Allt inför lottningen
Äventyret går vidare, med eller utan Larsson.

Allt inför lottningen

Imorgon klockan 13 lottas Uefacupens sextondelsfinaler och HIF deltar tack vare höstens sensationella insatser i Europa. Givetvis finns det bara riktigt starka lag kvar i turneringen och HIF kommer att lottas mot något av de utslagna lagen från Champions League.

Så var det dags. Imorgon lottas Uefacupens sextondelsfinaler och som grupptvåa kommer HIF att inleda på bortaplan den 13 eller 14 februari. Returmötet på Olympia kommer att spelas den 21 februari. Motståndet avgörs imorgon och det står mellan de lag som placerade sig på tredje plats i Champions Leagues åtta grupper. Gruppsegrarna i Uefacupen möter de tredjeplacerade lagen från samma cup.

HIF:s möjliga motståndare 
Marseille
, Frankrike
Rosenborg, Norge
Werder Bremen, Tyskland
Benfica, Portugal
Glasgow Rangers, Skottland
Sporting Lissabon, Portugal
PSV Eindhoven, Holland
Slavia Prag, Tjeckien

Klubbar från samma land kan inte lottas mot varandra. Gruppettorna och grupptvåorna från Uefacupen börjar borta och får därför fördelen av att kunna avgöra på hemmaplan.

När lottningen drar igång kommer sextondelsfinal 1-8 först att lottas fram. Här finns inte HIF med eftersom det är de åtta gruppettorna från Uefacupen som ska paras ihop med grupptreorna. När detta är gjort startar lottningen om med att åtta röda bollar med Champions Leagues grupptreor läggs i en skål. Ett lag dras och placeras som hemmalag i match 9. Datorn visar vilka lag som är möjliga motståndare och en skål med gula bollar (bland annat HIF) förbereds. Laget som dras placeras som bortalag i match 9. Sedan fortsätter proceduren med sextondelsfinal 10 till 16. Om datorn visar att det endast en grupptvåa är möjlig motståndare (pga nationsregeln) kommer såklart ingen lottning att genomföras. Nationsregeln gör för övrigt att Braga inte får möta Sporting Lissabon eller Benfica och sannolikheten är därför större att HIF drar till Portugal än att de får möta exempelvis Rosenborg. Att snacka om drömmotstånd så här långt in i turneringen känns svårt men visst sticker Rosenborg och Slavia Prag ut som de på pappret lättaste motståndarna.

När sextondelsfinallottningen är genomförd väntar lottningen till åttondelsfinalerna. Inget lag seedas till lottningen som därmed är helt fri från ”undantag”. 16 gröna bollar innehåller texterna från ”winners of match 1” till ”winners match 16. Första dragna laget börjar hemma mot det andra dragna laget osv. Detta skapar åtta dubbelmöten som ska spelas 6 mars och 12 eller 13 mars.

Lottningen sänds på Eurosport och på eurosport.se imorgon. För er som är intresserade så börjar sändningen redan 12.00 med Champions Leagues lottning. Därefter följer det intressanta med start 13.00.

Källa: www.uefa.com

Mattias Lindberg 2007-12-20 21:28:00

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"