Mörk: &#34Jag har rekommenderat ett antal namn&#34
Kanadensaren Atiba Hutchinson har gjort sig ett namn i Norden.

Mörk: "Jag har rekommenderat ett antal namn"

Agenten Patrick Mörk, som ligger bakom ÖSK:s scoutingresa till USA, berättar för Svartvitt om collegefotbollen.
- Det är egentligen en marknad som ingen tittat på, förklarar Patrick för Svarvitt.

Agenten Patrick Mörk, som Svartvitt tidigare berättat, har initierat en scoutingresa åt ÖSK som betyder att sportchef Lennart Sjögren och Arvi Taaler på torsdag tar sig till Boston, Massachusetts, för att titta på en del av matcherna i slutspelet av collegefotbollen.
- Det är jättespännande och jag är glad att de åker över och kollar på spelarna och några av de bästa collegelagen i USA. Jag har rekommenderat ett antal namn för dem att titta extra på. Tyvärr kunde jag inte göra dem sällskap då jag själv åker till Brasilien i morgon, berättar Mörk för Svartvitt.

Det var just i National Collegiate Athletic Association som ÖSK hittade sin första kenyanska import i Boniventure Maruti som anslöt till laget från Michigan Bucks.
- ÖSK har en tradition där. Jag minns när Jingblad var och kollade på de bästa spelarna i ett collegesammandrag runt år 2000. Han kom då hem och berättade för alla hur imponerad han var av nivån. Efter det är det egentligen en marknad som ingen tittat på och därför är det spännande även på det sättet.

Den senaste importen till svensk fotboll, hammarbyaren Charlie Davies, har dock inte visat upp sina riktiga färdigheter än.
- Nej, det var väl inte förrän i sista matchen som han exploderade. Jag trodde att han skulle bli ett stort affischnamn för collegespelare och vara en sensation men det har inte blivit så. Efter det att jag tog hit Atiba Hutchinson så har det inte blivit några större succéer som kommit hit. Det borde finnas potential för jäkligt bra nordamerikanska spelare och på många sätt borde de passa in här i Skandinavien. Det känns som att det bara är en tidsfråga innan de kommer.

- I Premier League så har de redan gjort sig ett namn. Där finns det redan drösvis med amerikaner. Det är betydligt fler amerikaner än svenskar i Premier League.

Major League Soccer kontra National Collegiate Athletic Association. Hur stor är skillnaden?
- Det man måste veta med det amerikanska systemet är att det finns en grundprincip inom amerikansk idrott att alla ska gå på college som ett steg på vägen. Till och med de stora basket- och amerikanska fotbollsstjärnorna går ju på college. Jag vet att det varit omskrivet det där med att de största stjärnorna som är meganamn ändå spelar på college och inte får något betalt. Så är det egentligen på de flesta ställen. Det finns några undantag, som i Europa, där man hoppar på en proffskarriär direkt.

- MLS har en låg lönenivå och man blir alltid uppbunden i cirka fyra år och ligan äger alla spelare. Det innebär att unga talanger, som Davies och Hutchinson, är mer lockade att ta steget över till Europa och göra en karriär här än att binda upp sig i MLS. Det är svårt att jämföra ligorna sinsemellan, men man kan säga att collegeligan är inkörsporten för fotbollen i USA. Det är när spelare går ut college och är på väg till MLS som man kan hugga dem, i "mellanzonen".

Det är inte bara amerikaner som Sjögren och Taaler lär få spana in.
- USA har en dragningskraft på många sätt och NCAA är verkligen en internationell historia. Maruti spelade där, till exempel. Det finns i princip alla nationaliteter och det kan vara klasspelare från Zimbabwe till Japan.

Hur bra skulle ett collegelag i USA klara sig mot ÖSK?
- Det är svårt att säga nivån egentligen. Jag skulle tro att de bästa lagen skulle ge ÖSK en match, fast det är unga killar. Det är inte helt jämförbart, men det är mycket bra spelare där.

Johannes Avenbrandjohannes.avenbrand@gmail.comByafire2007-11-07 01:05:00
Author

Fler artiklar om Örebro

Fem punkter från vallen #3