"Det kanske finns liknande mentalitet bland oss norrlänningar"

På Cypern har vi också passat på att prata med ett annat av Giffarnas nyförvärv, 19-årige mittbacken Linus Johansson från Luleå.

Hej Linus! Hur många gånger har du blivit kallad "Linus på linjen"?

- Inte så ofta faktiskt, men det har väl hänt nån gång.

Har du något smeknamn som du trivs med?

- Njae, det har jag väl inte direkt. Några i laget (GIF) har kallat mig för Limpan, men det är inget jag gillar speciellt bra.

Har du haft nån annan position än mittback i IFK Luleå?

- Nej, jag har alltid spelat mittback, ända sedan de yngre pojkåren.

Lunkan kommer ju från samma stad som du, och är nio år äldre. Har han varit en förebild för dig?

- Nja, inte direkt sådär som en idol så att jag haft en affisch med hans bild på pojkrummet. Men man visste ju mycket väl vem han var eftersom han var "stjärnan" hemma i IFK Luleå, så nåt intryck har han ju satt.

Känns det speciellt att spela med honom nu då?

- Nej, inte direkt. Han är ju duktig och så, men man försöker ju se alla i truppen som "en i laget".

Du är ju ganska ung ännu, fanns det något system där någon av de äldre spelarna tagit hand om dig?

- Nej, men alla har varit schyssta så det har inte varit några problem, och det finns ju också flera jämnåriga i truppen.

Har du fått ett bra mottagande av GIF, och hur trivs du?

- Jag trivs riktigt bra, och jag får den hjälp jag behöver av klubben. De ställer upp med såna saker som att hjälpa till att hitta en lägenhet åt mig, och att boka flygbiljetter om det behövs m.m.

Steget kan tyckas stort från division 2 till allsvenskan. Hur upplever du det?

- Jo, det är faktiskt ett ganska stort steg, och det märks bland annat på skillnaden i tempo på träningarna. Speciellt i spel på mindre plan som vi tränat idag. Det blir mindre utrymme för slarv i passningar, och mer koncentration på att finslipa små detaljer.

Var det en hårdare eller lättare omställning än du trodde?

- Det var nog ungefär som jag trodde.

Visst var du ordinarie i IFK Luleå innan du kom hit?

- Ja, jag gick fotbollsgymnasiet däruppe, men hade faktiskt funderingar på att gå i Sundsvall. Nu blev jag kvar hemma istället, men det är inget jag ångrar trots att fotbollsgymnasiet i Sundsvall troligen hade varit bättre. Jag hade en ordinarie plats i Luleås a-lag de två sista säsongerna.

Har du några meriter från pojk- eller ungdomslandslag?

- Nej, jag var med på ett pojkträningsläger för 32 spelare, men blev inte uttagen i den slutliga truppen. För att komma med i U21 så tror jag nog att det krävs lite matchtid i GIF. Mitt fokus ligger på att försöka få spela så mycket som möjligt, och att göra så bra ifrån mig som möjligt om jag får chansen.

Var GIF ett naturligt val för dig som norrlänning, och spelade Lunkans närvaro någon roll?

- På ett sätt var det väl naturligt att gå till en norrländsk klubb, det kanske finns lite liknande mentalitet bland oss norrlänningar. Men det spelade ingen roll att Lunkan fanns i GIF, jag kände ju inte honom innan jag kom hit.

Känner du att du har något att lära av de gamla mittbacksrävarna PEO och Johan?

- Javisst, de har ju massor av rutin från sina år i allsvenskan. De tipsar lite om allt möjligt, och jag spelar ju med dom och samlar intryck av deras agerande under träningarna.

Är du lik någon av dem i spelsättet?

- Njae, inte egentligen.

Vilka är dina starka och svaga sidor?

- Jag har väl en hyfsat bra speluppfatning, och jag är bra på huvudspel och ganska brytsäker. Det är väl det jag levt på tidigare i karriären, men i den här omgivningen måste jag bli bättre på allt. När motståndaranfallarna ligger och pressar så får man ju mindre tid på sig att starta uppspel än i 2:an, så det är nog en bra idé att träna passningar.

Vad är dina mål med denna säsong i GIF?

- Att utvecklas och spela så bra som möjligt. Jag får ta detta första år som det kommer, och på sikt satsa för att ta en plats i laget och komma så långt som möjligt.



Där sätter vi punkt och tackar Linus för pratstunden, och önskar honom lycka till.

Granloboy2005-03-17 13:20:00

Fler artiklar om Sundsvall