HIF möter PSV *uppdaterad*
PSV efter ligaguldet 2007

HIF möter PSV *uppdaterad*

Det blev holländska PSV Eindhoven som HIF lottades mot i sextondelsfinalerna i UEFA-cupen. Det är en klassisk klubb HIF ställs mot som vann dåvarande Europacupen 1988 och UEFA-cupen tio år tidigare.

HIF börjar på bortaplan den 13 eller 14 februari med retur hemma den 21 februari. Skulle HIF avancera från denna omgång väntar i åttondelsfinalen den 6:e respektive 12:e eller 13:e mars vinnaren i matchen mellan tjeckiska Slavia Prag och Tottenham Hotspurs.

PSV Eindhoven slutade trea i sin grupp i Champions League efter Inter och Fenerbahce. Man började med en vinst mot CSKA Moskva men sedan gick det sämre i gruppspelet. Efter två förluster mot Inter och en förlust mot Fenerbahce så kunde likväl en tredjeplats bärgas efter sju inspelade poäng. Fyra färre än grupptvåan Fenerbahce.

PSV har tappat en del i styrka mot föregående år. Bl.a. var ju klubben förra säsongen i Champions League först tvåa i sin grupp efter Liverpool. Därefter slog man ut Arsenal FC i åttondelsfinalen men framme i kvartsfinalen fick man se sig besegrade av finalisterna Liverpool som man råkade på igen.

I truppen återfinns idag inte så många kända namn för den svenska publiken. Kanske känner vissa till dansken Kenneth Perez, som dock tackat nej till spel i det danska landslaget. Man har dock nyligen tappat både Philip Cocu och rutinerade Patrick Kluivert. Philips-stadion, med plats för 35 000 åskådare, är PSV:s hemmaarena. Philips är ju även vad klubben handlar om så visst är namnet på arenan passande. Klubben startades 1913 av företaget som en klubb för just anställda hos Philips. Efter att Guus Hiddink lämnat över rodret till Ronald Koeman 2006 kontrakterades efter VM den ecuadorianska mittfältaren Edison Méndez och den mexikanska backen Carlos Salcido. Under förra säsongen var de farligaste målgörarna peruanen Jefferson Farfán och ivorianen Arouna Koné. Koné såldes dock i slutet av augusti i år till Sevilla FC. Klubben kunde efter en rafflande slutstrid mot Ajax och AZ vinna Eredivisie på målskillnad i våras. Förre storspelaren Jan Wouters leder nu laget efter att Ronald Koeman fått lämna.

Det råder inget tvivel om att PSV är svagare än förra säsongen. Dock är klubben alltid ett ständigt hot med sin snabba fotboll. I år ligger man tvåa i Eredivisie, en poäng efter Ajax. HIF måste se upp med farliga Danny Koevermans som hittills gjort nio mål på fjorton matcher.

Med tanke på HIF:s nyliga insatser mot Heerenveen, som för övrigt ligger fyra bara en poäng efter PSV i tabellen, finns onekligen chanser till avancemang. Frågan är ju bara om HIF får behålla sitt lag någorlunda intakt. Det är där utmaningen finns, särskilt vad gäller frågan om Henrik Larsson fortsätter. Utan Larsson är troligtvis PSV en övermäktig uppgift. Samtidigt saknas ju en rutinerad Stuart Baxter på bänken. Det är en utmaning, men ingen omöjlig sådan. Det är dock för tidigt att nu börja tänka på Tottenham eller Prag. Det får komma senare.

Christoffer Spegel2007-12-21 13:46:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"