HIF:s ekonomi - på riktigt: del 1/3
HIF E-zine granskar ekonomin i föreningen.

HIF:s ekonomi - på riktigt: del 1/3

Igår höll HIF årsmöte på konserthuset i Helsingborg och redogjorde då för verksamhetsåret 2007. HIF E-zine tog tillfället i akt att under och efter mötet ställa frågor kring ekonomin. Föreningen redovisar ett driftsresultat på drygt en miljon kronor och ett totalt resultat på knappt tre miljoner kronor för året. Målet med ett positivt driftsresultat nåddes och föreningens kassör Lars Öijer uttalade sig under mötet positivt till det uppnådda resultatet. Då siffrorna ryckta ur sitt sammanhang inte säger så mycket ska vi här försöka att reda ut begreppen. Hur står det egentligen till med föreningens ekonomi?

Extern länk: HIF:s verksamhetsberättelse 2007

Driftsresultat
Föreningens driftsresultat avser den löpande verksamheten. I HIF:s fall hittar vi på intäktssidan exempelvis publik- och medlemsintäkter samt prispengar. Kostnaderna är bland annat löner för spelare, ledare och övrig personal, men även poster såsom reklamkostnader. Vid beräkning av driftsresultatet tas även hänsyn till avskrivningar, t.ex. för licensierade spelare och byggnader. Exempel på en avskrivning i HIF:s fall är att man fördelar övergångsersättningarna för de spelare man köper in över den tid vilket kontraktet med spelaren löper. Värvningen av René Makondele belastar således inte resultatet enbart 2007, utan delas jämt upp under tiden han förväntas spela i föreningen.

Driftsresultatet är en intressant faktor då man ska bedöma ekonomin i en förening. Det ger (eller borde åtminstone ge) en bild av hur det ekonomiskt är ställt i föreningen och huruvida den verksamhet som bedrivs genererar någon vinst. Viktigt att poängtera är att eventuella spelarförsäljningar inte inräknas i driftsresultatet. Sådana intäkter är tämligen osäkra, då de i hög utsträckning styrs av faktorer som inte med säkerhet går att påverka (spelarnas prestation, andra klubbars intresse etc.). En allsvensk fotbollsförening bör därför inte vara beroende av spelarförsäljningar för att driva verksamheten med vinst.

Att HIF uppvisar ett driftsresultat på en dryg miljon torde indikera att ekonomin i föreningen är sund. Emellertid finns det åtskilliga sätt för att ge sken av att ekonomin är bättre än vad den i själva verket är.


Extraordinära poster
Med anledning av Helsingborgs Dagblads (HD) artikel på fredagsmorgonen känns det viktigt att gå igenom vad som menas med extraordinära poster. HD gör nämligen en liten tabbe då de påstår att HIF:s resultat, om det inte vore för de extraordinära posterna, vore minus drygt fem miljoner. Att kostnaderna klassificeras som extraordinära poster påverkar nämligen inte årets resultat alls, utan är enbart ett sätt för styrelsen att snygga till driftsresultatet. Årets resultat är knappt tre miljoner kronor, oavsett om man betraktar de extraordinära posterna som extraordinära eller som kostnader i den löpande verksamheten. Det är dock på sin plats att kritiskt granska de poster som styrelsen väljer att klassa som just extraordinära.

Med en extraordinär post menas intäkter och kostnader som inte hör till företagets löpande verksamhet. En förening kan, om det anses rimligt, till extraordinära poster lägga sådana kostnader som inte normalt sätt tillhör den löpande verksamheten. I företagsvärlden används posten exempelvis för vinst och förlust vid försäljning av anläggningstillgångar (t.ex. byggnader). Det bör dock påpekas att det är ett ovanligt fenomen att redovisa kostnader som extraordinära poster.

HIF nyttjar posten bland annat för kostnader i samband med hundraårsfirandet (drygt 1,8 miljoner) och reservationer för avslutande av spelarkontrakt (drygt 2,2 miljoner). Ett hundraårsjubileum kan visserligen klassas som extraordinärt. Det sker ju vid ett specifikt tillfälle och återupprepas aldrig. Samtidigt är det lite anmärkningsvärt att ett festarrangemang inte skulle vara en del av den löpande verksamheten. Det torde vara en ganska långtgående process som ligger bakom firandet, som dessutom i allra högsta grad är sammankopplat med föreningens löpande verksamhet. HIF uppmärksammade under jubileet exempelvis i stor utsträckning tidigare fotbollsrelaterade händelser inom föreningen, helt klart en del av tidigare års löpande verksamhet, om man vill förtydliga.

Som extraordinära poster väljer HIF även att lägga reservering för kostnader i avslutande av kontrakt. Det rör sig om estländaren Tarmo Neemelos och brasilianaren Ze Ronys kontrakt, två spelare som aldrig gjorde succé i den rödblå dressen. Föreningen låter den åtestående kostnaden för dessa två spelares kontrakt belasta 2007 års resultat, då spelarna gjort sina sista framträdanden i HIF-tröjan.

Även här kan ett frågetecken resas. Att klassificera kontraktsavslutandena som extraordinära poster är anmärkningsvärt, då det i praktiken handlar om nedskrivningar av spelarlicenserna, vilket ska påverka driftsresultatet. Att ansvariga gör misstag och värvar mindre kompetenta fotbollsspelare till föreningen borde i hög grad vara att anse som delar av den löpande verksamheten. Detta gäller inte enbart HIF. Det är åtminstone inget nytt fenomen och det lär hända även i framtiden. Alla värvningar och försäljningar över huvud taget torde vara en del av den löpande verksamheten. Att herrarna Neemelo och Ze Rony må ha varit extraordinärt dåliga, det är en helt annan historia.

HIF menar att kostnaderna är att klassas som extraordinära eftersom de tas före kontrakten går ut och enligt Öijer är föreningen av denna anledning snarare försiktiga i sitt redovisade resultat. Vad som bör nämnas i sammanhanget är dock att HIF, genom att ta kostnaden som extraordinär 2007, slipper att medta den i 2008 års resultat. På så sätt förbättrar man 2008 års driftsresultat och därmed framstår det likväl som en skentransaktion. För att få en mer rättvisande bild borde HIF istället ha redovisat nedskrivningen under 2007 års driftsresultat. Som fallet är nu kommer de felinvesteringar föreningen gjort aldrig att dyka upp i driftsresultatet.

HIF väljer alltså att lägga kostnaderna för avslutande av kontrakt och hundraårsfirandet som extraordinära poster, istället för att ta upp dem under den löpande verksamheten. Anledningen till detta torde vara tämligen enkel att svara på, nämligen att styrelsen vill uppvisa ett bättre driftsresultat än vad som är fallet.


Fortsättning i del 2 (3)

Christian Rurfors2008-03-01 17:10:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen