Återblick säsongen 2007 - Del 2/4

April kommer och säsongen fortsätter knappast där den förra slutade... HIF E-zine ger er en återblick i fyra delar på säsongen som gick. Andra delen berör Stuart Baxters första lagbygge i 2007 års upplaga av HIF.

April
- Starten på säsongen lovade inget gott

Supercupfinal (31/3) i Sverige för första gången var ett välkommet initiativ från FotbollFörbundet, men den svenska fotbollspubliken är kräsen och inte ett kotte mer än 1240 brydde sig om att dyka upp på match fast att det stod en titel på spel. Det blev Elfsborg som tog hem årets första titel efter att de hemmaslagit HIF med [1-0]. HIF åker efteråt på ett lära-känna-varandra-träningsläger i italien, dit HIF E-zines Sebastian Jonsson följer med. Läs hans Italienblogg [här]. En tråkig nyhet når dock Helsingborg när [Gustaf Andersson] skadade sitt knä och därmed var borta från hela säsongen och sitt sista år i HIF.

Den allsvenska premiären går av stapeln och för HIF:s del innebär det en resa till skräckarenan Örjans Vall. De flesta har tippat HIF högt inför säsongen och en majoritet håller dem som absoluta favoriter till SM-guldet. Förhoppningarna är stora på HIF inför premiären. Mycket riktigt tokkör man redan från start, men det enorma bollinnehavet resulterar inte i något.Tre minuter in i den andra halvleken gör emellertid Razak Omotoyossi mål i sin allsvenska debut, men bara minuterna senare är Halmstad snabba med att replikera på en frispark. HIF tappade sitt övertag och såg tidigt ut som ett slaget gäng. Matchen vinner Halmstad till slut med [2-1]. I hemmapremiären revanscherar dock HIF sig när man slår Gefle med [3-1]. Henrik Larsson och Andreas Jakobsson målar förutom Gefles självmål. Eftersnacket kom dock att handla om staketet på Södra stå som stod alldeles för nära läktaren och ett par människor kom i kläm under matchen. 

Segerruset från segern mot Gefle håller inte i sig länge, i synnerhet som HIF inte var allt för säkra på sin sak mot Gefle. Följande match åker HIF till Stockholm för bortamöte med Djurgården. En orutinerad defensiv mittfältare Andreas Landgren måste ta plats på vänster backplats och Djurgårdens Mattias Jonsson får fri lejd på sin kant. HIF tog ledningen efter ett mäktigt långskott från Andreas Jakobsson och man var nära 2-0 när McDonald Mariga prickade stolpen. Men HIF hade sin kvart, varpå Djurgården tog över och till slut kunde vinna med [3-1].

De regerande svenska cupmästarna inledde mot IFK Hässleholm på bortaplan. HIF lekte bort göingarna med [4-0] efter mål av Jakobsson, Karekezi, Skúlason och Omotoyossi. Månadens spelare i April blev Andreas Jakobsson som inledde säsongen bra på mittfältet, dalade i form, men avslutade sin karriär kanon i försvaret.

Maj
- Linjemannen i derbyt viftar flaggan efter flugor

Två tippade topplag som inlett säsongen bedrövligt möts på Olympia 1 maj. Det är dags för dem att ta ett avstamp och haka på i toppen av tabellen. Det blir Elfsborg som vågar ta saken i egna händer, medan ett skadedrabbat HIF fortsatt ser håglöst ut när gästerna vinner med [1-0] efter ett tidigt mål. HIF och Christoffer Andersson närmar sig varandra efter att Andersson uttryckligen vill tillbaka till HIF. Samtidigt omgärdas McDonald Mariga av allt fler rykten och i samma veva dalar hans form. Dessutom håller inte HIF sin regel på ett år vad det gäller att skriva nya kontrakt. Hela nio spelare sitter på utgående kontrakt. Av Oskar Rönningberg, Imad Khalili, Babis Stefanidis, Andreas Dahl, Fredrik Björck, Andreas Jakobsson, Gustaf Andersson, Franco Miranda (kontraktet ut i sommar) samt Henrik Larsson (har option på ytterligare ett år) är ingen förutom Rönningberg och förhoppningsvis Henrik Larsson kvar i HIF 2008. HIF tjänade några symboliska slantar på att sälja Björck och Stefanidis i förtid.

HIF åker till Solna för att möta AIK och slår dem efter en bra match med [1-0] efter att Razak Omotoyossi målat. En match som förhöjer stämningen inför kommande derby mot Malmö FF. HIF försöker repetera framgången från i fjol när man vände på steken efter paus, men den här gången stod Jonas Sandqvist i Malmös mål i vägen gång på gång. HIF förlorar mot den förra Landskronamålvakten med 0-1 på ett fullsatt Olympia. Målet var omdiskuterat eftersom linjemannen viftade för off-side, men ångrade sig och Malmö sedan får ett inkast som skulle ha varit HIF:s. Tyvärr slutade HIF:arna att spela i det läget fast att domaren varken hade blåst i pipan eller sträckt upp armen. Andreas Granqvist sitter på läktaren och ser sitt gamla HIF slita och slita. Efter matchen berättar han att Wigans nya tränare vill försäkra sig om Granqvist namnunderskrift, och därmed kommer inte den gamla lagkaptenen hem igen till HIF. Den 19-årige islänska anfallaren Rúrik Gíslason från Charlton tränar med HIF, men erbjuds inget kontrakt.

I Svenska Cupen fortsätter HIF dock sin resa mot en ny buckla när Utsikten bortaslås med [4-0]. Babis Stefanidis gör ett hattrick och Imad Khalili noteras också för ett mål. [Christoffer Andersson] rapporteras välja en dansk klubb före HIF. Razak Omotoyossi har ännu inte hittat rätt i det svenska sättet att spela fotboll och när HIF åker upp till bortamatch mot Brommapojkarna får han stanna hemma. Stuart Baxter väljer att använda Adama Tamboura på vänsterbacken efter hans insats i derbyt och då får någon annan av de fyra afrikanerna stå sidan av. Om det berodde på att Omotoyossi inte spelade eller inte är svårt att säga i de bistra HIF-tider som rådde, men HIF fick nöja sig med en poäng efter en miserabel [1-1] match. McDonald Mariga gav HIF ledningen i mitten av den andra halvleken, men med några minuter kvar av ordinarie tid kvitterade hemmalaget. Örebro hemma i nästa omgång blir desto bättre, även om HIF har lite tur i första halvlek vid en straffsituation vid ställningen 0-1 då Fredrik Björck är på en av sina berömda efterkälkar. HIF lyckas i stället vända på steken och vinna med [4-1] efter mål av Olivier Karekezi, Henrik Larsson, Babis Stefanidis och inhoppande Razak Omotoyossi. Det sista som händer i maj månad är att [Christoffer Andersson] presenteras som HIF:are på en presskonferens. Henrik Larsson vinner månadens spelareutmärkelsen på HIF E-zine.

Juni
- HIF famlar i mörkret och åker ur cupen mot ett reservbetonat Landskrona

HIF förlorar åter i juni då resan till Kalmar visar sig vara förgäves och smålänningarna vinner med [2-0]. Kräftgången fortsätter och hemmamötet med Roland Nilssons GAIS slutar oavgjort [1-1]. GAIS tar ledningen, men HIF kvitterar genom Babis Stefanidis. Som så många gånger tidigare är det vänsterkanten som sviktar och både Franco Miranda och Fredrik Svanbäck byts ut i halvtid. [Franco Miranda] gör därmed sitt sista framträdande i rödblått. I nästa match åker HIF till Trelleborg där man tar ledningen med 2-0 efter tjugo minuter efter mål av Razak Omotoyossi och Andreas Dahl. Trelleborg hämtar dock upp försprånget och det står 2-2 tills matchens sista sekund då Andreas Jakobsson avfyrar en kanon och fastställer slutresultatet till [3-2] i HIF:s favör. Så kom då årets pinsammaste insats mot ett reservbetonat Landskrona BoIS i Svenska Cupen som ju HIF tog mycket allvarligt på. Det var så många av Landskronas nyckelspelare borta på grund av skada att man tvingats sätta in juniorer från start. Babis Stefanidis kvitterar i slutminuten av den första halvleken, men det hjälper föga. BoIS är hungrigare och vinner med [2-1], och de regerande cupmästarna är ute ur cupen. HIF kom inte närmare en ett stolpskott i slutminuterna med en man mindre sedan Fredrik Björck visats ut. Henrik Larsson blir åter igen månadens spelare på HIF E-zine.

Inför transferfönstrets öppning är HIF ett slaget gäng där dessutom flera av spelarna sitter på utgående kontrakt. Den ordinarie vänsterbacken Franco Miranda får inget förnyat förroende och icke EU-kvoten ställer till det för tränare Baxter eftersom han behöver ha offensiv kraft i form av Olivier Karekezi på bänken före vänsterbacken Adama Tamboura på plan. Snart väntar dessutom nya problem då totalt fyra av nyckelspelarna (Miranda, Björck, Stefanidis och Mariga) hastigt och lustigt försvinner från truppen. För att ersätta dem anländer en hel räcke nya spelare. Stuart Baxter förbereder för sitt andra lagbygge 2007 som pågick en bit in på hösten innan det var färdigbyggt (i parentes de ersatta spelarna från förra lagbygget).

Andersson 
Wahlstedt, Beloufa, Jakobsson (Björck), Tamboura (Miranda)
Andersson (Stefanidis), Skúlason, Dahl (Mariga), Svanbäck 
Larsson, Omotoyossi. 

FORTSÄTTING FÖLJER...

Källor
HIF E-zines eget arkiv samt HIF.se.

Läs även den första delen av årssammanfattningen

[Återblick säsongen 2007 - del 1/4]

Mikael Öhrn2007-12-31 01:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: "Du kan kalla mig för idiot"