Eindhoven - Mer än bara fotboll (Del 2)
PSV bildades av ett gäng Philipsarbetare

Eindhoven - Mer än bara fotboll (Del 2)

Eindhoven har ett mörkt och blodigt förflutet. Staden har byggts upp ett flertal gånger under medeltiden och tidig modern tid. Då man åker till en ny stad är det bra att även vara historiskt förberedd. Därför går HIF E-zine i två delar, lördag och söndag, igenom stadens historia. Här bjuder vi så på del två.

Industrin kretsade ursprungligen runt tobak och textil. Det verkliga uppsvinget kom vid upptäckten av elektriskt ljus. Företaget Philips grundades som ett företag med försäljning av glödlampor i Eindhoven år 1891. Idag tillverkar Philips framförallt TV-apparater och radioutrustning. Philips har även, som ni känner till, gett namn åt PSV Eindhoven. Klubben startades 1913 av ett gäng arbetare på fabriken som ville fira hundraårsminnet av Napoleons nederlag mot Holland.

Industriboomen i regionen och det ständiga behovet av bostäder för arbetarna gjorde att Eindhoven var tvungen till att vidta radikala förändringar i sin stadsplanering. Man var fortfarande begränsade av en vallgrav som omgärdade staden. År 1920 införlivades stadsdelarna Woensel, Tongelre, Stratum, Gestel en Blaarthem och Stripj i ett ”Stor-Eindhoven”. Stadsdelarna bar dock paradoxalt redan på bördan av brist på bostäder och fattigdom.

Under det tidiga 1900-talet gjordes framsteg i den tekniska industrin, exempelvis tillkomsten av bil- och lastbilsföretaget Van Doorne´s Automobiel Fabriek (DAF) och den efterföljande förskjutningen mot elektronik och maskinteknik. De traditionella tobaks- och textilindustrierna försvann därefter under 70-talet.

Stora flyganfall under det andra världskriget förstörde stora delar av staden. Återuppbyggnaden som följde gjorde att väldigt få historiska lämningar fanns kvar. Byggnationen efter kriget innebar drastiska renoveringsplaner med höghus och vissa av dessa planer genomfördes. På den här tiden, precis som i Sverige, fanns väldigt lite utrymme för det historiska arvet. På 60-talet byggdes ett nytt stadshus och dess neo-gotiska föregångare från år 1867 förstördes för att ge plats för en stor motorled, som dock typiskt nog aldrig blev av.

Under 70-, 80- och 90-talet gjorde stora bostadsprojekt att stadsdelarna Woensel-Zuid (35 000 innevånare år 2006) och Woensel-Noord (64 500 innevånare år 2006) växte markant. Man byggde på all ledig plats såsom tidigare åkermark och skog. Eindhoven fick rykte om sig att vara en stor industristad och växte till den femte största staden i hela landet. Denna tillväxt skedde särkilt tack vare de teknikföretag som kommit till Eindhoven på grund av Philips och satsat mycket pengar på forskning.

Studenter från Eindhovens Tekniska Universitet och ett antal andra utbildningar har idag gett Eindhoven en ung befolkning. Staden har en livlig kulturell scen med barer kring bl.a. marknadstorget, Stratumseind, Dommelstraat och Wilhelminatorget.

Christoffer Spegel2008-02-10 12:00:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen