Silly Season 07/08 – Salomonsson väljer bort HIF
"Should I stay or should I go?"

Silly Season 07/08 – Salomonsson väljer bort HIF

Silly Season är här och som vanligt hittar du de senaste ryktena här på HIF E-zine! 2007 var på många sätt ett kaotiskt år med en osannolik turbulens i spelartruppen. Silly Season 07/08 blir antagligen lugnare även om det såklart kommer att hända en del på båda fronter.


De senaste uppdateringarna i röd skrift.

Klara nyförvärv

+ Bosse Nilsson, tränare
Bosse tar tills vidare över tränarsysslan i HIF och lämnar därmed sitt uppdrag som sportchef. Bosse tränade HIF mellan 1987 och 1994 och nådde då stora framgångar.

+ Joel Ekstrand
, försvarare
Ekstrand har skrivit på ett flerårskontrakt med HIF och flyttas därmed upp från "high-potentialgruppen". Joel är en mycket talangfull mittback och han är given i det svenska U19-landslaget.

+ Mathias Unkuri, mittfältare
Unkuri är numera en del av A-truppen efter att ha signerat ett kontrakt som löper t.o.m. 2010. Unkuri spelade både Royal League, Allsvenskan och UEFA-cupen under 2007, men tillhörde då high-potentialgruppen.

+ Andreas Granqvist, försvarare
Efter en tids spekulationer står det nu klart. Granqvist lånas av Wigan fram till em-uppehållet.

+ Denilson, anfallare
Från ingenstans dyker den offensive brassen upp. Enligt hif.se en av Brasiliens största talanger just nu.

+ Tobias Holmqvist, anfallare
Den 19-åriga anfallaren återvänder till HIF efter att ha varit utlånad till GAIS.

+ Marcus Bergholtz, mittfältare
19-åriga Bergholtz, som jagats intensivt av bland andra West Ham, har nu äntligen skrivit på ett a-kontrakt med HIF. Kontraktet gäller till sommaren 2010.  


Klara förluster 

- Stuart Baxter, Finland
Baxter blir ny förbundskapten för Finland.

- Hans Eklund
, Viborg 
Hans Eklund tar över tränarsysslan i Viborg. Eklund har tidigare spelat i den danska klubben och återvänder nu som huvudtränare.
 


- Andreas Jakobsson
, Svalövs BK
Andy har valt att avsluta sin fotbollskarriär på elitnivå och Svalövs BK i division 5 drog vinstlotten. Jakobsson kommer att spela matcherna i UEFA-cupen men sedan är en strålande karriär över. Tack för allt Andy!

- Andreas Dahl, Nordsjälland
Dahl tackar för sin utbildning genom att gå som bosman till danska Nordsjälland. 

- Tarmo Neemelo, Mypa
Neemelo blir en dyr affär för HIF men efter utlåningar till Estland och GIF Sundsvall har HIF nu sålt Tarmo till Mypa i finska ligan.

- Imad Khalili, IFK Norrköping
Imad fick aldrig sitt genombrott i HIF så efter utlåningar till Randers och Bunkeflo skrev han  på ett permanent kontrakt med allsvenska nykomlingen IFK Norrköping. Imad förlängde sitt kontrakt med HIF i somras och HIF kan därför ta ut en marknadsmässig övergångssumma. Tack Imad!

- Gustaf Andersson, anfallare
Har gått skadad hela säsongen och erbjöds inte inte nytt kontrakt. Avslutade därmed sin elitkarriär i fotboll. 

- Olivier Karekezi, Ham Kam
Karekezi lämnar HIF för att få speltid och rwandiern skrev på ett tre-årskontrakt med Ham Kam från Norge.


Utlånade spelare

Mcdonald Mariga, Parma
Mariga tillhör fortfarande HIF men är som bekant utlånad till sommaren 2008. 

Leandro Castan, GR Barueri 
Castan har inte lyckats ta en plats i HIF:s startelva och man väljer därför att låna ut honom året ut. Därefter har GR Barueri en köpoption på honom.

Pär Hansson, Ängelholms FF
Var under 2007 ordinarie målvakt i ÄFF som lyckades ta steget upp i Superettan. Stannar i Ängelholm 2008. 

Sebastian Carlsén, Inter
Den 17-åriga mittfältaren är utlånad fram till sommaren, då den italienska storklubben har en option på att köpa loss Carlsén.

Henrik Fribrock, Ängelholms FF
HD berättar att Fribrock kommer att vara utlånad till ÄFF i Superettan 2008. Även Öster var aktuellt men till slut föll valet på ÄFF som verkar stiga fram som HIF:s samarbetspartner nummer ett. Tillhörde "high-potentialgruppen" 2007.

Patrik Åström, Ängelholms FF
Enligt HD lånas även Åström ut till ÄFF under förutsättning att han kommer överens med HIF om förlängt kontrakt. Tillhörde "high-potentialgruppen" 2007.
 
Hansson, Fribrock och Åström kommer att fortsätta träna med HIF lite då och då och de kan även plockas hem till HIF vid behov.


----------------------------------------------------

Rykten nyförvärv 

Yakubu Alfa, Niger Tornadoes FC
Alfa är en ung talangfull anfallare från Nigeria. Han var en av de lysande stjärnorna på U17-VM förra året är enligt uppgift en stark och tekninsk anfallare med bra passningsfötter. Bosse Nilsson har hyfsad koll på Alfa, som kommer att träna med HIF från och med i eftermiddag. Vid nämnda U17-VM 2007 gjorde Alfa turneringens mål. Målet finns på följande länk: http://fifa.com/newscentre/videos/player.html#ch=u7g&id=588891


James Chamanga, Moroka Swallows
28-åriga Chamanga leder skytteligan i den sydafrikanska ligan med 10 mål på 11 matcher. Han är även given i Zambias landslag och gjorde nyligen mål i afrikanska mästerskapen. Enligt HD är Chamanga aktuell som Omotoyossis ersättare och Bosse Nilsson bekräftar att han har talat med zambiern vid några tillfällen. Kanske gör HIF "en Mariga-Chansa" och värvar ersättare före en försäljning av Razak är genomförd?

Johnny Lundberg, Nordsjälland
Den 25-åriga mittbacken är enligt fotbollskanalen.se intressant för både MFF och HIF. Representanter från de båda klubbarna ska ha spanat in Lundberg i helgens match mot Odense.
- Jag har hört att de var och kollade. Det är roligt att svenska klubbar visar intresse, säger den förre BoIS:aren till Fotbollskanalen. 
Känns steget från Nordsjälland till Malmö eller Helsingborg som ett steg upp?
- Absolut, det är bra klubbar. Malmö har många bra spelare även om man inte fått till det. Helsingborg har visat klassen i Uefa-cupen. 
(Har du läst det här Andreas Dahl?)


Rykten förluster 

Razak Omotoyossi,
anfallare
Det internationella transferfönstret är (nästan) stängt men en försäljning av Razak till utlandet är ändå inte utesluten. Ryska och ukrainska ligan har fortfarande ett öppet transferfönster och enligt HD finns seriöst intresse från fyra ryska och en ukrainsk klubb. Razak kom till HIF från Moldavien där han enligt uppgifter inte trivdes på grund av den utbredda rasismen. En flytt till ryska eller ukrainska ligan känns därför väldigt avlägsen även om ryska oljemiljardärer troligen kan skaka fram ett intressant bud.


Avskrivna rykten 

Eldin Adilovic,
Ivancnarogica
22-årig bosnier som enligt HIF kommer att vara på plats till torsdagens eftermiddagsträning. 1 A-landskamp och ett flertal U21-landskamper finns på den 188 cm långe anfallarens meritlista. Enligt sportchef Jesper Jansson har Adilovics närvaro ingenting att göra med en eventuell flytt för Razak. Var inte intressant för HIF i dagsläget.

Emerson, okänd klubb
Brasiliansk anfallare som tidigare ingått i Flamengos A-trupp. 24 år gammal och beskrivs som en rörlig forward med bra driv i steget. Deltog på Gran Canaria men höll inte den klass som utlovats.

Sifosi Myeni, Moroka Swallows FC
Sydafrikansk U20-landslagsman. Yttermittfältare. Deltog på Gran Canaria men är inte aktuell i detta skedet.

Ailton Almeida, FC Köpenhamn
Enligt HD är den förre örgrytespelaren en av de anfallare som HIF tittar på. Ailton har inte lyckats i Danmark och FCK vill därför göra sig av med brassen. Baxter bekräftar att Ailton finns under bevakning men samtidigt känns det långsökt att HIF skulle göra en sådan stor affär utan att Razak lämnar.

Johan Oremo, Gefle
Den unge anfallaren har gjort en lysande säsong i Gefle och nu rycker storklubbarna i honom. Just nu leder HIF racet men en fortsättning i Gefle är också aktuell. Under lördagen (22/12) bekräftade Gefles ordförande att man är överens med HIF om en övergång och att det nu är upp till HIF och Oremo att komma överens om ett kontrakt. Till E-zine bekräftar Oremo att han besökt Helsingborg och HIF.
Oremo har enligt Gefles officiella hemsida tackat nej till HIF.

Knut Törum
Törum fick gå från Rosenborg trots succén i Champions League. Magra resultat i ligan var föklaringen och nu menar HD att Törum finns med på HIF:s lista. Enligt HD.se (3/12) är inte Knut Törum längre aktuell för att leda HIF. Detta säger Jesper Jansson i en kort intervju med tidningen.

Mattias Lindström, Ålborg
Den förre HIF:aren har ett utgående kontrakt med Ålborg och var i somras nära en övergång till HIF. Lindström kan inte längre utnyttja artistskatten i Danmark och han lämnar därför vårt grannland. HD.se skriver (27/10) att HIF inte längre har någon kontakt med Mattias och att han själv gärna vill utanför Skandinavien en vända. Allt lutar åt Wacker Innsbruck, men det finns även andra intresserade klubbar i Norge, Belgien, men också Sverige. Mattias tror själv att det svalnande intresset från HIF beror på att klubben numera har tillräckligt med mittfältare i truppen.

Claes Olofsson, Nosaby IF
Mittbacken Claes Olofsson deltog i b-lagsmatchen mot Ängelholms FF och gjorde enligt uppgift bra ifrån sig. 21-åringen fick en halvlek som högerback och en halvlek på sin ordinarie plats och Olofsson imponerade. Mjällby var dock "hetare på gröten" och fick nosabyspelarens namnteckning.

Emil Salomonsson, Ängelholms FF
Snabb och löpstark yttermittfältare med meriter från ungdomslandslagen. Född 1989. Deltog på Gran Canaria och fick fina vitsord från P-O Ljung. Salomonsson valde dock att skriva på för Halmstads BK.

Fredrik Liverstam, Högaborg
Mittback från Högaborg. Född 1988. Deltog på Gran Canaria och även han fick beröm av P-O:
"Väldigt bra, positiv kille som var sugen på att spela. Vad jag vet har han inte spelat mot så namnkunniga spelare tidigare, men gick in totalt respektlöst med en offensiv attityd. Han gjorde ett positivt intryck."
Inte aktuell i nuläget.

Morten Wieghorst, FC Nordsjälland
Enligt HD är dansken HIF:s huvudspår i jakten på ny tränare. Problemet är att Wieghorst nyligen skrivit på ett långt kontrakt med Nordsjälland och därmed måste lösas från sitt kontrakt. Wieghost spelade tillsammans med Henrik Larsson i Celtic. HIF valde en intern lösning och dansken är därmed inte aktuell i dagsläget.

Patrik Sundström, Högaborg
Högaborgs tränare är enligt rykten till E-Zine mycket intressant för HIF nykomponerade tränargrupp. Sundström har tidigare spelat i HIF och måste lösas från sitt kontrakt om HIF bestämmer sig för att de vill ha honom redan nu. HIF valde en intern lösning.

Rickard Fransson, Mjällby AIF
33-årig målvakt som deltog på Gran Canaria och gjorde bra ifrån sig. Berglund blev knäskadad i första träningsmatchen och HIF:s tanke var därför försöka knyta till sig Fransson på lån. Idag meddelar dock HIF:s sportchef Jesper Jansson att man inte väljer att skriva något kontrakt med Fransson. Istället fortsätter HIF att satsa på sina unga lovande målvakter och ger Pär Hansson och Hampus Nilsson chansen som backup till Daniel Andersson under våren.

Spelartruppen - 2008 (Källa: HD.se)

1 Daniel Andersson - 2009-12-31
2 Isaac Chansa - 2009-12-31
3 Adama Tamboura - 2009-12-31
4 Andreas Landgren - 2009-12-31 
5 Andreas Granqvist - 2008-05-30
6 Samir Beloufa - 2009-06-30 
7 Tobias Holmqvist - 2010-12-31
9 Denilson - 2008-06-30 (option 2012-06-30)
10 Marcus Lantz - 2010-12-31
11 Razak Omotoyossi - 2009-12-31
13 Olafur Skulason - 2009-12-31 
16 René Makondele - 2010-12-03
17 Henrik Larsson - 2008-12-31
18 Mathias Unkuri - 2010-12-31
19 Martin Kolar - 2010-12-31
20 Fredrik Olsson - 2009-12-31
21 Christoffer Andersson - 2010-12-31
22 Oscar Berglund - 2011-12-31
23 Erik Wahlstedt - 2009-12-31 
24 Marcus Nilsson - 2009-12-31 
25 Oskar Rönningberg - 2010-12-31
26 Joel Ekstrand 
27 Mike Sserumaga 
Rasmus Jönsson - 2010-12-31
Marcus Bergholtz - 2010-06-30

Dessutom...
Marcus Danielsson
Johan Falkesäter 



Dessutom...
Leandro Castan (2010-07-31) - Utlånad till GR Barueri 2008
Pär Hansson (2009-12-31) - Utlånad till ÄFF 2008
Henrik Fribrock (2009-12-31) - Utlånad till ÄFF 2008
Patrik Åström - Utlånad till ÄFF 2008
Fredrik Svanbäck (2009-12-31) - Utlånad till Jaro 080603 

Redaktionen2008-04-02 08:08:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"