna med A-truppen men i seriespel representera div 3-laget ÖSK Ungdom.


Rykten in: 
-

Avskrivna rykten:
Olof Guterstam, anfallare, Brommapojkarna
BP:s anfallare Olof Guterstam fick inget kontrakt i England och nu kan det bli spel i ÖSK för Stockholmaren som helst vill undvika att spela i Superettan igen.
- Känslan jag har är att Örebro är hetast, säger Olof till Orebro.expressen.se.

Enligt Aftonbladet är Olof Guterstam klar för belgiska FC Bryssel, han lånas ut med option på köp i kontraktet.

Valeri Kotto, anfallare
Charles Valeri Kotto Ekoka, 23, kommer inte att erbjudas något kontrakt med ÖSK. 
- Han verkar inte vara fulltränad, och vi har inte tid att få honom i tillräckligt bra skick, säger ÖSK-tränaren Sixten Boström till Orebro.expressen.se.

Sherron Manswell, anfallare, Boston College
24-årige Manswell visade inte samma kvalitéer på träningarna som han hade visat upp under college-slutspelet med sitt Boston. Kommer inte att bli erbjuden något kontrakt.

Stellan Carlsson, anfallare, Rynninge IK
Stellan gjorde bra ifrån sig i Cramo Cup och har hängt med bra på träningarna men det räckte inte för att spela till sig ett kontrakt med ÖSK.
- De kan inte erbjuda mig något kontrakt i nuläget. De vill avvakta och erbjöd mig att fortsätta träna med dom, men det får jag som sagt fundera över, säger han till fotbolldirekt.com.

Luiz Carlos, anfallare, Viborg
John Alvbåges lagkamrat, brasilianske anfallaren Luiz Carlos, verkade vara ett intressant namn för ÖSK-ledningen sedan den förre svartvita keepern tipsat om spelarens tjänster. Men ÖSK har inte tagit någon kontakt med Carlos.

Dieguinho, försvarare, Fluminense (U20)
Ett forumsrykte gjorde gällande att försvararen Dieguinho skulle komma på provspel till en svensk elitklubb. Med stor sannolikhet skulle den berörda klubben vara ÖSK, enligt rapporterna.
- Det ligger ingen sanning i dessa rykten, berättar ÖSK:s sportchef Lennart Sjögren för Svartvitt.

Patrick Amoah, mittfältare, Djurgårdens IF
Djurgårdstalangen Patrick Amoahs kontrakt går ut 31 december och huvudpersonen själv söker mer speltid.
- Jag måste ta nästa steg i karriären och ÖSK vore definitivt ett intressant alternativ, säger Amoah till Svartvitt.

Den 7 januari skrev Amoah på för den spanska klubben Ciudad de Lorquí i fjärdedivisionen.

Rubén Darío Bustos, försvarare, Gremio
ÖSK fick ett tips om just nämnde back som har gjort mål på bland annat Argentina i det sydamerikanska VM-kvalet, men det är inte ett troligt alternativ att den colombianske landslagsspelaren kommer spela fotboll i ÖSK kommande säsong. 

Robert Mambo Mumba, mittfältare, BK Häcken
ÖSK hade, enligt uppgifter till Svartvitt, visat ett stort intresse i att värva tillbaka den kenyanske mittfältaren.
- Jag vill säga att vi här i Örebro har positiva erfarenheter av honom. Vi vet vad det är för spelare och vad han går för, sa ordförande Björn Åqvist till Svartvitt. 
Fredagen (7/12) skrev Mambo Mumba på ett treårskontrakt med den allsvenska nykomlingen GIF Sundsvall.

Poul Hansen, tränare
Poul Hansen var högaktuell som ÖSK:s nye tränare. Dansken hade träffat ÖSK:s ledning tidigare i höst.
Just nu är han expertkommentator på danska TV3. Poul var inte nöjd med den lönenivå som fanns i Sverige och ÖSK valde att i stället kontraktera Sixten Boström.

Claes Eriksson, tränare, Brommapojkarna
För Svartvitt bekräftade den förre BP-tränaren Claes Eriksson att han var intresserad av att träna ÖSK.
- Jag ser positivt på ÖSK som förening och det finns ett intresse av att träna ÖSK, berättade han.
Claes var dock inte huvudspåret och ÖSK valde att skriva kontrakt med Sixten Boström.

Eriksson tillträdde senare under hösten en befattning som spelarutbildningsansvarig inom Svenska Fotbollförbundet.

Erik Tengroth, försvarare, Östers IF
ÖSK var i somras i kontakt med Östers lovande försvarsspelare om en eventuell framtid i Örebro SK. På tisdagen (6/11) skrev Tengroth på ett kontrakt med Sirius i superettan.

Magnus Pehrsson, tränare, GAIS

31-årige Magnus Pehrsson var högaktuell som tränare i svartvitt nästa säsong. I tisdags träffade ÖSK-ledningen Magnus för att diskutera en framtid i klubben. Dagen efter skrev Pehrsson på ett kontrakt med den allsvenska konkurrenten GAIS.

Abiola Dauda, anfallare, Sölvesborg
Den 19-årige anfallaren, med artistnamnet "Abi", har stänkt in mål i division 2-klubben Sölvesborg och varit jagad av cirka halva allsvenskan. Han testspelade och imponerade väldigt i en B-lagsmatch mot Djurgården då han bland annat gjorde två mål. Till slut blev valet Kalmar FF där Abiola skrev på ett treårskontrakt.

Sören Åkeby, tränare, Malmö FF
Illvilliga rykten har placerat mannen som myntade uttrycket "En fara för Svensk fotboll" om ÖSK i klubben som efterträdare till Urban Hammar. En artikel i Aftonbladet 2007-10-31 sätter dock stopp för dessa dumheter.
Enligt tidningen skall ÖSK:s spelartrupp helt ratat Åkeby med motiveringen att man ville ha en tränare "med bättre psykologiska kunskaper och en mindre fysiskt inriktad fotbollsfilosofi". Åkeby skrev istället ett kontrakt med norska Ålesund.

Mikael Stahre, tränare, Väsby United
Stahre, som varit på tapeten som ÖSK:s nye tränare sedan i början av november, förnekar att han ska ta över tränarjobbet i Örebro SK redan till nästa säsong. Kommer fortsätta som tränare i Väsby (som är farmarklubb åt AIK).

Julius James, försvarare, Connecticut Huskies

Rapporter talar om att sportchefen Lennart Sjögren och Arvi Taaler fått upp ögonen för en spelande mittback vid namn Julius James. 23-åringen, bördig från Trinidad och Tobago, rankas som en av de bästa spelarna i collegefotbollen och flera klubbar är ute efter hans namnteckning. 

Agenten Patrick Mörk dödar dock sedemera detta rykte med en välriktad dementi till Svartvitt. Det verkar som om det var NA, som var ute i ogjort väder då denna kandidat lanserades.
- Det är en tidningsanka. Han är inte aktuell, förklarar Patrick Mörk för Svartvitt.


Conny Karlsson, tränare, Trelleborgs FF
Conny Karlsson rapporterades vara en av ÖSK:s tilltänkta tränare till nästa säsong, men han var inte huvudspåret. Nu har Karlsson i stället gjort klart med en ny klubb i norska Sparta Sarpsborg rapporterar den norska tidningen Sarpsborg Arbeiderblad.

Njoku Philip Emeka, mittfältare, Festac Sports Academy (Nigeria)
Den unge nigerianen visade upp en del kvaliteter under sitt veckolånga provspel med klubben men ÖSK aviserar att man inte tänker satsa på honom.
- Vi har valt att inte gå vidare med honom. Han har en bra speed i kroppen och andra spetskvalitéer, men det är inte den spelartyp som vi söker efter, säger sportchefen Lennart Sjögren till Svartvitt.


Förluster: 
Abgar Barsom, mittfältare, Fredrikstads FK 
Abgar har gjort stor succé när han återvände till hemstaden och fixade uppdraget att rädda kvar Örebro SK i allsvenskan. Flera intressenter har visat intresse, och om "Abbe" lämnar ÖSK vill han helst söka sig till en klubb utomlands. Inväntar nog också ett beslut om vem som blir ny tränare i Sportklubben. Har enligt egen utsago sagt att han kommer fatta ett beslut i januari.

Abgar befinner sig just nu (3/12) i norska Fredrikstad som tränas av Anders Grönhagen. Klubben uppges, enligt fotbollskanalen.se, ha erbjudit ett kontrakt i mångmiljonklassen. Abgar väljer att avvakta, som tidigare nämnts, tills efter jul med vart han kommer spela fotboll 2008.

Så gott som allt verkar nu vara klart beträffande Abgar Barsoms kontrakt med norska Fredrikstads FK. På sin hemsida skriver klubben att man nått en muntlig överenskommelse med Barsom om ett tvåårskontrakt.

Joel Riddez, försvarare, Strömsgodset
Joel, som varit bästa ÖSK:are de två senaste säsongerna, väljer nu att lämna ÖSK. Norska Strömsgodset och lagkaptenen kom överens i dag om kontraktet.

Fredrik Jansson, försvarare,  IK Brage
Allt tyder på att "Frippe", som inte fick något nytt kontrakt med ÖSK, återvänder till Dalarna för spel med Brage.
- Om inget oförutsett händer och kontraktet är skrivet enligt det vi kommit överens om under förhandlingarna så skriver jag på, säger Fredrik till Borlänge Tidning.
 
Den 27.12 skriver Brage på sin hemsida att kontraktet är påskrivet och klart.

Jon Lundblad, anfallare, Ljungskile
"Super-Jon" har tyvärr inte övertygat efter att ha anslutit från franska Stade de Reims i somras. Har gått från klarhet till klarhet i, tyvärr, en negativ bemärkelse och hamnade allt längre ifrån spel. I dag (15/12) bekräftar allsvenska nykomlingen Ljungskile att Jon skrivit på ett kontrakt med klubben.


Fredrik Samuelsson, försvarare, Assyriska

Högerbacken återvänder till samma klubb som han anslöt ifrån, dvs Assyriska FF. ÖSK valde att inte erbjuda Fredrik något nytt kontrakt efter fem säsonger i den svartvita dressen. Assyriska gick i år upp i superettan.


Urban Hammar, tränare, slutar
Urban har kommit in och tagit sitt hjärtelag från jumboplats till säker mark och spel i allsvenskan även nästa år. Fanns med i diskussionerna om nytt kontrakt men valde att återgå till sitt jobb som riksinstruktör vid Svenska Fotbollsförbundet.

Lars Larsen, mittfältare, slutar

Gammeldansken avslöjade redan i somras för ÖSK-ledningen att årets säsong kommer bli den sista i den svartvita dressen. Har varit, och kommer vara förknippad som, en stor spelare i Örebro även om denna säsong varit långt ifrån hans bästa i kunnande. 

Magnus Samuelsson, försvarare, Degerfors IF

"MaSa" har varit utlånad till den norska klubben Raufoss som krigar i botten i Norges motsvarighet till superettan. Har ett utgående kontrakt som inte kommer att förlängas till nästa år. Magnus har kommit överens med Degerfors om ett korttidskontrakt. Under de närmaste 10 månaderna kommer Magnus att representera brukslaget från den västra länsdelen.

Anton Dedaj, mittfältare, klubb ej klar
Anton gjorde debut mot Djurgården på Stockholm Stadion när han ersatte Patrik Anttonen till andra halvlek. Han visade efter de 45 minuterna att han inte var den spetsspelare som Urban Hammar hoppats på. Kommer inte att erbjudas nytt kontrakt. Landskrona BoIS har visat intresse för albanen.

Ian Jeffs, mittfältare, Fylkir 
Inte helt oväntat  visar det sig att engelsmannen Ian Jeffs kommer att fortsätta sin fotbollskarriär på Island. Efter att ha hamnat i frysboxen under Patrick Walkers sista år som ansvarig skickades han tillbaka till  ìB Vestmannaeyjar. Fortsättning visar sig nu följa om än inte hos ìBV. Jeffs tar ett steg uppåt i den isländska fotbollshierarkin och att han under nästa säsong kommer att representera Fylkir, som den senaste säsongen belade tredje plats i den isländska förstaligan.


Johan Pettersson, mittfältare/anfallare, Degerfors IF
Johan har fått fundera över helgen, och har nu bestämt sig för att han vill gå vidare, säger Lennart Sjögren till NA. Johan har kontrakt med ÖSK även för 2008 men väljer att inte fortsätta karriären i ÖSK, det är ännu inte klart vilken klubb som blir nästa adress för forwarden som skolades om till mittfältare innan han den här försäsongen fick ta ännu ett kliv ned till högerbacksplatsen.

Karlskoga-Kuriren uppger att Johan Pettersson är så gott som klar för Degerfors. Uppgörelsen gäller ett lån över 2008 vilket Johan själv tycker är positivt då han kan bo kvar i Örebro. I artikeln framgår också att det finns en del utländska intressenter, främst från Norge, men Degerfors verkar vara det hetaste alternativet för Johan. 

Johan Pettersson blev definitivt klar för Degerfors IF under fredagskvällen och kommer till den värmländska klubben på utlåning under kommande säsong.

Sandro Pavicevic, anfallare, BK Forward
Sandro togs upp som lärling i A-truppen för två år sedan. Mer än en match som inbytt mot Jönköpings Södra blev det dock inte för den hårt arbetande anfallaren. Under fjolåret var han utlånad till BK Forward, för vilka han gjorde fem mål på 19 matcher. Något tredje och avslutande lärlingsår blir det dock inte hos ÖSK. NA skriver den 20 februari att Sandro och Forward är överens om en övergång. Nu återstår bara att ÖSK och Forward skall komma överens om formaliteterna kring övergången, vilket man kommer att göra någon av de närmaste dagarna.

Niklas Lönnqvist, mittfältare, BK Forward
Precis som Sandro togs Niklas upp som lärling för två år sedan. Någon riktig chans att etablera sig på sin bästa position på det inre mittfältet fick han dock aldrig, eftersom ÖSKs dåvarande tränare konsekvent spelade honom som högerback i reservlaget under hans första säsong. Under fjolåret var han utlånad till BK Forward, men fick se mycket av säsongen spolierad på grund av knäskador. Den löpstarke mittfältaren kommer säkert att kunna tillföra Forward en hel del om han kan hålla sig skadefri. Precis som fallet är  med Sandro, så är klubb och spelare överens och enbart formaliteter återstår innan övergången är helt klar.


Rykten ut: 
Nedim Halilovic, anfallare, okänd klubb
Målsuccén från i fjol har uteblivit under debutåret i allsvenskan för Nedim. En av klubbarna som nämnts som en eventuell ny klubbadress är Lokomotiv Moskva.
- Jag har aldrig nämnt något klubbnamn, utan det är media som har antytt det. Det jag kan säga är att många lag studerar spelare och att flera klubbar tycker att Nedim är en intressant spelare, säger agenten Miro Jaganjac till Svartvitt.


Truppen:
 
Tränare:
Sixten Boström
Alexander Axén

Målvakter:
Peter Westman
Richard Richardsson

Försvarare: 
Magnus Wikström 
Patrik Anttonen
Glenn Holgersson
Patrik Haginge
Moses Reed
Bertin Samuel Ze Ndille
Joakim Green
Oskar Johansson

Mittfältare: 
Magnus Kihlberg
Fredrik Nordback 
Robert Walker 
Samuel Wowoah
Sebastian Henriksson
James Frempong
Nordin Gerzic
Kristoffer Näfver
Eric Magloire Bassombeng

Anfallare: 
Stefan Rodevåg
Nedim Halilovic
Michael Jidsjö
Roni Porokara

Svartvittjohannes.avenbrand@gmail.comByafire2008-02-20 11:55:00
Author

Fler artiklar om Örebro