ÖSK Ungdom - Köping FF 3-0

På lördagen ställdes ÖSK U mot en av fjolårets besvärligare motståndare - Köping FF. Resultatet av mötet på Behrn Arena blev dock en förvånansvärt säker seger med siffrorna 3-0.

Efter en period med relativt mediokra resultat visade ÖSKs ungdomslag bättre form i onsdags och slog div 4-laget Arboga Södra med siffrorna 2-0. Frågan var nu hur laget skulle klara sig mot vad som på papperet såg ut som betydligt svårare motstånd. Köpingslaget gjorde en bra förstasäsong i div 3 förra året och klarade sig utan förlust mot ÖSK U efter att ha spelat en mållös match på den dåvarande Eyravallen och sedan vunnit med 4-2 hemma.

ÖSKs ambition att, som en förberedelse inför seriestarten om två veckor, komma till start med sin förstaelva hade redan före matchstart fått sig en ordentlig törn på grund av skador på Niclas Anttonen och Svante Dahlqvist. Innan matchen sparkades igång tvingades man från lagledningens sida till ytterligare två byten. Fotskador på Jacob Nilsson och Marcus Lidén öppnade vägen för Pontus Brunzell och Niklas Lönnqvist till en plats i startelvan. Inga inlånade A-truppsspelare eller någon Martin Bengtsson fanns på plats.

Första halvlek.
ÖSK U inledde spelet optimistiskt och kontrollerade (som vanligt) mittfältet i matchinledningen. Matchens första allvarligare chans faller dock till Köping, som efter en kvarts spel får en av sina forwards frispelad på högerkanten. Denne skjuter ett hårt pressat skott utanför. Några minuter senare spelar Köping till sig en trippelhörna och ÖSK har påtagliga problem att hålla rent omkring det egna målet. Till slut rensar dock Pontus Brunzell försvarsområdet med en klassiskt befriande spark.

1-0
Efter detta något hotande mellanspel tar dock ÖSK tillbaka initiativet och de flesta av ÖSKs anfallare får minst en möjlighet att testa motståndarförsvaret. Efter att succesivt ha ökat trycket mot motståndarmålet, så kom därför ledningmålet inte på något sätt oväntat eller omotiverat. Efter en halvtimmes spel blir Masdak Sarafzadeh fri snett till höger om målvakten och prickskjuter från rätt nära håll 1-0 mellan målvakt och stolpe.

Köping får ytterligare en chans efter en hörna, där Jonas Persson efter ett misslyckat försök till utboxning inte riktigt får kontroll på bollen. Han anser sig dock förfördelad, vilket han även låter domaren få reda på. ÖSK fyller på med ytterligare några bra chanser innan halvtidsvilan. Bland annat kommer Masdak helt fri efter en snygg framspelning av Mattias Norgren, men han skjuter något okoncentrerat utanför. Den chansen borde han ha kunnat förvalta bättre.

ÖSK dominerade spelet klart under första halvlek och hade ett antal mer eller mindre farliga avslut mot Köpings mål. Köping å sin sida hotade i första hand i samband med hörnor och fasta situationer, men hade i övrigt inte så mycket att komma med.

Andra halvlek.
För ovanlighetens skull kom ÖSK ut till spel i andra halvlek med helt oförändrad laguppställning. Redan efter två minuters spel får ÖSK en hörna som efter ett skott räddas på linjen.

Straff
I den 53.e minuten tilldelas ÖSK en straff efter det att Masdak dribblat en försvarare i straffområdet och denne funnit sig föranlåten att fälla honom bakifrån. Mattias Norgren slår straffen löst och inte speciellt välplacerat, vilket gör det möjligt för Köpings målvakt att mota bollen som sedan spelas till hörna, vilken dock inte resulterar. Det är ju sällan hörnor gör det.

Tre minuter senare kommer Pontus Brunzell upp på sin kant och får på ett jätteskott på volley som målvakten har uppenbara problem att rädda. På en hörna borde ÖSK sedan ha fått 2-0. Köping lyckas inte rensa bort bollen och Johan Åwall får på ett bra skott som möjligen kan ha tagit på någon med- eller motspelare på sin väg in i målet. Domaren var dock av en annan uppfattning i sin chansutvärdering och gav inte det mål, som båda lagen efter matchen ansåg vara korrekt.

2-0
Efter en kvarts spel i andra halvlek punkterar dock Sandro Pavisevic matchen genom att hårt slå in 2-0 efter geistlöst försvarsarbete. Köpings målvakt verkar minst sagt upprörd över sina uteförsvarares insatser.

Under den följande kvarten byter sedan ÖSK succesivt in sin bänk. Simon Hartman byter av Niclas Lönnqvist,, Daniel Andersson tar över efter Sandro Pavicevic och Fedja Jelecak avlöser Joakim Reithe. Förmodligen mer för att avbytarna inte skall ha tagit sig till Behrn Arena i onödan än för att de utbytta spelarna verkligen behövde bytas ut.

3-0
Med cirka 10 minuter kvar får Mattias Norgren en chans att revanchera sig för straffmissen. Han kommer fri och skjuter ett hårt skott som ger 3-0. Målvakten är på men förmår inte att hålla skottet. Detta är sedan ungefär det sista av intresse som händer i matchen. Inget av lagen har något att jobba för och man spelar av de resterande minuterna.

Sammanfattning.
ÖSK lyckas betydligt bättre med sitt anfallsspel i denna match. Anfallare och de offensiva mittfältarna har ett antal målchanser, medan ÖSKs mål egentligen aldrig är hotat på allvar. På mittfältet uppträder laget aggressivare och Köping förlorar påfallande ofta bollen på sin egen planhalva eller precis som man kommit över på ÖSKs sida. Köpings bästa chanser uppkommer efter hörnor där ÖSKs betydligt yngre lag har problem att hålla sina tyngre motståndare ifrån sig. På sin egen hemsida tycker för övrigt Köping att målvakten var deras bästa spelare och att han räddade laget från ett större nederlag.

Spelaromdömen.
Samtliga lagdelar sköter sig med den äran. Jonas Persson i mål ger ett säkert intryck även om han hade problem vid någon utboxning. I backlinjen som egentligen aldrig var hotad på allvar förtjänar mittbacken Johan Åwall och Pontus Brunzell på högerbacken ett omnämnande. Åwall spelar säkert och distinkt. Synd att hans mål inte fick den bedömning det förtjänade. Brunzell höll rent på sin kant och spelade bra ihop med Niklas Lönnqvist framför sig. Det var inte många bollar som tappades bort på den kanten.

På mittfältet imponerar Niklas Lönqvist med sin arbetskapacitet. Med honom i laget får ÖSK tillgång till en extra anfallare utan att det sker någon egentlig försvagning i försvaret. I anfallet skötte sig både Sandro Pavisevic och Masdak Sarafzadeh bra. De skapade både bra målchanser och jobbade ambitiöst mot motståndarnas försvarare, när dessa hade bollen. Masdak, som enligt uppgift spelade anfallare för första gången, låg dessutom bakom en hel del i anfallsväg.