HIF dominerar i Europa – Austria Wien chanslösa
Toppinsats av Adama Tamboura som håller hög internationell klass.

Efter den bländande insatsen senast mot Galatasaray infriade HIF alla förväntningar, om nu sådana fanns, och körde över Austria Wien med 3 – 0. Hela laget förtjänar oerhört mycket beröm efter en klockren insats bortom all sans.

HIF började matchen aggressivt och i den 5:e minuten sköt Christoffer Andersson men Razak Omotoyossi fick tyvärr inte tag på bollen. Under den första kvarten spelade HIF mycket bra och höll Wien under stor press. Domaren gjorde dock en del konstiga bedömningar och var tyvärr svag matchen igenom.

I den 25:e minuten berövades HIF, en för de flesta, solklar straffspark. René Makondele, för övrigt fullständigt lysande ikväll, blev hakad i full fart på väg igenom Wiens straffområde. Dessförinnan hade Christoffer Andersson hunnit bränna ett bra läge till vänster i Wiens straffområde och Wien skjuta över i en central position.

Då 26 minuter hade gått skapade dock Wien ett jätteläge. Sedan började matchen gå ner i tempo efter att båda lagen bjudit på bra fotboll, med HIF som det främsta av dem. I slutet av halvleken verkade HIF bli lite ängsliga. Man var rädda om poängen till paus. Det resulterade i att Wien kom upp längre i planen och skapade några riktigt farliga situationer.

- Vi var lite försiktiga i första halvlek, det var svårspelat, sa Henrik Larsson om första halvlek.

Man minns särskilt i den 39:e minuten när Andreas Jakobsson blev fullständigt bortgjord på en tvåstegsfint innan ett distansskott gick stolpe ut. På tilläggstid i den 46:e minuten skapade Wien ett friläge men skottet från Florian Metz tog turligt i ribbans överkant.

- Efter 20 bra minuter tappar vi kontroll. Vi sa till oss själva i paus att lugna ner och ta tag i spelet igen, sa Olafur Skulason om första halvlek.

I paus var också Christoffer Andersson mindre nöjd. Både med domaren och med lagets egna insats.

- Vi hade tre lägen där han kunde ha blåst straff. Det är bara den sista passningen som inte sitter där men det måste komma i andra halvlek, sa Andersson till Eurosport.

Den andra halvleken börjar otroligt bra för HIF. Man kommer ut som ett helt annat lag och utdelningen kommer direkt. 1 – 0 efter att Makondeles inlägg nått Henrik Larsson som mycket kallt nickade ner till en fristående Skulason som i full fart mot mål inte gör något misstag. Nu startade en massiv press från HIF och i den 52:a minuten skjuter Andreas Dahl efter pass från Larsson ett stenhårt distansskott utmed marken som smiter strax utanför vänstra stolpen.

Adama Tamboura briljerade som vanligt på sin vänsterkant och hans samarbete med Christoffer Andersson var mycket givande. Hans fina inlägg i den 54:e minuten ställde Razak helt fri men han lyckades knäa bollen över mål. HIF var nu riktigt heta och inne i en bra period. I den 55:e minuten sköt Makondele ett distansskott som skapade stora svårigheter för målvakten. HIF radade nu upp målchanser och österrikarna stod och såg på medan de rödblåa ägnade sig åt totalfotboll på högsta nivå. Wien gick dock upp på en del kontringar och skapade en ströchans efter dryga halvtimmen.

I den 66:e minuten kunde dock inte Austria Wien stå emot längre. Efter att Makondele elegant lyft bollen över två backar in i straffområdet hoppade Larsson över bollen och Razak kunde på halvvolley dunka in bollen i marken och i mål. 2 - 0 och glädjen med självsäkerheten inom laget spred sig nu ännu mer. Man vågade spela ut hela sitt register med finess och förflyttningar.

I den 70:e minuten dödade HIF definitivt matchen. I ett fantastiskt mönsteranfall signerat Olafur Skulason klackade han först bollen till en fristående Razak som sköt rakt på målvakten. Bollen gick tillbaka till Andreas Dahl som slog ett perfekt inlägg till Razak som raklång språngnickade in 3 – 0. Därefter gjorde HIF ett byte för att säkra defensivt. Marcus Lantz in istället för Dahl som sprungit sig trött och inte var lika framträdande som vi brukat se honom på sistone. I slutet bevakade HIF ledningen men tillätt Wien att få till en ströchans i slutminuterna. HIF fick stående ovationer i slutskedet av matchen som ramades in av ett otäckt höstregn.

- Det är stort för hela klubben och staden, konstaterade Henrik Larsson efter slutsignalen

Stuart Baxter noterade också att HIF varit bra under första delen av halvlek ett men att man sen tappade i fart. Han var dock oerhört imponerad över sitt lags insats i andra halvlek.

- Vi var bra de första 15 – 20 minuterna. Sen blev vi passiva när vi inte fick in något mål och Austria Wien fick övertaget. I paus sa vi till varandra att vara mer modiga, att kliva in i duellerna. Sedan gör vi en magnifik andra halvlek, sa en lyrisk Baxter efteråt till Eurosport.

Med insatsen ikväll sållar sig HIF till en av de största prestationerna av ett svenskt klubblag på mycket länge. Visserligen kvalificerade man sig till Champions League för sju år sedan och IFK Göteborgs insatser på 90-talet går inte att förringa, men att gå så här långt i UEFA-cupspelet kunde ingen våga drömma om. Särskilt inte med tanke på hur det har gått i årets allsvenska.

Nu flödar sjävförtroendet och med nuvarande lag går inget lag i Europa nu säkert för HIF som nästa senvinter spelar sextondelsfinal i UEFA-cupen. Eller för att avsluta det på Olafur Skulasons sätt; ”Vi har ett jättebra lag. Vi är fantastiska framåt. Henke hittar passningar som ingen annan gör”.