2-0 förlust i bottenmötet borta mot Falkenberg

Giffarnas vinstfria rad förlängdes med ytterligare en match idag. Det var ett lika håglöst lag som i de senaste matcherna. Ett tempofattigt passningsspel som endast vid sällsynta tillfällen skapade någon som helst oreda och endast vid ett tillfälle en riktigt het chans räckte inte till för att ens vara nära poäng mot Falkenberg som mycket rättvist vann matchen efter två mål i första halvlek.

Det var ett GIF-lag som med en stark dos av vänlighet hade ryckt upp sig något i de två senaste matcherna som tog sig an Falkenberg på bortaplan. Joel Cedergren gick ut före matchen med att man inte skulle ändra något i spelet utan köra på med samma spel som varit allt annat än vägvinnande under en lång tid. Giffarna visade tydligt att man följde detta spel som Joel lovat genom att återigen spela ett väldigt tempofattigt passningsspel där allt som oftast bollen hamnade tillbaks i egen backlinje när Falkenberg i den ultrarapid Giffarna spelade med lyckades täppa igen eventuella hål förtjänstfullt. Joel var för övrigt även tydlig i halvtid, trots 0-2 underläge, att man skulle fortsätta spela sitt eget spel, dvs ett långsamt passningsspel som inte orsakade Falkenberg några som helst bekymmer i första halvlek.

I första halvlek var det i det närmaste helt dött tills Giffarna valde att ge bort bollen gratis till Falkenberg vid två tillfällen. Första gången skarvade man en Falkenbergspelare (Enzima Peter) fri vilket tvingade Lloyd Saxton till en helt ok räddning. Andra gången lyckades man bättre med att hjälpa Falkenberg. En helt absurd boll från vänsterkanten av vänster mittback Alexander Blomqvist gick rakt till Tobias Karlsson som spelade bollen vidare till Robin Östlind som förtjänstfullt placerade bollen i mål. Möjligt att det var en boll som Saxton borde kunnat rädda men han ska förstås inte lastas över målet då det var Alexander Blomqvist som hjälpte Falkenbergsspelarna. Detta är en naturlig konsekvens av Giffarnas desperata behov av att spela bollen upp genom backlinjen till mittfältet för att i bästa fall kunna nå anfallet i slutändan. Det märkliga med Giffarnas spel är att man hellre tar chansartade passningar i eget straffområde än i uppbyggnadsspelet till anfallet vilket är något man trodde skulle ha åtgärdats för länge sedan och som borde vara Joel Cedergrens fall när han rimligen snart tappat förtroendet från GIF-ledningen. Det spel Giffarna ägnat sig åt den här säsongen är inte samma som förra säsongen. Då spelade man ett snabbt och rappt passningsspel som var vägvinnande. Att man inte gör det den här säsongen beror förmodligen mer på att övriga lag hittat ett enkelt motmedel mot Giffarnas offensiv än att spelarna inte presterar på samma nivå. Trots detta har Giffarna justerat sitt spel. Det verkar som man saknar Ferran Sibila ohyggligt för det verkar som det var han som gjorde de justeringar som slog ut så väl förra säsongen för i starten av säsongen så såg det inte heller bra ut 2018.

Falkenbergs mål följdes av en sannolikt rätt tveksamt dömd straff. Det känns som Falkenbergspelaren får en allt för marginell touch för att straff skulle vara befogad men om detta var fallet har jag inte orkat lägga kraft på att undersöka närmare. Oavsett så dödar Chibuiki matchen helt när han i 34:e minuten bekvämt placerar in straffen i mål. I första halvlek var det hetaste Giffarna fick ihop en nick i knapp styrfart i mycket otacksam höjd av Peter Wilson. Detta håller naturligtvis inte mot något lag, än mindre mot en bottenkollega även om man spelar borta. Kan trots detta tilläggas att Giffarna hade sin främsta anstormning under matchen efter 2-0 målet. Det kom plötsligt lite jävlar anamma efter målet.

Falkenberg skapade inte nämnvärt med heta chanser men var trots detta farliga några gånger redan före ledningsmålet. Efter 2-0 målet skapade man än mindre men var ändock de lag som vaskade ihop mest halvchanser.

Andra halvlek var en enda stor gäspning. Joel hintade i halvlek att han inte ämnade göra några förändringar och det gjorde han inte heller förrän väldigt sent. I 68:a minuten tvingas Gracia ge upp och då byter Joel in Oliver Berg och mitt intryck var att man då ändrade till fyrbackslinje. Berg lyckades inte göra något intryck och någon ökad press mot Falkenbergs mål ledde det inte till. Giffarna har trots allt sina två främsta målmöjligheter i andra halvlek. Direkt efter bytet så tvingar Pol Roige Falkenbergs målvakt till en rätt obesvärad räddning. På efterföljande hörna kommer sen den andra, och klart hetaste, chansen när först Mas stoppas av Falkenbergs målvakt som gör sig för stor och sen Konate i efterdyningarna får nästintill öppet mål men i stressat läge slår bollen långt över. Märkligt nog skapar inte Giffarna något av värde sista 20 minuterna. Man gör ett till byte när man desperat byter in Pol Moreno för att ta emot långbollar men han får inte mycket att jobba på. Det förblir en gåta varför man inte med så oerhört hackande spel avstår från att byta in Chidi Omeje eller Tobias Eriksson även om man förstås enkelt kan klura ut att det beror på att Joel Cedergren verkligen hatar att byta spelare. Handlingsförlamningen som Joel Cedergren återigen visar från bänken borde betyda att han får kicken efter dagens match, speciellt med tanke på att hans kontrakt går ut vid årsskiftet och man har två assisterande tränare att tillgå som ersättare, men känner man Urban Hagblom rätt så kommer han vänta än längre med tränarbyte då så varit fallet även tidigare när man åkt ur allsvenskan pga kapsejsande spel. Förhoppningsvis har jag dock fel för oavsett hur kompetent Joel Cedergren är så har Giffarna inte råd att ha kvar en tränare som så totalt är utan idéer om hur man ska vända detta och även verkar helt sakna kapacitet att få spelarna att lyfta sig närmare den nivån man hade förra säsongen.

Hos Giffarna var det ingen som utmärkte sig. Alexander Blomqvist borde spelat bort sig från startelvan på bekostnad av Pol Moreno såvida Carlos Gracias skada inte håller honom borta från spel. Juanjo var trots allt rätt ok idag och det blir ett stort avbräck när han tvingas vila pga avstängning mot Östersund. Pol Roige som såg lovande ut senast var väldigt anonym idag medan nya spanjoren gjorde ett något bättre intryck i en hopplös situation där han fick ytterst lite att jobba på. Anfallsspelet hos Giffarna är oerhört idefattigt men noterbart är även att försvarsspelet är av medioker kvalitet trots att man har tre mittbackar och dessa är rätt dåliga på att flytta uppåt i banan. Jag tycker faktiskt inte att Giffarna var sämre idag än mot Häcken och Hammarby. Falkenberg var faktiskt bättre än de lagen var mot Giffarna utan att för den skull imponera.

För att Giffarna ska ges någon rimlig chans att klara sig kvar lär det krävas ett tränarbyte snarast. Kan man tro att detta kommer att ske? Som jag redan nämnt tror jag det kommer dröja ett bra tag till innan man tar sådant beslut trots att man nu är på nedflyttningsplats trots att det före säsong mest var snack om man kunde hota om Europaspel.