HIF mot Champions League

Gruppfinalen mot franska Bordeuax slutade med förslust 2-1. HIF slutar därmed tvåa i gruppen och i 1/16 delsfinalen väntar därmed Champions League grupptreor.

HIF slutar tvåa i gruppen efter att ha förlorat gruppfinalen mot franska Bordeaux under kvällen.

Fransmännen startade matchen bäst och redan i den tolfte minuten tog laget ledningen genom anfallaren Chamakh som sprang ifrån HIF-försvaret och placerade in bollen bakom Andersson i mål.

HIF verkade dock inte allt för nedslagna av Bordeauxs ledning utan fem minuter efter målet samlade Tamboura upp en dåligt rensad hörna och fann en löpande Henrik Larsson i straffområdet som fri med målvakten placerade in 1-1 vid målvaktens vänstra stolpe.

Efter kvitteringen är det Bordeaux som fortsätter att styra spelet och de försöker komma runt på inlägg på kanterna. Om det var tänkt så eller om det var Lantz och Skulason som tvingade fransmännen till det är svårt att säga men de gjorde ett himla bra jobb matchen igenom.

Trots fransmännens stora bollinnehav skapar de inga riktigt bra chanser och HIF har inga problem att hänga med i tempot. HIF har svårt att spela sig till bra chanser utan det är främst genom fasta situationer som laget skapar något.

Med 10 minuter kvar till paus drar Tamboura på sig en varning efter en tröjdragning.

Strax innan paus har laget två bra chanser genom Christoffer Andersson som skjuter strax över från 16 meter och genom Omotoyossi som försöker frispela Henrik Larsson men en back hinner precis i mellan.

Det sista som händer innan paus är att Tamboura är nära att dra på sig sitt andra kort men slipper undan med en rejäl tillsägelse från domaren.

1-1 i paus och HIF är minst lika bra som fransmännen. Fransmännen har mer boll men
skapar inga riktigt heta chanser efter ledningsmålet och HIF är med i matchen inför andra.

De första minuterarna i andra halvlek är rätt så händelselösa. Men mellan minuterarna 54-57 skapar HIF tre riktigt bra chanser. Först hittar Larsson Makondele på mittplan som rycker ifrån sin försvarare samt en utspringande Rame i målet, med öppet mål hinner dock en back tillbaka för att rädda Makondeles skott från att gå i mål.

Andra chanser uppstår efter hörnan från Makondeles chans och bollen hamnar hos Razak som tappar bollen till Skulason som via Bordeaux spelare tvingar Rame att tippa bollen över mål.

Två minuter senare har HIF frispark mitt på fransmännens planhalva, Rame går ut för att boxa bort bollen men missförstår försvararna som också går upp i situationen och bollen hamnar hos Lantz som lobbar bollen utanför.

Med en halv timme kvar av matchen händer det som var på väg att hända precis innan paus, Tamboura är sen in i en situation och får lämna planen efter sin andra varning i matchen. Inget att säga om, Tamboura är sen in i situationen och domaren gör helt rätt. Baxter kanske skulle ha gjort ett byte då han visste att Tamboura låg nära ett andra gult kort i matchen?

Omotoyossi får strax efter utvisningen gå ut och in kommer Svanbäck. Christoffer Andersson tar Tambouras plats och Svanbäck Anderssons.

Lantz drar på sig en varning strax efter utvisningen på Tamboura och lyckas reta upp Jussie som inte alls tycker om att Lantz drar honom i tröjan.

HIF får en frispark en bit utanför Bordeauxs straffområde i den 68:e minuten som Jakobsson väljer att skjuta på mål. Skottet är inga problem för Rame som sätter igång spelet direkt med ett långt utkast och bara någon minut senare gör hemmalagets Jussie 2-1. Alonso slår en perfekt boll mellan Wahlstedt och Jakobsson till en djupleds löpande Jussie som placera in bollen mellan benen på Daniel Andersson.

Efter Bordeauxs ledningsmål skapar de ytterligare ett par riktigt bra chanser men Andersson håller kvar laget i matchen och visar att formen är fortsatt god.

HIF:s stora kvitteringschans kommer med fem minuter kvar då Svanbäck tar bollen på mittplan och genom väggspel med Lantz kommer helt fri med Rame som gör en lysande benparad och bollen går i ribban ut.

HIF gör två byten till på slutet då Chansa ersätter Skulason och Unkuri Makondele. Sista chansen får Bordeaux men Andersson räddar.

Laget gör trots förlusten en mycket bra match och kunde med lite tur ha vunnit. Sett till antalet chanser har båda lagen ett par riktigt bra chanser utöver målen. Utvisningen förstörde mycket och Baxter får tar på sig ansvaret att han inte tog ut Tamboura som sedan tidigare låg illa till hos domaren.

Bäst i HIF var Daniel Andersson som gjorde ett par riktigt svettiga räddningar.

HIF slutar tvåa i gruppen och får därmed möta ett lag från Champions League. Man kan få möta bland annat Liverpool, Porto, Rosenborg eller Schalke 04.