HIF:s ekonomi - på riktigt: del 2/3
HIF E-zine granskar ekonomin i föreningen.

HIF:s ekonomi - på riktigt: del 2/3

Igår höll HIF årsmöte på konserthuset i Helsingborg och redogjorde då för verksamhetsåret 2007. HIF E-zine tog tillfället i akt att under och efter mötet ställa frågor kring ekonomin. Föreningen redovisar ett driftsresultat på drygt en miljon kronor och ett totalt resultat på knappt tre miljoner kronor för året. Målet med ett positivt driftsresultat nåddes och föreningens kassör Lars Öijer uttalade sig under mötet positivt till det uppnådda resultatet. Då siffrorna ryckta ur sitt sammanhang inte säger så mycket ska vi här försöka att reda ut begreppen. Hur står det egentligen till med föreningens ekonomi?

UEFA-cupen
Väljer man att bortse från de invändningar som nyss framförts mot vissa av de extraordinära posterna kan man (dessvärre) ändå finna skäl till att ifrågasätta ekonomin i föreningen.

HIF redovisar som sagt ett driftsresultat på en dryg miljon kronor och ett resultat för 2007 på knappt tre miljoner kronor. Vrider vi tillbaka klockan en aning minns vi en höst kantad av UEFA-cupframgångar. HIF avancerade från kvalomgång 1 och 2, slog ut Heerenveen i UEFA-cupens första omgång och plockade i gruppspelet poäng mot Panionios, Galatasaray och Austria Wien. Även om publikintresset var vekt och UEFA-cupen inte innebär lika mycket pengar som spel i Champions League, innebar det likväl både prispengar och extra tv-intäkter. Det känns rimligt att detta faktum borde ha gett större avtryck i driftsresultatet än ett plusresultat på en miljon kronor, men innebär samtidigt att HIF utan avancemanget i UEFA-cupen skulle ha redovisat ett sämre resultat. Frågan är vad driftssresultatet blivit om Heerenveen inte blivit utskåpat på Olympia den där höstkvällen i början av oktober…

Styrelsen fick under årsmötet frågan hur stor del av posten SEF/Svenska Spel/UEFA/Royal League i resultaträkningen som härrör från UEFA-cupen. Efter att först ha svarat undvikande på frågan gavs som svar att större delen av UEFA-cupintäkterna kommer föreningen tillgodo först under 2008 och att man av försiktighetsskäl valt att inte ta upp intäkten 2007. Samtliga kostnader för deltagandet i turneringen (resor m.m.) uppgavs vara kostnadsförda 2007, samtidigt som endast intäkter fram till ”mitten av gruppspelet” medtagits. Utan deltagande i UEFA-cupen nämnde styrelsen det troligt att driftsresultatet hamnat plus minus noll, istället för en dryg miljon som nu var fallet.

Att de intäkter från UEFA-cupdeltagandet som HIF väljer att redovisa 2007 endast är cirka en miljon högre än kostnaderna låter dock lite konstigt. För deltagande i UEFA-cupen får lagen två olika premier. Den ena är en fast summa beroende på vilken omgång man deltar i, medan den andra är rörlig och beror på de pengar som turneringen genererar totalt. Den rörliga intäkten betalas ut först efter turneringen är färdigspelad, dvs. under 2008. Om HIF, vilket man uppgav, under 2007 redovisat intäkter fram till ”mitten av gruppspelet”, torde den totala seger/avancemangspremien bli enligt följande:

  EUR
Ersättning för deltagande i första kvalomgången (Trans Narva) 70 000,00
 Ersättning för deltagande i andra kvalomgången (Drogheda)  70 000,00
 Ersättning för deltagande i första omgången (Heerenveen)
 70 000,00
Startbonus för deltagande i gruppspel 105 000,00
 Ersättning för oavgjord match i gruppspelsmatch (Panionios)  20 000,00
 Ersättning för vinst vid match i gruppspel (Galatasaray)  40 000,00

Totalt: 375 000 euro (motsvarande knappt 3,5 miljoner kronor)

Till detta kan vi lägga publik- och tv-intäkter, vilket gör att den redovisade summan för UEFA-cupintäkterna 2007 torde stiga ytterligare. Att kostnaderna skulle äta upp nästan all denna förtjänst (så när som på en miljon) låter aningen märkligt. När HIF presenterar siffrorna mer detaljerat får vi svaret. Som ett led av sin nya policy meddelade HIF efter årsmötet igår att utfallet av UEFA-cupäventyret kommer att presenteras på hemsidan så snart så är möjligt. Till dess är frågan dock obesvarad: I hur stor utsträckning räddade UEFA-cupavancemanget HIF från ett negativt driftsresultat?


Spelarförsäljningar
I resultaträkningen redovisas också en post nämnd spelartransfereringar, vilken uppgår till drygt tio miljoner kronor. Notera att vi nu talar om en post som ligger utanför den löpande verksamheten, vilket innebär att den inte påverkar driftsresultatet. Denna post motsvarar skillnaden mellan försäljnings-/utlåningsintäkter och kostnader för spelarinköp. Kostnaderna som uppstår är sådana HIF väljer att ta direkt, till skillnad från spelarlicenserna som skrivs av över kontraktstiden. Gissningsvis rör det sig bland annat om så kallade ”signing fees” till spelarna.

Ponera nu det faktum att inte några av HIF:s spelare vore attraktiva på marknaden och att det inte gjordes några spelarförsäljningar under 2007 (och för enkelhetens skull av denna anledning inte heller några inköp). Detta hade onekligen påverkat 2007 års resultat (det totala) negativt, där HIF idag redovisar ett resultat på knappt tre miljoner kronor. Om HIF uppvisar ett negativt resultat hade detta i sin tur minskat föreningens egna kapital, vilket i dagsläget uppgår till drygt 8,4 miljoner. Att säga att elitlicensen vore i farozonen är att ta i (tvångsnedflyttning är först aktuell då föreningen uppvisar ett negativt eget kapital), men vikten av ett positivt driftsresultat går inte nog att understryka.

Fortsättning i del 3 (3)

Christian Rurfors2008-03-01 17:11:00
Author

Fler artiklar om Helsingborg

Thörn: Den riktiga anledningen