2012 – en underbalanserad budget
När lämnar May?

2012 – en underbalanserad budget

En balanserad satsning?

Med hänsyn till att det varken finns reserveringar för kundfordringar eller några stora engångskostnader i övrigt, tyder det mesta på att 2011 års negativa driftsresultat beror på dels ökade avskrivningar, dels en icke-budgeterad kostnad för lön och sociala avgifter avseende Porcellis, men också på att lönekostnaderna totalt sett ökat.

Hur ser det då ut inför 2012 och hur ska HIF kunna vända utvecklingen?

Så här skriver HIF i förvaltningsberättelsen:

”Det kommande året innebär spel i såväl Allsvenskan som kval till Champions League. Med anledning därav underbalanseras årets budget medvetet genom en ökad kostnad för spelartruppen, i en begränsad och kontrollerad satsning. Det betyder att det krävs framgångar i Europaspelet och/eller med spelarförsäljningar för att göra ett plusresultat. Förutsättningarna för bådadera är dock goda.”

En underbalanserad budget klingar otäckt. Att budgetera med förlust är sällan ett framgångsrecept och om HIF skulle misslyckas i såväl Allsvenskan som Europa, med minskade intäkter som följd, kan 2011 års ekonomiska förtjänst snabbt vara uppäten.

Hur kommer det sig att ni väljer att underbalansera budgeten?

- Vi har haft en diskussion internt och anser att det är rimligt med en försiktig extra satsning i år. Vi vet att kostnaderna kan minskas kommande år, säger Myllenberg.
 
Med hur mycket är budgeten underbalanserad?
-  Vi kommer att presentera budgeten och hur vi resonerar på årsmötet.
 
Hur kan ni vara säkra på att minska kostnaderna om det behövs?

-  Det du kan göra är att släppa iväg spelare, men samtidigt är försäljningssituationen såklart sämre när man inte presterar. Vi anser dock att satsningen är så pass kontrollerad för att vi ska kunna hantera framtiden. Det har hela tiden varit Claes ledord, att vi inte ska konsumera framtiden.

De ökade avskrivningarna, vilka bör vara i samma storleksordning 2012, spelar viss roll, men också att HIF fortfarande har en relativt åldersstigen trupp. Genom exempelvis kontraktsförlängningen av Gashi och nyförvärven Santos, Sörum och Hanstveit så har kostnaderna ökat, trots att HIF sålde en hel del tongivande spelare under fjolåret. Myllenberg utvecklar resonemanget:

-  Vi har en del äldre spelare i truppen som är i slutet av sina karriärer och är dyra i drift, som kanske sitter på sitt sista stora kontrakt. Samtidigt, för att vara högt upp i tabellen och för att utveckla unga spelare att ta ytterligare steg så krävs det mentorer, spelare som kan uppfostra. Vi tror på vårt upplägg med nuvarande spelartrupp.

En extra satsning på Champions League i all ära, men många av värvningarna gjordes en bra bit innan det allsvenska guldet var säkrat. Och det faktum att det inte finns kvar något jätteutrymme i lönebudgeten gör att underbalanseringen snarare framstår som en nödvändighet än ett val. Detta resonemang styrks ytterligare genom att HIF trots ökade budgeterade intäkter på både publik- och sponsorsidan inte klarar av att balansera budgeten. På publiksidan budgeterar man som utfallet 2011 och på sponsorsidan räknar man 10 % högre än budget 2010 (guldbonus påverkar utfallet 2011).
 
Hade ni kunnat ha en fullständig trupp av nuvarande status om ni valt en budget i balans, eller hade ni tvingats lyfta upp fler ungdomar från egna leden?

- Nej, vi hade inte kunnat ha nuvarande status om budgeten skulle balanseras 2012. Dels på grund av den högre lönebilden som en högre medelålder ger, men också för att den nödvändiga föryngringsprocessen inte kunde hanteras enbart genom egna unga spelare under det närmaste året. Inför 2013 har vi alltjämt 19 kontrakterade spelare vilket sannolikt minskar behovet för många transfers och sign ons nästa år. Förhoppningsvis kan vi då också återigen finna fler spelare från egna led.
 
Hur stort utrymme finns det att ordna en ”stjärnspelare” innan Allsvenskan drar igång?

-  Vi har möjlighet att låna in en spelare, men under de premisser som vi själva satt upp. Vi är ett bra Allsvenskt lag, men tittar fortfarande på kompetens att utmana även i Europa.  Vi tror inte att det är dumt att låna in en spelare på kort tid som behöver en chans att visa upp sig.

Efter att köpet av Urruti inte blev av har vi tagit in ytterligare spelare. Hade vi idag kunnat lösa Urutti enligt ursprungdealen?
- Det hade blivit en högre risk för oss, som dessutom krävt externt kapital. Fast det senare var med i ursprungstanken också.

Så det är inte säkert att det blir någon ny forward?
- Inte om vi inte hittar någon som stämmer in på våra kriterier, både som spelare och rent ekonomiskt. Men som jag nämnde tidigare, vi har haft två spelare skadade som är på väg tillbaka. Och på senare tid har våra egna spelare som Kvist fått chansen. Vi får inte glömma att nya spelare kommer fram och får chansen först när det ges tillfällen.

Vad händer om ni hittar en spelare och lånar fram till den 1 augusti då? Vad sker därefter?
-  Beslutsläget kan vara ett helt annat då än nu. Det kan vara bra eller dåligt i Allsvenskan såväl som Europa. Vi får inte glömma att många av våra beslut fattas på väldigt osäkra underlag. Vad presterade vi ifjol? Hur gör konkurrenterna? Hur är sammansättning och stämning bland spelare och ledning? Det finns hela tiden en upp- och nedsida i framtiden att sia om. Vi kommer att bli geniförklarade om vi lyckas och idiotförklarade om vi misslyckas?
 
Geniförklarade i en stad som Helsingborg?
- *skratt* nej, det blir man sällan. Men vi hade åtminstone undvikit kritik.

Ett ständigt vågspel

Att HIF under 2011 förbättrat sin finansiella ställning råder det inget tvivel om. Det egna kapitalet har stärkts, bankernas kapitaltillskott har återbetalts och skulderna till investerarna har reglerats samtidigt som kassan ökat. Under 2012 kommer även kapitaltillskottet till Helsingborgs stad att vara återbetalt. Samtidigt har man genom ökade lönekostnader på truppen gjort ett litet risktagande, det går inte att sticka under stol med. Att dra några paralleller till krisen i början av 2000-talet är dock inte riktigt rättvist. Kopplingen mellan intäkter och kostnader är betydligt mer kontrollerad idag.

Också samarbetet med de externa finansiärerna är på en nivå som innebär att framtida avkastning i allt högre utsträckning tillfaller HIF. Samtliga spelarförvärv under 2012 har gjorts tillsammans med externa parter och detta är ytterligare ett sett att sprida risken och binda upp så lite framtida kostnader som möjligt. 




Fokuserar vi enskilt på budgeten för 2012 så har denna artikel till mångt och mycket varit ifrågasättande. Givetvis finns det också en möjlig uppsida. Oavsett den kritik som emellanåt riktas från supporterleden så tror dagens HIF-ledning stenhårt på sin trupp – och skulle man lyckas med bedriften att avancera till EL eller CL kommer resultatet även för 2012 att skjuta i höjden. Likaså lär hända den dagen May Mahlangu säljs till en utländsk storklubb. Vad som måste säkerställas är dock att ett sportsligt bakslag slår så minimalt som möjligt mot ekonomin. Det egna kapitalet efter återbetalning av kapitaltillskotten är inte mer än 12 MSEK, vilket ändå ger en viss marginal att misslyckas och hinna styra om kostnaderna.

I mångt och mycket handlar det om att ha en kompetent och ekonomiskt kunnig ledning och styrelse och även inom detta område ligger HIF förmodligen i framkant i Allsvenskan. Att ha som ledord "att inte konsumera framtiden" känns på något sätt betryggande, trots den underbalansering som nu sker 2012. Förhoppningsvis får vi fler svar på morgondagens möte, sen är det upp till sportchef, tränare och spelare att göra grovjobbet ännu ett år.

Fjolårets artikelserie avslutades med orden: ”2011 blir HIF:s år!”

I år ses vi i Europa!

Christian Rurfors2012-03-05 18:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen