Allsvenskans menageri

Kameler, råttor, apor, kossor... Svensk elitfotboll är rena djurparken! Här följer en guidad tur genom zoot.

Kärt barn har många namn, sägs det. Och nog är de svenska fotbollslagen folkkära, vilket har gett upphov till en mängd roande smeknamn. Inte minst populärt tycks vara att vända sig till djurens värld, i synnerhet när man vill ge öknamn åt sina motståndare. Här är en, som vi hoppas, komplett lista på alla djuren i den allsvenska parken.


Kameler - Örgryte IS
För ett par år sedan hade ÖIS en stor sponsor vid namn Shejk Abdus Qureshi, och hans företag Escue prydde bröstet på spelartröjorna. Observera att han alltså hette Shejk, det var inte en titel. Men givetvis hindrade inte detta att han blev känd som "Shejken" eller "ÖIS-shejken" i folkmun. Och därifrån var steget inte långt till att kalla hans sponsorbidrag för oljepengar, eller att associera till öknar och araber. Helt fel förstås! Qureshi var från Pakistan men bosatt i Florida. Hans företag sysslade med investeringar och valutahandel, inte olja. Men arabkopplingen visade sig stå emot alla faktaargument. Och när nu araberna var inne i bilden tog det inte lång stund för supportrar till våra kära allianskollegor att börja kalla Öisare för kameler. Detta öknamn var såpass charmigt att Öisarna själva började använda det, och trots att "shejken" är borta ur bilden sedan flera år lever namnet kvar. Personligen tycker jag att det är ett mycket sympatiskt smeknamn, som förtjänar att lyftas fram betydligt mer!


Apor - Djurgårdens IF
Kopplingen till djur finns ju inbyggd i själva klubbnamnet, och man hör även öknamnet "Skansens IF" ibland. På Skansen, som ju ligger på Djurgården, finns apor, men även andra djur. Varför just aporna blev det djur som anammades av AIK:are och Hammarbyare för att kasta spott och spe åt sina lokalrivaler är oklart, men så är det sedan många år. Bruket har förstås spridit sig till andra lags supportrar, och på senare tid börjar man också kunna skönja en acceptans för och uppskattning av namnet hos djurgårdarna själva.


Älgar - IFK Göteborg
Detta nidnamn används inte i särskilt stor utsträckning, men hörs någon gång ibland, förstås i synnerhet hos lokalrivalerna ÖIS och GAIS. Namnet är givetvis en förvanskning av det vedertagna Änglarna.


Råttor - AIK
Ursprunget till detta namn påstås vara en fattig period (på 40-talet?) då AIK inte hade råd med nya matchställ. De svarta tröjorna blev med tiden så urtvättade och gråa att de var närmast råttfärgade. Sedan dess kallas AIK allmänt för Gnaget, och lokalrivalerna var inte sena att börja kalla AIK:are för råttor, sorkar och liknande. Kopplingen till gnagare är också anammad fullt ut i de egna supporterleden. Till exempel har supporterklubben Black Army en aggressiv råtta som symbol.


Getingar - BK Häcken
Det självklara upphovet till detta smeknamn är förstås de gulsvartrandiga dräkterna. (Som vän av ordning kunde man kanske tycka att de skulle vara tvärrandiga för att verkligen göra skäl för namnet.) Benämningen används även från officiellt klubbhåll i matchannonser och liknande, och Häckens supporterklubb heter Getingarna. Däremot hörs namnet sällan från andra lags supportrar, som tycks föredra det kärnfullare "Röva".


Snokar - IFK Norrköping
Det finns två olika teorier till varför Peking för länge sedan började kallas Snoka. Enligt båda var det i alla fall lokalrivalen Sleipners supportrar som började.
Enligt första teorin hade IFK Norrköping på den tiden väldigt mycket folk ute och letade talanger i andra klubbar. En självklarhet nu för tiden, men då var det mer ovanligt, och det var detta snokande efter spelare att värva som gav upphov till namnet "Snoka".
Den andra teorin är att Sleipnerfansen tyckte att IFK Norrköping var som snokar, dvs de såg farliga ut men var i själva verket helt harmlösa.
Nu för tiden används smeknamnet Snoka mest av pekingfansen själva.


Kossor - Helsingborgs IF
På grund av att HIF under många år drog väldigt mycket publik vart de än kom myntades uttrycket "Mjölkkossan". Det lever i viss mån kvar även idag, men verkar mest användas av media.


Pingviner - Örebro SK
Örebros supporterklubb bar tills för några år sedan namnet Pingvinerna. Detta rimligen på grund av den svartvita färgen. Om det också fanns någon annan koppling till denna simmande fågel som gjorde att man valde just den bland alla svartvita djur - skator, pandor, skunkar, tvättbjörnar, späckhuggare etc - vet vi inte. För några år sedan bytte hur som helst ÖSK:s supporterklubb namn, från Pingvinerna till det något fåniga anglifierade "Black & White Force". (Ett misstag om du frågar mig.) Numera är det knappast någon som kallar Örebroare för pingviner längre, och det är därmed tveksamt om detta djur ens platsar på den här listan.


Tigrar - Hammarby IF
Bajen har ibland kallats för "Tigerrandigt" på grund av sina gulsvartrandiga bortaställ. Laget spelade ju i dessa färger även hemma en gång i tiden. Detta smeknamn hörs dock sällan nu för tiden.


Nio djur lyckades vi alltså få ihop i det allsvenska menageriet. Därmed inser snabbt den matematiskt sinnade att det finns fem allsvenska lag till vilka vi inte lyckats hitta någon djurisk koppling, närmare bestämt Elfsborg, Halmstad, Malmö FF, GIF Sundsvall och Trelleborg. Skärpning anbefalles hos dessa lag! I gengäld finns det ett par kritter även i superettan. Spontant noterar man Makrillarna (GAIS) och Kanariefåglarna (IFK Malmö), men ett närmare studium skulle kanske locka fram ett par fler.


Och vad vill vi då ha sagt med denna artikel? Tja, säg det! Kanske bara att man har så roligt som man gör sig. Och det gäller för såväl smeknamnspåhittare som artikelskribenter...

Magnus Börjesson2001-07-29 03:17:00

Fler artiklar om Örgryte

Det krävs trygghet för spelarna i ÖIS
Är ÖIS inte bättre än såhär?
Kvantresultat för ÖIS mot ÖFK